ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδια για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης

Νερό, απορρίμματα και ενέργεια φέρνουν τη Σαντορίνη στα όρια

Αύξηση κατά 15% σε νέες συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας παρατηρείται ετησίως στη Σαντορίνη, ως αποτέλεσμα της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας και της τουριστικής φρενίτιδας που εμφανίζει το κυκλαδίτικο νησί.

O δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος δήλωσε χθες ότι πέρσι το καλοκαίρι, η κατανάλωση ενέργειας έφτασε τα 48 MW όταν το 2013 που σημειώθηκε το μεγάλο μπλακάουτ, χρειάστηκαν 32,5MW. Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις για την ενίσχυση του δικτύου και έχουν τοποθετηθεί ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) ως εφεδρεία που μπορούν να καλύψουν ζήτηση ως 70 MW.

Όμως, η Σαντορίνη βρίσκεται στα όριά της και ήδη τα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων, νερού και ενεργειακής επάρκειας χτυπούν καμπανάκι και αντιμετωπίζονται ως θέματα μεγάλης προτεραιότητας τόσο από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όσο και από το δήμο Θήρας. Στον άξονα αυτό κινείται και η συνεργασία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τους τομείς της γεωθερμίας και της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων που ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος του νησιού και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ κ. Ηλίας Μοναχολιάς.
Όπως επισήμανε, η διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ, στόχος είναι η Σαντορίνη να εκμεταλλευτεί το γεωθερμικό της πεδίο στην νότια πλευρά του νησιού, επιλογή που προβάλλεται ως η πιο ασφαλής για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντικατάσταση του ακριβού πετρελαίου. Η ΔΕΗΑΝ εμφανίζεται αποφασισμένη να επενδύσει σε έρευνες και γεωτρήσεις γεωθερμίας αλλά και να επικαιροποιήσει παλαιότερες μελέτες στον τομέα των αποβλήτων. «Δεν φοβόμαστε ενεργειακό μπλάκαουτ. Το καλοκαίρι θα καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού και έχουν γίνει και σχετικές επαφές με την ΔΕΗ. Όμως η αύξηση της κατανάλωσης που είναι διαρκής, πρέπει να οδηγήσει και σε άλλες επιλογές» υπογράμμισε ο κ. Ζώρζος.

Ως παράδειγμα, ανέφερε το σχέδιο της Σαντορίνης για την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης 5.000 κυβικών μέτρων νερού ώστε να επιλύσει τα προβλήματα με το νερό. Η μονάδα αυτή, για να λειτουργήσει χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρική ενέργεια 3MW, γεγονός που δείχνει πόσο αυξημένες θα είναι στο μέλλον οι ανάγκες.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αναλάβει να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης γεωθερμίας στο νησί για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση, ψύξη, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και χρήση για θερμά λουτρά - spa. Η ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, έχει ως στόχο την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού, ακόμα και σε περίοδο αιχμής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα του δικτύου του νησιού.

Όπως αναφέρθηκε χθες, η γεωθερμία προβάλλει μονόδρομος και για ένα πρόσθετο λόγο. Το νησί λόγω μορφολογίας και ιδιαιτεροτήτων (αγροτικής παραγωγής, οικιστικής ανάπτυξης κ.α) δεν μπορεί να αναπτύξει συμβατικές μορφές πράσινης ενέργειας όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ενώ το φυσικό αέριο αποτελεί μια πολύ ακριβή λύση.

Στον τομέα των απορριμμάτων, η δημοτική αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να επιταχύνει το βηματισμό της, θέτοντας ήδη κάποια σφιχτά χρονοδιαγράμματα για να προλάβει την απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Το σχέδιο προβλέπει την θερμική επεξεργασία του υπολείμματος των απορριμμάτων που θα οδηγείται στο ΧΥΤΥ, παρόλο που είναι σαφές ότι η τεχνολογία καύσης που θα επιλεγεί, θα απαιτήσει μεγάλες ποσότητες απορρίμματος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.