ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη

Κυβερνητικές πηγές: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, αν υπάρξει πρόοδος

Ενημέρωση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα δεδομένα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως διαμορφώνονται μετά τις χθεσινές εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, έκανε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18:00. Η συνάντησή τους κράτησε πάνω από μία ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00.

Απερχόμενος ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε καμία δήλωση και αρνήθηκε να σχολιάσει τα ονόματα που φέρεται, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, να τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Μάθιου Νίμιτς.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν, μετά τη συνάντηση, ότι, εφόσον σημειωθεί σαφής πρόοδος στις συνομιλίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ παρουσίαζαν τις πέντε ονομασίες που φέρεται να εισηγήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων.

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

-Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

-Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

-Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και και Makedonija (Skopje).

 

Τζανακόπουλος: Λύση στο Σκοπιανό που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα

Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει το "κρυφτούλι" και να πάρει καθαρή θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό 247.

 

Βούτσης: Οχι, όχι, όχι σε δημοψήφισμα

Από τη πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφου, ανέφερε ότι το Μακεδονικό θα έχει επίκεντρο τη Βουλή και εκεί θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επίλυσης του, απορρίπτοντας παράλληλα, το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος. Στο περιθώριο κοπής της πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Εκτίμησε ακόμη, πως μπορεί να έχουμε εξελίξεις πιο γρήγορα από τον Ιούνιο. «Εργάζονται» όλοι αυτοί που θέλουν, αλλά και όσοι δεν θέλουν λύση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από αυτή που υπήρχε εδώ και 10 χρόνια, ωστόσο ο συσχετισμός στη γείτονα έχει αλλάξει προς το καλύτερο», είπε. Σημείωσε ακόμη, πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τρίβουν τα χέρια τους, βλέποντας να εμφανίζονται αναχώματα στη ΦΥΡΟΜ για να μην υπάρξει λύση. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει τέτοια αναχώματα», υπογράμμισε.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη με μακεδόνες βουλευτές

Συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Μακεδονία είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για το κλίμα που επικρατεί στις περιοχές τους για το Σκοπιανό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος, αφήνοντας ουσιαστικά τους βουλευτές ελεύθερους να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στα συλλαλητήρια.

 

Σπυράκη: Ανεύθυνοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της πΓΔΜ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας», είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».

Όπως ανέφερε, υπάρχει έναρξη της συζήτησης για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία θα έπρεπε να ληφθεί στην αρχή. Υπενθυμίζεται, πως η θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι δεν θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εάν προηγουμένως δεν υπάρξει καθαρή και ενιαία θέση της κυβέρνησης.

Η κ. Σπυράκη πρόσθεσε, ότι εάν ο κ. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση», σημείωσε.

 

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ έχει πνιγεί στις αντιφάσεις

Απαντώντας στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes από την άλλη λένε «ναι» στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά».

Εθεσε δε ένα «σαφές», όπως είπε, ερώτημα: «Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.