ΚΟΣΜΟΣ

Καλύπτει πλέον πάνω από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Κίνα: Τριπλασιάστηκε σε τέσσερις ημέρες η πετρελαιοκηλίδα από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τριπλασιάστηκε σε έκταση μέσα σε τέσσερις ημέρες και καλύπτει πλέον πάνω από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης.

Δορυφορικές εικόνες επέτρεψαν να εντοπιστούν τρεις κηλίδες, που καλύπτουν συνολικά 332 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επιφάνεια της θάλασσας, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η εθνική υπηρεσία ωκεανών της Κίνας, η οποία την Τετάρτη έκανε λόγο για μια πετρελαιοκηλίδα έκτασης 101 χλμ2.

Το Sanchi, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 136.000 τόνους –ή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια– εξαιρετικά ελαφρού και εύφλεκτου αργού, βυθίστηκε την 14η Ιανουαρίου, αφού έπλεε ακυβέρνητο και φλεγόμενο για μία εβδομάδα, έπειτα από τη σύγκρουσή του με ένα κινεζικό φορτηγό που μετέφερε αμερικανικά σιτηρά στα ανοιχτά της Σαγκάης, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της μεγαλούπολης.

Τριάντα δύο ναυτικοί, τριάντα από το Ιράν και δύο από το Μπανγκλαντές, χάθηκαν σε αυτή την καταστροφή.

Το Sanchi κείται αυτή τη στιγμή σε βάθος 115 μέτρων. Η ποσότητα του καυσίμου που βρίσκεται ακόμη στα αμπάρια του μεγάλου δεξαμενόπλοιου είναι άγνωστη.

Πέρα από το φορτίο του, το Sanchi, το οποίο έπλεε υπό σημαία Παναμά, υπολογίζεται ότι μπορεί να μετέφερε περίπου 1.000 τόνους βαρέος ντίζελ για να κινεί τις μηχανές του.

Η πετρελαιοκηλίδα κινείται προς βορρά εξαιτίας των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων, ανέφερε η κινεζική υπηρεσία ωκεανών, κάτι που σημαίνει πως ενδέχεται να απειλήσει τις ακτές της Νότιας Κορέας και των νησιών της Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.