ΥΓΕΙΑ

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Οι γυναίκες που «αδιαθέτησαν» πριν τα 12 έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιά και εγκεφαλικό

Οι γυναίκες που άρχισαν να έχουν εμμηνόρροια (περίοδο) πριν την ηλικία των 12 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η πρόωρη εμμηνόρροια, σύμφωνα με τη μελέτη, αποτελεί έναν από τους παράγοντες κατοπινού καρδιαγγειακού κινδύνου, μαζί με την πρόωρη εμμηνόπαυση, τις επιπλοκές κατά την κύηση και την υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σέιν Πίτερς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό "Heart", ανέλυσαν στοιχεία διάρκειας μιας επταετίας για πάνω από 215.000 γυναίκες με μέση ηλικία 56 ετών. Η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου τους ήταν τα 13 χρόνια, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών είχαν πλέον εμμηνόπαυση.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν περίοδο πριν τα 12, ήταν κατά μέσο όρο 10% πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή πάθηση, σε σχέση με όσες είχαν περίοδο μετά τα 13.

Όσες είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 47, είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 42% για εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος ήταν 6% μεγαλύτερος για κάθε αποβολή που είχε κάνει μια γυναίκα στο παρελθόν.

Σε περίπτωση θνησιγονίας (γέννησης νεκρού ή θνησιγενούς μωρού) λόγω επιπλοκών, υπήρχε 22% μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιοπάθειας και 44% για εγκεφαλικό.

Σε περίπτωση υστερεκτομής, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν αυξημένος κατά 20%. Όσες γυναίκες ειδικότερα είχαν κάνει αφαίρεση ωοθηκών πριν την υστερεκτομή, είχαν διπλάσια πιθανότητα για καρδιαγγειακή νόσο.

Επίσης, όσο νωρίτερα μια γυναίκα είχε αποκτήσει το πρώτο παιδί της, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Για κάθε πρόσθετο χρόνο στην ηλικία που μια γυναίκα έγινε μητέρα για πρώτη φορά, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειωνόταν κατά 3% περίπου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.