ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ...

Πριν ακριβώς από 80 ημέρες, στις 18 Οκτωβρίου 2017, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην οριστική επίλυση του "Μακεδονικού" το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Η απόφαση ελήφθη στην Ουάσινγκτον. Στον Λευκό Οίκο. Όχι όμως με τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε στο οβάλ γραφείο, αλλά με τον Μάϊκ Πενς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο γραφείο του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας Καμμένος για περισσότερο από δύο ώρες συζήτησαν τα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας με τον αντιπρόεδρο Πενς, ο οποίος, σε αντίθεση με τον ...μπίζνεσμαν Τραμπ, γνωρίζει καλά τα προβλήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα τη "μακεδονική σαλάτα" των βαλακανίων.

Στη συνάντηση αυτή ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξήγησε αναλυτικά στους Έλληνες συνομιλητές του γιατί οι ΗΠΑ θέλουν πάση θυσία να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Ο βασικότερος λόγος είναι η ανάσχεση της ρωσικής, αλλά και της τουρκικής, επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια. Επιπροσθέτως, θέλουν να ελέγξουν και τον αλβανικό εθνικισμό που πυροδοτεί ο Έντι Ράμα. Παλαιότερα, πριν 20-25 χρόνια τα Τίρανα ήταν ο φτωχός συγγενής και η Πρίστινα (Κόσοβο) οι πλούσιοι της αλβανικής οικογένειας. Ακόμη και οι Αλβανοί των Σκοπίων (Τέτοβο) βρίσκονταν σε καλύτερη μοίρα από το εθνικό "κέντρο". Τώρα οι Αλβανοί έχουν ξεπεράσει τους ομοεθνείς τους σε Κόσοβο και Σκόπια και η ρητορική περί Μεγάλης Αλβανίας, που μάλιστα εξισλαμίζεται και έχει αποκούμπι την Τουρκία, βρίσκει ευήκοα ώτα.

Οι ΗΠΑ, εκτός από τη ρωσική ανάσχεση θέλουν ηρεμία στα δυτικά Βαλκάνια επειδή θα ήταν πλήγμα γι' αυτές να χάσουν τη στρατιωτική βάση στο Κόσοβο, που είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας και η μεγαλύτερη της περιοχής. Ηρεμία στην περιοχή θέλουν επίσης η Γερμανία και οι Βρυξέλες επειδή τα δυτικά Βαλκάνια είναι η τελευταία διεύρυνση της ΕΕ και επειδή δεν επιθυμούν να έχουν στο μαλακό υπογάστριό τους μια μπαρουταποθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η καγκελάριος Μέρκελ συνήθιζε κάθε φορά που έβλεπε τον Αντώνη Σαμαρά να τον πιέζει για να λυθεί η εκκρεμότητα με τα Σκόπια και εκείνος ξεγλυστρούσε λέγοντας "αφήστε με, τώρα έχω να ασχοληθώ με τα οικονομικά, μην με μπλέκεται και με τα εθνικά".

Επειδή λοιπόν έχει αλλάξει η κατάσταση στην περιοχή, αλλά και επειδή τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ότι πριν μια δεκαετία, όταν ομοφώνως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ (και χωρίς να τεθεί κάποιο βέτο, όπως λέει ο μύθος που διακινούν οι καραμανλικοί) αποφάσισαν στο Βουκουρέστι, το 2008, να μην κάνουν δεκτή την αίτηση ένταξης των Σκοπίων στην ατλαντική συμμαχία αποδεχόμενα τις αιτιάσεις της Ελλάδος. Μάλιστα, κατόπιν προτροπής της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζας Ράϊς την απόφαση έγραψε η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη. Το ενδιαφέρον είναι ότι λίγο καιρό πριν η Ντόρα ευρισκόμενη στη Λιουμπλιάνα είχε σχεδόν βριστεί από τηλεφώνου με την Κοντολίζα, η οποία απαιτούσε να συναινέσει η Ελλάδα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο εκείνη του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση Καραμανλή για να αποφύγει τις ασφυκτικές πιέσεις παρουσίασε ως δήθεν μείζονα αλλαγή της ελληνικής θέσης την αποδοχή σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes (δηλ. έναντι όλων). Πρόταση η οποία επανέρχεται και σήμερα από την κυβέρνηση κατόπιν των πιέσεων που της έχουν ασκηθεί για να κλείσει μέχρι την θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ η εκκρεμότητα με τα Σκόπια.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός και το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς επιθυμούν από μόνοι τους τη λύση και είναι είναι ευθυγραμμισμένοι με τη θέση (συνθέτη ονομασία, γεωγραφικός προσδιορισμός, erga omnes που είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς πήγε στις ΗΠΑ προετοιμασμένος. Γνωρίζοντας τις πιέσεις που θα υπάρξουν είχε, από το καλοκαίρι ακόμη, πραγματοποιήσει πολλές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστήμονες και λοιπούς ειδήμονες. Εξάλλου, η άποψή του είναι πως είναι λάθος η σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου σε θέματα όπως το σκοπιανό όταν υπάρχουν μείζονες απειλές για τη χώρα, με πρώτη την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Θράκη, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις παρενέργειες από τα πόσα διαδραματίζονται στη "διακεκαυμένη ζώνη" από την Ουκρανία μέχρι τη Λιβύη και που πλέον φτάνει μέχρι και το Ιράν.

Το πρόβλημα είναι πως ενώ πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συμφωνούν, διαφωνεί ο υπουργός Άμυνας και μαζί του συντάσσονται και οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Και παρά τα όσα λέγονται περί κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η διαφωνία του Πάνου Καμμένου είναι κρίσιμο μέγεθος και δεν μπορεί να ξεπεραστεί με την βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακόμη κι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευδαν, στο όνομα του υπέρτερου εθνικού συμφέροντος, να ψηφίσουν μια συμφωνία ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Ο υπουργός Άμυνας είναι αυτός που θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με τη νέα τους ονομασία. Δεν μπορεί να το πράξει όσο διαφωνεί. Ή θα πρέπει λοιπόν να συνταχθεί με τον πρωθυπουργό και να αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία ή ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τον αποπέμψει.

Ενδεχομένως, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της κυβερνητικής αστάθειας και να αποφορτιστούν, στο θέμα αυτό, οι σχέσεις με την αντιπολίτευση το φρόνιμο θα ήταν στον επικείμενο ανασχηματισμό να τον μεταθέσει, λένε κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, σε κάποιο άλλο υπουργείο που δεν σχετίζεται άμεσα με την (επιδιωκόμενη) ένταξη των Σκοπίων στην στρατιωτική συμμαχία της Δύσης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να ξεπεράσει και τη γκρίνια αρκετών στον ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση με την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Κάποιοι άλλοι, οι λεγόμενοι "αριστεροί" της Κουμουνδούρου, οι οποίοι εξαρχής δεν είδαν με καλό μάτι, για να το πούμε κομψά, τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ βλέπουν τη διαφωνία Καμμένου ως μια ευκαιρία για να χωρίσουν τα τσανάκια τους και είτε να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο ο Τσίπρας, εάν βεβαίως βρεθεί κάποιο πολιτικό modus operandi με το Κίνημα Αλλαγής είτε να προσφύγει ακόμη και στις κάλπες, αφού εκτός του "Μακεδονικού" θα πρέπει μέχρι το αργότερο αρχές Ιουλίου να έχει συμφωνήσει και να έχει ψηφίσει τα τελευταία(;) επώδυνα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση προκειμένου τον Αύγουστο να καταστεί δυνατή η έξοδος από την ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία.

Σημειώνουμε ότι η σύνοδος κορυφής του Ιουλίου θα διεξαχθεί στις Βρυξέλες, στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην περιφέρεια της βελγικής πρωτεύουσας, ένα φουτουριστικό κτίριο του οποίου τα δίκτυα έχουν ενισχυμένη προστασία για την αποτροπή οποιουδήποτε κρούσματος κυβερνοπειρατείας. Στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην κινδυνεύουν από χάκερς, όμως η εγχώρια αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για παγίδα και απόπειρα πολιτικού ρεσάλτου στο εσωτερικό τους. Ανώτερα στελέχη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται το "Μακεδονικό" επιχειρεί ταυτόχρονα με την επίλυση του προβλήματος να προκαλέσει και εσωτερικά ρήγματα στα ίδια. Γι' αυτό η ΝΔ "σήκωσε" το θέμα του Καμμένου και απαιτεί να υπάρξει ενιαία θέση της κυβερνήσεως στο θέμα, διαφορετικά, σύμφωνα με τις πρώτες (και βιαστικές, όπως αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων) δηλώσεις των στελεχών της, υπάρχει θέμα δεδηλωμένης.

Η αλήθεια είναι πως πρόβλημα δεδηλωμένης δεν υφίσταται, όμως στην αξιωματική αντιπολίτευση φοβούνται τον εσωτερικό διχασμό και την ανυπακοή πολλών βουλευτών, ιδίως της βορείου Ελλάδος, σε περίπτωση που οι ίδιοι δεχθούν να ψηφίσουν τη σύνθετη ονομασία και αρνηθεί να το πράξει ο Πάνος Καμμένος. Και δεν είναι μόνον οι βουλευτές, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι αντίθετος στο να περιλαμβάνεται η λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως ενδεχομένως και ο Κώστας Καραμανλής να είναι αντίθετος σε περίπτωση εισόδου στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων με όρους διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί το 2008 στο Βουκουρέστι.

Το σίγουρο είναι ότι εκτός από την κυβέρνηση η επίλυση του "Μακεδονικού" προκαλεί εσωτερική διάσπαση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και τούτο επειδή ο χειρισμός που γίνεται τόσο από την κυβερνητική πλευρά όσο και από αυτή της ΝΔ είναι κατ' εξοχήν πολιτικός και ήκιστα διπλωματικός. Πρόβλημα υπάρχει -ενδεχομένως να εμφανιστεί σε ύστερο χρόνο- και στο Κίνημα Αλλαγής. Οι Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, οι επικεφαλής δηλαδή των κομμάτων που μαζί με το ΠΑΣΟΚ συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής τάσσονται αναφανδόν υπέρ της επίλυσης με σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes και θεωρούν ότι είναι λάθος σ' ένα μεγάλο, και μάλιστα εθνικό, θέμα τα κόμματα να έτεροπροσδιορίζονται με βάση τα όσα λέει ο Καμμένος. Υπέρ είναι και οι Κινήσεις Πολιτών, ενώ στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά είναι προσεκτική επειδή αφενός υπάρχουν "πατριωτικές" ενστάσεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και δύο Μακεδόνων βουλευτών, του Τζελέπη (Σέρρες) και Αρβανιτίδη (Β' Θεσσαλονίκη) και αφετέρου επειδή οι Βενιζέλος και Λοβέρδος, οι οποίοι παλαιόθεν είναι θιασώτες του έντιμου συμβιβασμού, δεν θέλουν να δοθεί η δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην κυβέρνηση εφόσον διαφωνεί ο Καμμένος.

Προσώρας, στο ΚΙΝΑΛ, παρότι συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία, αποφάσισαν να περιμένουν να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση και μετά να τοποθετηθούν επί της συγκεκριμένης πρότασης που θα προσκομίσει και όχι με βάση τα όσα γράφονται και λέγονται στα Μέσα Ενημέρωσης. Μετά την συνάντηση στη Νέα Υόρκη (19/1) του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιους Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδος (Αδαμάντιο Βασιλάκη) και των Σκοπίων (Βάσκο Ναουμόφσκι), το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και ει δυνατόν να διαμορφωθεί και κοινή θέση των πολιτικών κομμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής όπως και η ΝΔ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον προηγουμένως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενιαία γραμμή στην κυβέρνηση. Δεν θέλουν, λένε, να δώσουν την ευκαιρία στον Καμμένο να κρυφτεί πίσω από το συμβούλιο αρχηγών. Και δεν θέλουν επειδή, όπως μας λένε κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη των δύο κομμάτων, "οι βουλευτές μας, αλλά και οι ψηφοφόροι μας στη Μακεδονία θα βρεθούν σε δύσκολη, πολιτικά και εκλογικά, θέση εάν ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ το παίζουν Μακεδονομάχοι και αυτοί εμφανίζονται ως συμβιβασμένοι". Μάλιστα εις εξ αυτών είναι περισσότερον οξύς, "ο Τσίπρας", μας λέει, "αν θέλει μπορεί να αναγκάσει τον Καμμένο να ψηφίσει. Να του πει αυτή είναι η προτεραιότητά μου κι αν δεν συνταχθείς μαζί μου θα σε πετάξω στα σκυλιά. Εδώ ο Πάνος έκανε κωλοτούμπα με το μνημόνιο, δεν θα κάνει με το σκοπιανό, και μάλιστα για τη σύνθετη ονομασία, την οποίαν, ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, την έχει ψηφίσει".

Παρένθεση: Ήδη πάντως το έδαφος για την κωλοτούμπα Καμμένου προετοίμασαν με δηλώσεις τους τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ("ο Καμμένος δεν θα πει όχι στην επίλυση της ονομασίας εφόσον υπαλρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση") όσο και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας ("εμπιστεύομαι τον Κοτζιά, ελπίζω ότι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου") μετά την προχθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το σκοπιανό. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στο "μίνι υπουργικό" της Πέμπτης.

Το ίδιο κοινοβουλευτικό στέλεχος υποστηρίζει πως σε περίπτωση που τα πάντα εξελιχθούν ομαλά και τελικά η ΝΔ αποφασίσει να ψηφίσει τη λύση που θα συμφωνηθεί δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιδράσεις ούτε από τον Αντώνη Σαμαρά. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απορρίπτουν αυτή την εκδοχή, ίσως επειδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι σίγουρος ότι τελικά θα υπάρξει λύση και μάλιστα συμβατή με τις ελληνικές θέσεις. Τον ίδιο σκεπτικισμό εκφράζουν κι άλλα στελέχη, όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης. Μπορεί να δηλώνεται η βούληση να επιλυθεί το θέμα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεπεραστούν τα εσωτερικά προβλήματα, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στα Σκόπια, όπου ήδη έχει αρχίσει η γκρίνια στον κυβερνητικό συνασπισμό του Προέδρου Ζάεφ.

Πριν κλείσουμε να πούμε πως από το τραπέζι έχει βγει ο όρος "Σλαβομακεδονία". Τη δεκαετία του '90 και από τον Γκλιγκόροφ θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια τέτοια ονομασία, σήμερα όμως τα πληθυσμιακά δεδομένα έχουν ανατραπεί καθώς υπάρχει έκρηξη γεννήσεων στον αλβανικό πληθυσμό. Οι Αλβανοί δεν δέχονται την ονομασία "Σλαβομακεδονία", όπως δεν δεχόμαστε και εμείς για παράδειγμα το "βόρεια Μακεδονία" που παραπέμπει σε ένα έθνος χωρισμένο σε δύο κράτη (βόρεια και νότια Κορέα) ή το "Μακεδονία του Βαρδάρη", αφού Βαρδάρης είναι ο Αξιός και είναι σαν να δεχόμεθα τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμβιβασμός στο "Νέα Μακεδονία", αλλά σε μία λέξη και στα σλάβικα ήγουν Novamakedonia κατά το Belarus, τη Λευκορωσία, που οι κάτοικοί της δεν είναι Ρώσοι, αλλά Λευκορώσοι. Με μια τέτοια ονομασία δεν θα έχει προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές της Μακεδονίας που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μπόλαρης, η Τζάκρη, Παραστατίδης κ.α., σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι μόνον οι ΑΝΕΛ που θα διαφωνούν και αυτό οι Τσίπρας και Κοτζιάς το γνωρίζουν. Φυσικά εκτός από την ονομασία θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το erga omnes αφορά και το εσωτερικό της χώρας, το Σύνταγμά της και τις διμερείς σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ υπάρχουν, όπως και η βούληση δεν είναι όμως σίγουρο ότι στο τέλος θα εξευρεθεί λύση στην οποίαν θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες. Και πάντως στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι η ΝΔ δεν πρόκειται, όπως μας λένε, να αφήσει τον Πάνο Καμμένο να λάβει ένα 8% (τόσο υπολογίζουν ότι θα είναι το ποσοστό του εάν εμφανιστεί ως ο μόνος αθυντικός Μακεδονομάχο) ούτε "ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος", μας λένε στενοί του συνεργάτες, "να γίνει βαστάζος του Τσίπρα, όπως έγινε η ΝΔ το καλοκαίρι του 2015 με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου"...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΟΥΜΕΘΑ:
  το έγραψα προχτές στο f/b, ως «Προμηθεύς» και όχι ως «Επιμηθεύς»:.. όπως και να το κάνεις, κάτι καταλαβαίνουμε κι΄εμείς οι αδαείς..παρότι μας θεωρείτε «Χρήσιμους Ηλίθιους».. (είναι αναρτημένο εδώ..):
  -κύριε Π.Καμμένε: λέτε ΟΧΙ στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (σωστά)στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ..ΔΕΝ μας λέτε:τι λέτε για την ονομασία που περιλαμβάνει την λέξη «Macedonia»..στα σλάβικα ή στα Λατινικά…
  Επίσης: ο Νίκος Κοτζιάς μας λέει «erga omnes» (σωστά) αλλά.. ΞΕΧΝΑΕΙ τον Γεωγραφικό Προσδιορισμό…π.χ. Βόρεια ή Άνω..
  ήτοι;;;;nuova;;; τι σόι nuova «σύντροφε»;;
  τι σας κάνει να φαντάζεσθε ότι θα γλυτώσετε την κατηγορία του ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ;;;
  Η νεώτερη γραμμή που αντικατέστησε την «παλαιά» γραμμή των πολιτικών αρχηγών : «ούτε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ούτε παράγωγο της»,
  ΕΓΙΝΕ στο Βουκουρέστι το 2008 : Σύνθετη, «erga omnes με Γεωγραφικό προσδιορισμό»..
  ΕΔΩ βλέπω ότι λείπει ο Γεωγραφικός προσδιορισμός..
  Υ.Γ. :Σας ζητώ ταπεινά συγνώμην για την αδιακρισία μου…

 2. Αν υπάρξει συμφωνία όπως λέγεται για Νέα Μακεδονία, τότε υπάρχει και η ακροδεξιά. Καλό είναι να το έχουν κατά νου τα μεγάλα πολιτικά κεφάλια σε Συριζα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και σία. Επίσης κάναμε δημοψήφισμα σε μια εβδομάδα για ερώτημα που κανείς (νοήμων) δεν κατάλαβε, μήπως να κάνουμε κι άλλο ένα σε κάτι που όλοι (εκτός Μπουτάρη) καταλαβαίνουν;

 3. Alek 11:54 07/01/2018

  Μήπως ! λέω μήπως! θα πρέπει να γίνει κάποιο δημοψήφισμα και να ερωτηθεί ο έρμος ο Ελληνικός λαός τι γνώμη έχει για το σοβαρό αυτό εθνικό θέμα; Ως πότε θα σερνόμαστε πίσω από την συγκυριακή συνάθροιση πολιτικών ηγετών και της εκάστοτε κυβέρνησης. Να εξηγήσουν-αναλύσουν όλοι οι πολιτικοί- ιστορικοί- αναλυτές τα υπέρ και τα κατά μιας πρότασης ( που πιστεύουν ) και να αφήσουν τους Έλληνες να αποφασίσουν. ΚΑΙ ΛΆΘΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΊΣΟΥΝ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΌ ΤΟΥΣ ΛΆΘΟΣ. Ίσως έτσι να κάνουν και ένα βήμα προς την πολιτική τους ωρίμανση.

  • John 13:14 07/01/2018

   Ακόμα δεν χορτάσατε από τη μανία με τη δήθεν άμεση δημοκρατία; Τι είναι αυτή η εμμονή; Θεωρείς ότι δεν αρκεί η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για να υπάρξει διαπραγμάτευση αυτού του θέματος; Γνωρίζεις πολύ καλά ότι στο δημοψήφισμα θα υπάρξει μαζική απόρριψη οποιουδήποτε ονόματος παραπέμπει έστω και έμμεσα στη Μακεδονία. Όπως ψηφίστηκε μαζικά το ΟΧΙ στις 5/7/15. Όπως θα απορριπτόταν το δεύτερο πακέτο διάσωσης τον Δεκέμβριο του 2011, στο δημοψήφισμα που δεν έγινε. Όποιος θέλει να υπεκφύγει για μείζονα θέματα, αυτή την πολιτική ακολουθεί και πετάει το μπαλάκι στον ανίδεο και χειραγωγούμενο ψηφοφόρο. Στο κάτω κάτω, γιατί να μην προκηρυχθούν εκλογές; Δεν θα πουν τότε τα κόμματα και οι αναλυτές ξεκάθαρα τη θέση τους; Αν έχει τα κότσια ο έρμος ο λαός, ας δώσει ΤΟΤΕ την πλειοψηφία στους ΑΝΕΛ, στη Χρυσή Αυγή (φτου φτου) και σε όποιον άλλον θέλει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Επιτέλους, πρέπει να πούμε όχι στα δημοψηφίσματα με τόσο κρίσιμο διακύβευμα.

   • dimitris 7:47 08/01/2018

    Όχι ακόμη δεν χορτασαμε με την μανία της άμεσης δημοκρατίας. Και ξέρεις γιατί; Γιατί ακόμη ουτε καν
    την έχουμε γευτεί. Όχι δεν αρκεί καμία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση σε μια χώρα που σχεδόν το 50%
    απείχε από τις εκλογές μετα απο την μετατροπή ενός άλλου δημοψηφίσματος απο όχι σε ναι. Κοινοβουλευτική νομιμοποίηση που το πρώτο κόμμα σε σταυρούς παίρνει μπόνους 50 βουλευτές το 1/6
    της βουλής, αυτό δεν είναι εκλογές αυτό είναι λοταρία Τζάκ -ποτ. Ύστερα γιατί είναι ανιδεος και υπο ποιες
    συνθήκες χειραγογουμενος ο λαος ; Δηλαδή θέλεις όπως και στα μνημονια η εκλεγμένη φεουδαρχια να
    πάρει τις αποφάσεις αλλά ο ανιδεος ο χειραγογουμενος δηλ ο ηλίθιος να πληρώνει. Ωραίος είσαι.

    • Θ.Τ. 12:15 08/01/2018

     » … γιατί είναι ανιδεος και υπο ποιες συνθήκες χειραγογουμενος ο λαος ; … «. Με αυτη την φράση τίναξες στο αέρα όλα τα άλλα. Δεν ξερω αν το έχεις ακουστά. Μπόλικο λαό – προπάντων αυτόν που ψηφίζει ΑΚΟΜΑ πελατειακά – τον κρατάνε ανίδεο και χειραγωγούμενο, οι ολιγάρχες μέσω των πελατειακών ΤΟΥΣ Μ.Μ.Ε. και έτσι εισπράτουν τα πελατειακά κόμματα. Αυτοί που κάναν το «λεφτά υπάρχουν ΑΑΑΑΑΝ» σε «λεφτά υπάρχουν», ΠΟΥ κάναν το ΟΧΙ σε 2 μέρες ΝΑΙ και τόοοσα άλλα . . .

   • Alek 21:07 10/01/2018

    1o «Ακόμα δεν χορτάσατε από τη μανία με τη δήθεν άμεση δημοκρατία; Τι είναι αυτή η εμμονή;»

    Αφού είναι δήθεν τότε καιρός είναι να την κάνουμε ουσιαστική. Έτσι κι αλλιώς ψηφίζουμε με μανία την δήθεν αντιπροσωπευτική δημοκρατία και πίστεψέ με την χορτάσαμε μέχρι εκεί που κάνουμε εμετό. Προφανώς δεν είναι εμμονή γιατί πολύ απλά υπάρχει κράτος ( η Ελβετία) όπου η άμεση δημοκρατία λειτουργεί άψογα στο μέτρο του δυνατού-εφικτού. Το βασικό σε αυτή την χώρα είναι ότι λαμβάνουν πλέον οι πολίτες της με σύνεση ορθές και ώριμες αποφάσεις για την πορεία του κράτους τους.

    2ο » Θεωρείς ότι δεν αρκεί η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για να υπάρξει διαπραγμάτευση αυτού του θέματος; »

    Όχι δεν αρκεί γιατί όπως κατάλαβες η σύσκεψη αρχηγών το 199? έβγαλε μια απόφαση που αναίρεσε κατόπιν ο Καραμανλής Τζούνιορ και δεν ξέρω τώρα τι απόφαση θα βγάλει η καινούργια ηγεσία.
    Θα προτιμούσα να έδιναν όλα τα δεδομένα στον ελληνικό λαό και αυτός να αποφάσιζε τι μέλλει γενέσθαι.

    3ο «Γνωρίζεις πολύ καλά ότι στο δημοψήφισμα θα υπάρξει μαζική απόρριψη οποιουδήποτε ονόματος παραπέμπει έστω και έμμεσα στη Μακεδονία. Όπως ψηφίστηκε μαζικά το ΟΧΙ στις 5/7/15. Όπως θα απορριπτόταν το δεύτερο πακέτο διάσωσης τον Δεκέμβριο του 2011, στο δημοψήφισμα που δεν έγινε. »

    Όχι δεν το γνωρίζω γιατί πολύ απλά θα πρέπει να ειπωθούν τι θα κερδίσουμε και τι θα χάσουμε με την κάθε απόφαση και αυτό πίστεψέ με θα προβληματίσει πολλούς Έλληνες. Το δημοψήφισμα που δεν έγινε το 2011 είχε ερώτημα » αποδέχεστε το πακέτο μέτρων που θα μας κρατήσει εντός της ζώνης του ευρώ» το οποίο άλλαξε ο «υπερμέγιστος» Σαρκοζύ κάνοντάς το «εντός ή εκτός Ευρώ». Το ίδιο το πρώτο ερώτημα οδηγούσε στο διακύβευμα του ευρώ και ο πολίτης θα το σκεφτόταν πολύ τι θα ψήφιζε. Δεν το θέλησαν όμως τα διαπλεκόμενα Βενιζέλου, Σαμαρά και Μπαρόζο(ψάξε τα ιστορικά στοιχεία). Τότε όμως θα έπρεπε να πάρουν θέση και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για το εντός ή εκτός ευρώ γιατί ενώ γνωρίζανε τι συνέβαινε είχαν αναπτύξει στο έπακρο την αντιμνημονιακή τους θεωρία.
    Οπότε αν λέγανε εντός ευρώ με μέτρα θα ήταν ανακόλουθοι ενώ το εκτός ευρώ δεν το ήθελε κανένας τους. Η ιστορική συνέχεια πιστεύω σου είναι γνωστή. Το δημοψήφισμα του Τσίπρα ήταν ένα γελοίο ερώτημα χωρίς το διακύβευμα της απάντησης δηλαδή έλεγε στους Έλληνες θέλετε να είστε ΕΝΤΟΣ ευρώ χωρίς μέτρα ή ΕΝΤΌΣ ευρώ με μέτρα. Προφανώς αν ρωτούσαν εσένα «θέλεις να είσαι πλούσιος και υγιείς ή πλούσιος και άρρωστος;» εσύ θα απαντούσες το πρώτο. Παρόλη αυτή την βλακεία που πλάσαρε ως ερώτημα υπήρξε ένα 40% που ακούγοντας πιο ώριμες φωνές κατάλαβε ότι παιζόταν η υπόσταση του κράτους μέσα στην ευρωζώνη και προτίμησε τα μέτρα. Όπως τελικά αποδείχθηκε και ο ίδιος ο Τσίπρας με τον Σύριζα και ο Καμένος με τους Ανελ (ώ του θαύματος) προτίμησαν τα μέτρα από την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

    4ο «Όποιος θέλει να υπεκφύγει για μείζονα θέματα, αυτή την πολιτική ακολουθεί και πετάει το μπαλάκι στον ανίδεο και χειραγωγούμενο ψηφοφόρο. Στο κάτω κάτω, γιατί να μην προκηρυχθούν εκλογές; Δεν θα πουν τότε τα κόμματα και οι αναλυτές ξεκάθαρα τη θέση τους;»

    Το ανάποδο ισχύει. Όποιος θέλει να υπεκφύγει για μείζονα θέματα τα αφήνει να τα αποφασίζουν οι άλλοι και αυτός απλώς κάθετε στην κερκίδα και βρίζει. Και όχι δεν πρέπει να προκυρηχθούν εκλογές γιαυτό το θέμα γιατί εγώ παραδείγματος χάριν θα ψήφιζα για όλο το πακέτο των ιδεών του ένα κόμμα(ή βουλευτή) το οποίο (ο οποίος) έχει τελείως αντίθετη άποψη από την δική μου σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Γιατί λοιπόν να έχω αυτό το δίλημμα αφού μπορεί να λυθεί με ένα άμεσο δημοψήφισμα που δεν θα επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα άρα και την πορεία της χώρας;
    Ο χειραγωγούμενος ψηφοφόρος είναι είτε ψηφίζει σε εκλογές είτε σε δημοψήφισμα και επίσης πίστεψέ με(πάλι!) οι πολιτικοί που θα προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν δημοψηφίσματα όπως ο Τσίπρας στο τέλος ξεμπροστίαζονται όπως ο Τσίπρας οι ψηφοφόροι τους χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προτροπές τους και αυτό τους κάνει πιο ώριμους για μια επόμενη σοβαρή απόφασή τους σε δημοψήφισμα (που δεν θα καθαιρέσει τον δικό τους βουλευτή-ρουσφέτι).

    5ο » Αν έχει τα κότσια ο έρμος ο λαός, ας δώσει ΤΟΤΕ την πλειοψηφία στους ΑΝΕΛ, στη Χρυσή Αυγή (φτου φτου) και σε όποιον άλλον θέλει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. »

    Ο Ελληνικός λαός έχει πολλά κότσια αλλά δεν τον αφήνουν να ωριμάσει με τις δικές του αποφάσεις μας κρατάνε ανώριμους για να μπορούν να μας χειραγωγούν και να σφετερίζονται την εξουσία οποιοιδήποτε τυχάρπαστοι, αριβίστες, ανήθικοι, διεφθαρμένοι, ψεύτες, κλέφτες, διαπλεκόμενοι, λαϊκιστές και γενικά πολιτικοί-υποκείμενα που έχουν χάσει προ πολλού την ανθρώπινη πυξίδα τους. Μπορεί βέβαια να μην φταίνε και οι ίδιοι. Κάποιοι είναι ιδιαίτερα έξυπνοι αλλά η ιδιαίτερη φύση τους και η επίδραση της εξουσίας πάνω τους, έχει αλλοτριώσει τις συνειδήσεις τους. Αν απλώς ρωτήσεις ανάμεσα στους αξιόλογους και ηθικούς και νοήμονες ανθρώπους γύρω σου, αν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, θα ανακαλύψεις ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα το απορρίψουν. Γιαυτό και δυσκολευόμαστε να βρούμε τέτοιους πολιτικούς οι οποίοι βέβαια δεν μπορούν να ανελιχθούν γιατί δεν τους προωθεί το σύστημα. Πολιτικός χωρίς ρουσφέτι δεν προχωράει.

    6ο «Επιτέλους, πρέπει να πούμε όχι στα δημοψηφίσματα με τόσο κρίσιμο διακύβευμα.»

    Επιτέλους πρέπει να πούμε ΝΑΙ στα δημοψηφίσματα με τόσο κρίσιμο διακύβευμα. Γιατί όταν πήραν την απόφαση οι πολιτικοί- Βασιλιάς και ρίξανε την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (του γέρου) ακολούθησαν 7 χρόνια χούντας και είναι γνωστά τα αποτελέσματά της στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στον κυπριακό λαό. Όχι λοιπόν στην αναμονή(με εναλλαγές) του πεφωτισμένου ηγέτη αλλά, ΝΑΙ στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ενός ώριμου και διορατικού Ελληνικού λαού μέσα από δημοψηφίσματα όπου «θα λούζετε(ο ίδιος)» τις σωστές και τις λάθος αποφάσεις του και είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια οι σωστές αποφάσεις του θα είναι συντριπτικά περισσότερες από τις λάθος του. Το ίδιο δυστυχώς δεν ισχύει και για τους πολιτικούς μας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.