ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκκινεί σήμερα στη Ν. Υόρκη η διαπραγμάτευση

Μακεδονικό, «ώρα-μηδέν»

Τα χαρτιά τους ανοίγουν σήμερα η Ελλάδα, η πΓΔΜ, αλλά και ο ΟΗΕ σχετικά με το θέμα της ονομασίας, καθώς η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Μακεδονικού «τροχιοδρομεί» στη Νέα Υόρκη. Ταυτοχρόνως, η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια σήμερα και αύριο συνδέεται άρρηκτα με το ονοματολογικό και την διαπραγμάτευση, ενώ εκτιμάται ότι εντείνει την διπλωματική πίεση προς την γειτονική χώρα για εποικοδομητική στάση που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του θέματος.

Στη σημερινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι θα πέσουν στο τραπέζι ποικίλες προτάσεις για την «ονοματοδοσία» της γείτονος χώρας. Μιλώντας προχθές στην ελληνική δημόσια τηλεόραση, ο Μάθιου Νίμιτς είχε αποκαλύψει ότι νέες ιδέες δεν υπάρχουν και πως στο τραπέζι θα πέσουν παλιότερες προτάσεις ονομασίας, που για άλλους λόγους και σε άλλες συνθήκες δεν τελεσφόρησαν. Ταυτοχρόνως, η ελληνική πλευρά, παρότι διπλωματικές πηγές αρνούνταν να μπουν σε «ονοματολογική» συζήτηση, φαίνεται να συζητά μόνο προσδιορισμούς που να επισυνάπτονται στην λέξη «Μακεδονία» και όχι στην λέξη «Δημοκρατία». «Σύνθετη ονομασία σημαίνει να υπάρχει ένας προσδιορισμός για την λέξη Μακεδονία, όχι μία λέξη που να προσδιορίζει το είδος της Δημοκρατίας», είναι το μήνυμα που έχει αποσταλεί αρμοδίως, κατά πληροφορίες, στον Μάθιου Νίμιτς -και αυτό φαίνεται να το κατανοεί και η κυβέρνηση της πΓΔΜ. Τούτων δοθέντων, στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα μεταξύ των κκ. Νίμιτς, Ναουμόφσκι, Βασιλάκη θα πέσουν προτάσεις όπως «Άνω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία», αλλά όχι προτάσεις όπως «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επιπρόσθετες πιέσεις

Ταυτοχρόνως, η επιλογή του Γενς Στόλτενμπεργκ να μεταβεί σήμερα στα Σκόπια για συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας διαμορφώνει ένα περιβάλλον πίεσης προς την κυβέρνηση Ζάεφ, με στόχο να αρθούν τα εμπόδια για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι σε όλους τους τόνους, συνεχίζει να διαμηνύει στην Συμμαχία πως αν δεν λυθεί το ονοματολογικό, τότε ο δρόμος της πΓΔΜ για την Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως και για τις Βρυξέλλες, θα παραμείνει κλειστός. Ως εκ τούτου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ προφανώς θα ζητήσει από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να δείξει ουσιαστική πολιτική βούληση για λύση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, πως ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται από σήμερα στα Σκόπια, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και οι κοινές δηλώσεις τους στον Τύπο θα γίνουν αύριο, όταν θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα από τη σημερινή διαπραγμάτευση στην Νέα Υόρκη.

Και μετά... Τσίπρας-Ζάεφ;

Άλλωστε, η σημερινή συνάντηση υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς θα καθορίσει τα δεδομένα και για μια ακόμη συνάντηση: για το κατά πόσον υπάρχει έδαφος προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέτοια συνάντηση μπορεί να κανονιστεί μόνο αν οι δύο πλευρές έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει ώριμο έδαφος για συμφωνία σχετικά με το Μακεδονικό. Ειδάλλως, οι διπλωμάτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και οι δύο πρωθυπουργοί θα κληθούν αργότερα να επικυρώσουν την όποια συμφωνία -αν αυτή τη φορά Αθήνα και Σκόπια αποφασίσουν να λύσουν μία αχρείαστη εκκρεμότητα μεταξύ τους.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. C.M.G 13:35 17/01/2018

    Ναί. Δημοψήφισμα με συμμετοχή Ελλήνων πολιτών απανταχού επἰ της γης.

    C.M.G.

  2. https://files1.coloribus.com/files/adsarchive/part_1103/11035505/file/absolut-vodka-map-small-93352.jpg

    ΣΟΚ προκάλεσε στην Αμερικανική γνώμη η αποκάλυψη Χάρτη, που αφαιρεί από τις ΗΠΑ την πλούσια και εύφορη Καλιφόρνια του Χόλυγουντ και της Σίλικον Βάλευ και το γεμάτο Μεξικανούς μετανάστες Τέχας, διάσημο για τα πετρέλαιά του, τις πετρελαϊκές αδελφές εταιρείες, τους Ρέιντζερς και το Ελ Πάσο!!!
    Ο εν λόγω Χάρτης, δεν ήταν παρά μια διαφήμιση της Βότκας Absolut στο γειτονικό Μεξικό, που παρουσίαζε αλλαγμένα τα σύνορα των ΗΠΑ στη μεθόριο του 1800, με αποτέλεσμα η αποκαλούμενη «Άνω ή Νέα Καλιφόρνια (Alta)», όπως και το Τέξας, να εμφανίζονται σαν εδάφη του Μεξικού!!! Το οποίο σήμερα έχει δική του την αποκαλούμενη «Κάτω ή Παλαιά Καλιφόρνια (Baja)»!!!
    Ο χάρτης παρουσιάζει την εδαφική κατάσταση πριν τον Μεξικανοαμερικανικό Πόλεμο του 1846, που έγινε εξαιτίας της προσάρτησης του Τέξας από τις ΗΠΑ στα 1845 και είχε σαν τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των παραπάνω εδαφών για το Μεξικό (Άνω Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Τέξας).
    Ο Χάρτης εξόργισε τους Αμερικανούς πολίτες, που ψήφιζαν κατά χιλιάδες στο Διαδίκτυο απειλώντας με άμεσο μποϋκοτάζ της Βότκας Absolut, γεγονός που ανάγκασε τη σουηδική εταιρεία όχι μόνο να αποσύρει τη διαφήμιση, αλλά και να ζητήσει και συγνώμη από πάνω!!!

    Οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα Μεξικανών μεταναστών, δεν δέχονται ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ με τον όρο ‘ALTA KALIFORNIA’ (Άνω Καλιφόρνια) αλλά το σκέτο Καλιφόρνια, επειδή η «Άλτα Καλιφόρνια» ήταν άλλοτε επαρχία του Μεξικού, όπως το δείχνει ο Χάρτης που εξόργισε τους Αμερικανούς!
    Υπάρχει λοιπόν θεια δίκη …
    Διότι έτσι ακριβώς αισθάνονται και οι Έλληνες και ιδίως οι Μακεδόνες, με τους αντίστοιχους όχι διαφημιστικούς, αλλά πραγματικούς, διεκδικητικούς Χάρτες των Σκοπίων, αλλά και για τις άστοχες ονοματολογίες κάποιων που μιλούν για Άλλη, «Άνω» ή «Βόρεια» «Μακεδονία»!!!
    Και ακόμη περισσότερο όταν ακούν ανιστόρητους Αμερικανούς Πολιτικούς, που δεν θα περνούσαν ούτε τις στοιχειώδεις εξετάσεις Ιστορίας ευρωπαϊκού Δημοτικού Σχολείου, να «πιέζουν» την Ελλάδα να δώσει το θρυλικό όνομα της ιστορικής επαρχίας της, της Μακεδονίας!
    Μπορεί δε να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν εάν ως σενάριο εργασίας αποφάσιζε το Μεξικό να βαφτίσει «ΤΕΞΑΣ*» τη σημερινή βόρεια επαρχία του; Διότι μια τέτοια κίνηση, θα σήμαινε απαίτηση και διεκδίκηση επί του εδάφους των ΗΠΑ, όπου και η αμερικανική πολιτεία «ΤΕΞΑΣ» γεμάτη με Μεξικανούς μετανάστες… (σ.σ. Για κάθε άλλη χώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μιλούσε για «Μεξικανική Μειονότητα») …

    Εάν όμως οι Αμερικάνοι δεν δίνουν Καλιφόρνια και Τέξας ούτε κατ΄ όνομα, ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, είναι ποτέ δυνατόν οι Έλληνες να δώσουν ολάκερη χρυσή Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη;
    Την πιο ένδοξη και λαμπρή Ιστορία του Κόσμου;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.