ΕΛΛΑΔΑ

Επί του Προεδρικού Διατάγματος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ για το Ελληνικό

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα χρειαστεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να καταλήξει στην συνταγματικότητα και την νομιμότητα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό.

Η χθεσινή πρώτη πάντως συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, ήταν ενημερωτική για τους δικαστές, οι οποίοι υπέβαλλαν ερωτήσεις στους εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης και σε νομικούς.

Για την καλύτερη ενημέρωσή τους μάλιστα, έγινε και επίδειξη της περιοχής που θα γίνει η επένδυση, με χάρτη, ο οποίος ανοίχτηκε, για να γίνει καλύτερα κατανοητό το αποκαλούμενο ΣΟΑ, δηλαδή το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής».

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έξι κτίρια- τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ’ εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα.

Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής θα είναι το πρώτο μέλημα των δικαστών, με το ανάλογο άρθρο του προσχεδίου να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Ακόμη, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει ακόμη:

  • Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών.
  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα.
  • Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.
  • Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.