ΚΟΣΜΟΣ

Τη δικαιούται με βάση τον κανονισμό

Γερμανία: Την προεδρία της Επιτροπής Προϋπολογισμού διεκδικεί το ακροδεξιό AfD

Έντονη ανησυχία προκαλεί η τυχόν ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ από το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Κάτω Βουλής αποφασίζει μεταξύ άλλων και για την εκταμίευση ή μη των δόσεων στην Ελλάδα και θεωρείται ως η «βασίλισσα των επιτροπών». Υποψήφια για τη θέση της προέδρου είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του AfD, Αλίτσε Βάιντελ, που διεκδικεί επίσης την προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και ενδεχομένως της Επιτροπής Πολιτισμού.

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε – Μπέμερ δήλωσε ότι «θα ισχύσει η παράδοση ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης προεδρεύει αυτής της επιτροπής» όπως είπε, δεν θα δημιουργηθούν ιδιαίτεροι κανόνες. «Εάν ζητήσει την προεδρία τριών επιτροπών θα την έχει», σημείωσε.
«Δεν θα το αρνηθούμε», δήλωσε επίσης ο Βαυαρός ομόλογός του, ο Χριστιανοκοινωνιστής Στέφαν Μιούλερ (CSU), ο οποίος έκανε λόγο για «ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Προϋπολογισμού από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο είναι μια καλή κοινοβουλευτική πρακτική». Τα δύο συντηρητικά κόμματα υποστηρίζουν ότι πρέπει να εμποδίσουν να δοθεί στο AfD ο ρόλος του θύματος αλλάζοντας εξαιτίας τους ατύπως τους κανόνες του Κοινοβουλίου.

«Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε το AfD θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Μπούντεσταγκ, γι αυτό και το κόμμα μου έχει το δικαίωμα να προεδρεύει της Επιτροπής Προϋπολογισμού. Η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων είναι φυσικά πάρα πολύ σημαντική για μας. Για την τρίτη επιτροπή, της οποίας δικαιούμαστε να προεδρεύουμε, θα συζητήσουμε στο κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα», είπε η κ. Βάιντελ στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) έχει ήδη αποφασίσει να το διεκδικήσει και έχει ορίσει ως υποψήφιους τον Μαρκ Γιόνγκεν και τον Μάρτιν Ρένερ. Το γερμανικό «Συμβούλιο Πολιτισμού» έκανε όμως ήδη έκκληση στα κόμματα να μην επιτρέψουν στο AfD να προεδρεύσει της Επιτροπής Πολιτισμού της Μπούντεσταγκ, διότι κατά τον διευθυντή του Ολαφ Τσίμερμαν «θα ήταν ένα ολέθριο μήνυμα να προεδρεύει ένα κόμμα το οποίο αρνείται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων».

Αναμένονται οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων 

Πάντως, το Σοσιαλδημοκρατικό, το Φιλελεύθερο και το κόμμα των Πρασίνων δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στο θέμα της προεδρίας της Επιτροπής Προϋπολογισμού. Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως είναι φυσικό, αναμένουν τα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του έκτακτου συνεδρίου του κόμματός τους στις 21 Ιανουαρίου για το αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού ή αν θα περάσουν στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας μια ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, οπότε και θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Μπούντεσταγκ. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Στέφαν Μιούλερ ζήτησαν να αναβληθεί για τον λόγο αυτό η σχετική απόφαση για την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters.de, ARD, FAZ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.