ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ-Μοσκοβισί

«Κληρώνει» για χρέος-«καθαρή έξοδο» στο Νταβός

Τα κατά πόσον είναι ανοιχτός ο δρόμος της «καθαρής» εξόδου από το Μνημόνιο κρίνεται το επόμενο διάστημα, ενώ οι συναντήσεις που θα έχει μεθαύριο στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τον επίτροπο Οικονομικών, αλλά και επενδυτές θα είναι τροχιοδεικτικές για το μέλλον της χώρας.

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο Αλέξης Τσίπρας και προχθές, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», παραμένει σταθερή στην γραμμή της «καθαρής εξόδου» -κάτι που για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει πρώτα να έχει συγκεντρωθεί το περίφημο πιστωτικό «μαξιλάρι», ώστε να είναι προστατευμένη η Ελλάδα από τυχόν «διακυμάνσεις» των αγορών μετά τον Αύγουστο του 2018.

Καταλύτης το ΔΝΤ

Ταυτοχρόνως, στη μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκινά για τους όρους της «επόμενης μέρας», προφανώς και παίζει ρόλο αν το ΔΝΤ θα αποφασίσει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πρωτίστως με την Κριστίν Λαγκάρντ και δευτερευόντως με τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί θα δώσουν στον πρωθυπουργό την αίσθηση προς τα πού πάνε τα πράγματα.
Με δεδομένη την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με τη σφραγίδα του Eurogroup χθες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει… απαντήσεις από την γαλλίδα πολιτικό επί των κρίσιμων θεμάτων για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το σημερινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς. Το κατά πόσον, πάντως, θα είναι ικανοποιητικά τα μέτρα για το χρέος είναι απόφαση που αφορά στους Ευρωπαίους και εν πολλοίς θα αποτελέσει καταλύτη για τις τελικές κινήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την παραμονή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Καλά ενημερωμένοι παράγοντες, μάλιστα, προεξοφλούν πως «με εκπεφρασμένη τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, την ικανοποίηση των Βρυξελλών, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Κάλεσμα σε επενδυτές

Πέραν αυτών των σημαντικών συναντήσεων, ο πρωθυπουργός θα επιδοθεί, στο ελβετικό θέρετρο, σε «κυνήγι» επενδυτών, καθώς στο Νταβός οι συμμετέχοντες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, τα οποία θα καλέσει να «επενδύσουν στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.