ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα «κληρώνει» για Ζουράρι

Κωδικός-συσπείρωση μετά το πολυνομοσχέδιο

Θετικός είναι ο απολογισμός του Μεγάρου Μαξίμου για την χθεσινή διαδικασία στη Βουλή σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να είναι η μόνη που είδε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να… αυξάνεται κατά την ψήφιση ενός «μνημονιακού» πολυνομοσχεδίου.

Παρότι στο παρελθόν η εικόνα ήθελε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να χάνουν βουλευτές κάθε φορά που έφερναν ένα πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι «153» έγιναν «154», μετά την απόφαση της ανεξάρτητης βουλευτού, προερχόμενης από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου να ζητήσει την ένταξή της, ως συνεργαζόμενης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αποδεκτό το αίτημα της βουλευτού και, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησε πως η κ. Μεγαλοοικονόμου συγκαταλέγεται, εφεξής, στην συμπολίτευση στη Βουλή.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και ένα δύσκολο πολυνομοσχέδιο «πέρασε», και την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής διεύρυνε.

Και τώρα… Ζουράρις

Δεν ήταν τυχαία, εξάλλου, η φράση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα χθες βράδυ: «Όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται», τόνιζε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, δείχνοντας την ικανοποίησή του για την διεύρυνση της δύναμης της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ωστόσο, ένας ακόμη «πονοκέφαλος» παραμένει σε εκκρεμότητα για τον Αλέξη Τσίπρα: ο λόγος, φυσικά, για τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας, Κώστα Ζουράρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή, το αργότερο, αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με την «τύχη» του κ. Ζουράρι, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο βουλευτής θα απομακρυνθεί από το κυβερνητικό του αξίωμα. Σε κάθε περίπτωση, της ανακοίνωσης της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου θα προηγηθεί συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, ώστε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να καταλήξουν αφενός στην «τύχη» του Κώστα Ζουράρι, αφετέρου στο κατά πόσον είναι σκόπιμο να αναπληρωθεί η θέση του. Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι αποκλείεται –όπως, τουλάχιστον, διαμηνύουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές- είναι ο ανασχηματισμός με… αφορμή την αποπομπή Ζουράρι. Αντιθέτως, το Μαξίμου εμφανίζεται να απορρίπτει «βιαστικές κινήσεις», κάτι που σημαίνει ότι η παραίτηση-αποπομπή του κ. Ζουράρι από την κυβέρνηση δε θα πυροδοτήσει «καραμπόλες» που θα καταλήξουν σε ανασχηματισμό. Βεβαίως, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν. Όμως, τα… σπουδαία αναμένονται μετά 10 ημέρες, αφότου θα έχει ανακοινωθεί και επισήμως η «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.