ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Πατσαβουρόπιτα

 

Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο Βηρυτού, ξεπαγωμένο
  • 250 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 κ.γ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 150 ml. γάλα
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.

Σε ένα κατσαρολάκι  λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Απλώνουμε 1-2 φύλλα Βηρυτού σε ένα στρόγγυλο βαθύ ταψί διαμέτρου 30εκ. φροντίζοντας να καλύπτουν τα τοιχώματα του ταψιού και να εξέχουν λίγο.

Περιχύνουμε τα φύλλα με 1 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο.

Παίρνουμε 4 φύλλα Βηρυτού, τα κόβουμε σε λωρίδες, ξεχωρίζουμε τις λωρίδες ζύμης με τα χέρια μας και αφήνουμε λίγα λεπτά στην άκρη να στεγνώσουν.

Τσαλακώνουμε απαλά τα φύλλα Βηρυτού και τοποθετούμε τα τσαλακωμένα φύλλα το ένα μετά το άλλο, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Ρίχνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα θρυμματισμένης φέτας πάνω στα τσαλακωμένα φύλλα ζύμης.

Πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. παρμεζάνα και ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι ή ¼ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι.

Περιχύνουμε τη γέμιση με το 1/3 από το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Συνεχίζουμε με τα άλλα 4 φύλλα Βηρυτού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, φροντίζοντας να κρατήσουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο και το θυμάρι.

Κόβουμε τα 4 τελευταία φύλλα Βηρυτού σε μεγαλύτερες λωρίδες και τοποθετούμε τα τσαλακωμένα φύλλα λίγο πιο σφιχτά.

Διπλώνουμε προς τα μέσα τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και περιχύνουμε την πίτα με το υπόλοιπο βούτυρο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και το σουσάμι.

Αφήνουμε την πίτα να σταθεί σε δροσερό μέρος για 30 λεπτά, πριν το ψήσιμο.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.

Αφαιρούμε την πατσαβουρόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Περιχύνουμε με 1 κ.σ. μέλι και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.