ΕΛΛΑΔΑ

Δεν αποκλείουν νέο ανάλογο σεισμό

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι μετά τα 4,4R στην Αθήνα

Ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Αθήνας, κυρίως λόγω της διάρκειας της δόνησης αλλά και του εστιακού βάθους που ήταν μόλις 5 χλμ., όμως οι σεισμολόγοι δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την ανησυχία, κάνοντας λόγο για εκτόνωση του φαινομένου.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στη σεισμική ακολουθία. Αποκάλυψε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 μετασεισμοί από χθες το βράδυ, με μέγεθος μέχρι 3 Ρίχτερ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει διασπορά επικέντρων στην ευρύτερη περιοχή» -κάτι που σημαίνει, όπως εξήγησε, πως «δεν έχουμε διάχυση της σεισμικής δραστηριότητας, που θεωρητικά θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μεγαλύτερα ρήγματα, όπως της βόρειας Πάρνηθας ή του Ευβοϊκού».
Όσον αφορά την πιθανότητα νέου σεισμού. ο κ. Λέκκας δεν το απέκλεισε, λέγοντας όμως ότι δεν θα υπερβαίνει τα 4-5 Ρίχτερ. «Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα ρήγματα που δεν ενεργοποιήθηκαν σε προηγούμενη δραστηριότητα, τα οποία όμως δεν μπορούν να δώσουν σεισμό μεγαλύτερο από 4,5 Ρίχτερ» ανέφερε.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τα 5 Ρίχτερ είναι «οροφή» για την περιοχή που έδωσε 4,4R στην Αττική
Την ίδια άποψη, ότι δηλαδή οι 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ είναι η «οροφή» για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6 και ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Όταν μια περιοχή αρχίζει να δίνει μικρούς σεισμούς αρχίζει να γίνεται επίφοβη αλλά είμαι αισιόδοξος για το ιστορικό της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας «συνηθισμένα για τα ελληνικά δεδομένα τα 4,4 Ρίχτερ».

Μιλώντας ειδικά για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός που ανησύχησε την Αττική ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι μια περιοχή που έχει αρχίσει να δίνει μικρούς σεισμούς από τις 2 Ιανουαρίου αλλά δεν έχει ιστορικό σεισμών όπως οι άλλες περιοχές».

Παπαζάχος: Η ακολουθία που προκάλεσε τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ διαρκεί κάποιες ημέρες
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος. Όπως τόνισε δεν θα ανησυχούσε ιδιαίτερα αν ήταν στην Αθήνα, ωστόσο πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια ακολουθία δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό των 4,4 Ρίχτερ. «Κάθε 2-3 ημέρες συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια ακολουθία αν δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να πεις αν έχει προσεισμικό χαρακτήρα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.