ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι ότι οι εκλεγμένοι σύνεδροι θα είναι λιγότεροι από τους ‘διορισμένους’…

Η μάχη των συσχετισμών στην πορεία προς το Συνέδριο

Με τις προσυνεδριακές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής, να έχουν μόλις ξεκινήσει, την μάχη των συσχετισμών δίνουν στο παρασκήνιο όσοι μετέχουν στο εγχείρημα, ενόψει ιδρυτικού συνεδρίου στις 16-18 Μαρτίου. Το στοίχημα είναι δύσκολο, καθώς θα πρέπει να εκπροσωπηθούν αφενός οι 212.000 πολίτες που ψήφισαν τον Νοέμβριο στηρίζοντας κάποιον εκ των εννέα υποψηφίων τότε, άρα και όλοι οι υποψήφιοι, αλλά και τα κόμματα και οι κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα ανεξαρτήτως αν στήριξαν εμφανώς κάποιον υποψήφιο στην μάχη για την εκλογή ηγεσίας.
Μετά από έντονη διαμάχη στο εσωτερικό, με την πλευρά Ανδρουλάκη να ζητά αρχικά να εκλεγούν από τη βάση όλοι οι σύνεδροι και δυνάμεις στo Ποτάμι και όχι μόνο να ζητούν αντίθετα να είναι οι πάντες «ορισμένοι» από τα κόμματα, δεδομένου ότι ως τις επόμενες εκλογές τουλάχιστον, ο φορέας θα είναι πολυκομματικός, η ‘χρυσή τομή’ φαίνεται ότι βρέθηκε στην πρόταση για εκλογή του 50% των συνέδρων και ορισμό των άλλων μισών. Και αυτό πάντως αμφισβητείται από κάποιους ότι θα ισχύσει μέχρι τέλους, αφού σχεδιάζεται οι εκλεγμένοι να φτάσουν τους 1500-2000, οι ορισμένοι τους 1500-2000, και σε αυτούς να προστεθούν τα μέλη της ΟΕΣ που φτάνουν τελικά τα 652. Έτσι, κάποιοι -κυρίως στην πλευρά Ανδρουλάκη- εκφράζουν φόβους ότι οι ‘διορισμένοι’ θα ξεπεράσουν τους εκλεγμένους, ενώ επιχειρείται να ‘διοριστεί’ και η μισή Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το Συνέδριο.
Στο μεταξύ, από τους συνέδρους που θα οριστούν, το Ποτάμι διεκδικεί ως κοινοβουλευτικό κόμμα το 25% και η ΔΗΜΑΡ το 10-15% κ.ο.κ, κάνοντας πολλούς στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ. που θα πάρει το 30-35%) να λένε πως τελικά θα είναι οι ‘πλέον ριγμένοι’, αφού ως ο μεγαλύτερος φορέας του χώρου, αναλαμβάνουν την ευθύνη να διασφαλίσουν την εκπροσώπηση όλων. Όσο για τους εκλεγμένους, θα προκύψουν από το μητρώο που δημιουργήθηκε στις εκλογές, και το οποίο θα ανοίξει ξανά για έναν μήνα σε όλους τους πολίτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και σε όσους δήλωσαν ‘φίλοι’ να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τον φορέα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει, θεωρείται ότι θα απλουστεύσει τη διαδικασία.
Σεβασμό στους ψηφοφόρους του Νοεμβρίου ζητά ο Γιώργος Καμίνης, θυμίζοντας ότι ψήφισαν για ενιαίο πολυτασικό φορέα και βρίσκονται ενώπιον ενός πολυκομματικού σχήματος, όπου υπάρχει η αίσθηση ότι οι κομματικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να κυριαρχούν. Αντιστοίχως, πλουραλισμό προσώπων, με εκπροσώπηση των κομμάτων αλλά και αποτύπωση της βούλησης των εκλογέων, ζητούν κύκλοι κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. KT 12:59 16/01/2018

    Κάποιοι νεοφώτιστοι και νεοφερμένοι θέλουν να το παίξουν ρυθμιστές, συντονιστές και ηγήτορες σε ένα κόμμα που πήρε όλο το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας, χωρίς να του ανήκει! Που ήσαν όλοι αυτοί στα δύσκολα χρόνια 2009-2011? Κάπου σε κάποιες πλατείες με το κίνημα των αγανακτισμένων, των αντιμνημονιακών, των δεν πληρώνω κλπ με το μανδύα του σωτήρα για να το εξαργυρώσουν με μια θέση στο κοινοβούλιο! Νομίζουν λοιπόν ότι η θέση τους αυτή τους δίνει το δικαίωμα να αυθαιρετούν και να καταργούν δημοκρατικές διαδικασίες. Η εκπροσώπηση των κομμάτων είναι επιβεβλημένη (αυτό εξασφαλίζει τον έλεγχο και την ταυτότητα της προσπάθειας) και εκλογή των υπολοίπων μόνο από τα μέλη των ενιαίου φορέα! Οι φίλοι δεν γνωρίζουμε αν όλοι πράγματι μας εκπροσωπούν!

    • Θ.Τ. 14:59 16/01/2018

      Δεν είναι ΜΟΝΟ θέμα νεοφώτιστων και νεοφερμένων είτε όχι. Ούτε το «όλον» τωρινό ΠΑΣΟΚ , αλλά ΜΟΝΟ το μικρό ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ κομμάτι του του 2009 – 2011, πήρε πάνω του το βάρος». Πολλοί που δεν τσίρισαν, έμειναν σιωπηλοί. Απέφυγαν το φορτίο που φόρτωσαν την χώρα οι ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΙ πριν ( καραμανλής ) και μετά ( σαμαροβενιζέλοι και τσιπρανέληδες ).

  2. KT 12:49 16/01/2018

    Κάποιοι νεοφώτιστοι και νεοφερμένοι θέλουν να το παίξουν ρυθμιστές, συντονιστές και ηγήτορες σε ένα κόμμα που πήρε όλο το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας, χωρίς να του ανήκει! Που ήσαν όλοι αυτοί στα δύσκολα χρόνια 2009-2011? Κάπου σε κάποιες πλατείες με το κίνημα των αγανακτισμένων, των αντιμνημονιακών, των δεν πληρώνω κλπ με το μανδύα του σωτήρα για να το εξαργυρώσουν με μια θέση στο κοινοβούλιο! Νομίζουν λοιπόν ότι η θέση τους αυτή τους δίνει το δικαίωμα να αυθαιρετούν και να καταργούν δημοκρατικές διαδικασίες.

  3. Θ.Τ. 11:53 16/01/2018

    Φέρτε ΤΩΡΑ τον καθ. Αλιβιζάτο. ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΝ αλλάζουμε, ΑΡΑ βουλιάζουμε. Ακου 25 % ο ποτάμης, 10 – 15 % το ΔΗΜΑΡ , άκου να τους την βγαίνει στα διαδικαστικά ο πιό ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ από τα ¨αριστερά»/συμμετοχικα ( * ) ! ! ! ΦΕΡΤΕ ΤΩΡΑ τον ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ συνταγματολόγο καθ. Αλιβιζάτο, που δεν τον ψήφισε κανένας, αλλά γι αυτόν άξιζε που ξεσηκώθηκαν πολλοί από του 210.000. Που έβγαζε τα «κρατικά» μυστικά, ποιός προτείνει τι. κ.λπ., που έκανε όση μπορούσε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. ( * ) Αν βέβαια αντί Φ.Γ. ήταν Ν.Α. στα πράγματα, μία από τα ίδια θα είχαμε, αλλά με άλλο «συνταγματολόγο» πίσω του . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.