ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Γερμανία: Κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας έκαναν πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπους!

Σκάνδαλο μεγατόνων πλήττει την «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης μετά την αποκάλυψη ότι τρεις κολοσσοί αυτοκινητοβιομηχανιών θυσίαζαν στο βωμό του κέρδους πιθήκους ακόμη και ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν τα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων είναι επιβλαβή για τα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Η Volkswagen, η Daimler και η BMW ενοχοποιούνται για τα αμφιλεγόμενα πειράματα με τον γερμανικό Τύπο να επιτίθεται σήμερα δριμύτατα όχι μόνο στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και στην Ε.Ε που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.
«Δεν ντρέπεστε κύριε Volkswagen;», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα «Bild» απεικονίζοντας τον γενικό διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας ενώ σε σχετικό άρθρο της επισημαίνει ότι η χώρα της Μέρκελ όπως και η Ε.Ε φέρουν εξίσου μερίδιο ευθύνης.

«Παράλογο, αηδιαστικό, αποτρόπαιο», σχολιάζει επικριτικά το γερμανικό δίκτυo «Ν-tv» για τις μεθόδους των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών.

 

Αποστάσεις από το σκάνδαλο λαμβάνουν δυο από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Volkswagen ζήτησε «συγγνώμη» με ένα από τα διευθυντικά της στελέχη να ανακοινώνει σήμερα στην εφημερίδα «Bild» ότι σταματάει τα πειράματα σε ζώα. Την ίδια ώρα, αποστάσεις από το σκάνδαλο έλαβαν οι Daimler και η ΒΜW, ενώ σε παρέμβαση για το θέμα προχώρησε και η κυβέρνηση Μέρκελ. «Ζητάμε συγγνώμη για το παράπτωμα και την έλλειψη ελέγχου των προσώπων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιστημονικές μέθοδοι που επελέγησαν τότε ήταν λάθος. Θα ήταν καλύτερα να ολοκληρώναμε τη μελέτη από την πρώτη στιγμή, χωρίς την συγκεκριμένη δοκιμή» δήλωσε η Volkswagen.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Daimler ανέφερε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την μελέτη που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Επιστημονικής Μελέτης Περιβάλλοντος, Υγείας και Μεταφορών (EUGT). «Πιστεύουμε ότι η χρησιμοποίηση ζώων για αυτή την μελέτη ήταν περιττή και απεχθής. Σαφώς και είμαστε αποστασιoποιημένοι από αυτή την έρευνα» δήλωσε η Daimler.

Αποστασιοποίηση από τις δοκιμές λαμβάνει και η BMW, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει μέρος στο σχεδιασμό και τις μεθόδους των δοκιμών. Τόνισε επίσης ότι δεν διεξάγει πειράματα σε ζώα και δεν είχε άμεσο ρόλο στη συγκεκριμένη μελέτη.

 

Έξαλλη η Μέρκελ

«Αυτά τα πειράματα σε πιθήκους ή ακόμα και σε ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο από ηθικής απόψεως» δήλωσε χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς χαρακτήρισε τα πειράματα «απαίσια» και δήλωσε σοκαρισμένη από το γεγονός ότι επιστήμονες δέχθηκαν να τα πραγματοποιήσουν.
Πώς διεξήχθησαν τα πειράματα
Τα πειράματα που διεξήχθησαν σε πιθήκους και ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου- ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων-πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό ενός ευρωπαικού ομίλου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».

Τα πειράματα διεξήχθησαν στο πλαίσιο έρευνας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ομίλου Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στο τομέα των Μεταφορών «EUGT», σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του ινστιτούτου που δημοσιοποίησαν οι εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Süddeutsche Zeitung».

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα,το ινστιτούτο που είχαν ιδρύσει οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες VW, Daimler και BMW χρηματοδότησε μία «σύντομη έρευνα εισπνοής με διοξείδιο του αζώτου (NO2) σε υγιείς ανθρώπους».

Με βάση την επίμαχη έκθεση του ευρωπαικού ομίλου, σε ένα ινστιτούτο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Άαχεν, 25 υγιέστατα άτομα υποβλήθηκαν σε εξέταση αφού είχαν προηγουμένως εισπνεύσει για πολλές ώρες διαφορετικές ποσότητες της βλαβερής ουσίας, η οποία εμπεριέχεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Κατά την εκτίμηση του EUGT, από την έρευνα δεν διαπιστώθηκε κάποια αρνητική επίδραση στα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα. Ο διευθυντής του ινστιτούτου Τόμας Κράους δήλωσε ότι τα πειράματα δεν είχαν καμία σχέση με το σκάνδαλο ντίζελ που έπληξε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW, αλλά έγινε πολύ πριν από αυτό και αφορούσε στα επιτρεπόμενα όρια διοξειδίου του αζώτου στο χώρο εργασίας. Επειδή το όριο είχε μειωθεί και δεν υπήρχαν έρευνες σε ανθρώπους, αποφασίστηκε να υποβληθούν σε πειράματα 25 υγιείς άνθρωποι εισπνέοντας ποσότητες κάτω από το επιτρεπόμενο όριο για χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τον Τόμας Κράους, η Επιτροπή Βιοηθικής είχε θεωρήσει αποδεκτή την επίμαχη έρευνα.

Ο Ευρωπαικός 'Ομιλος «EUGT» ιδρύθηκε το 2007 ως ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο και έκλεισε το καλοκαίρι του 2017. Εκτός από τη VW, στη χρηματοδότησή του εμπλέκονται η Daimler, η BMW και η Bosch.

 

Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τα αμφιλεγόμενα πειράματα
Η Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε τα επίμαχα πειράματα ζητώντας διαλεύκανση της υπόθεσης.«Αυτά τα τεστ σε πιθήκους ή ακόμη και σε ανθρώπους είναι αδικαιολόγητα από ηθική άποψη», τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες οφείλουν να περιορίζουν διαρκώς τις βλαβερές εκπομπές. Οφείλουν να τηρούν τα επιτρεπόμενα όρια και δεν επιτρέπεται να αποδεικνύουν με τη βοήθεια πιθήκων ή μάλιστα ανθρώπων ότι οι ρύποι είναι δήθεν μη επιβλαβείς», επισήμανε.

Άμεση και καταδικαστική ήταν και η αντίδραση των γερμανικών υπουργείων Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ τόνισε ότι, εκτός από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το ρόλο και τις ευθύνες της καλείται να διευκρινίσει και η επιστήμη. Όπως δήλωσε, το διοξείδιο του αζώτου βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και αυτό έχει αποδειχθεί επαρκώς.Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν «αυστηρά κριτήρια» σε ότι αφορά τα πειράματα σε ζώα και ανθρώπους και αυτά βέβαια ισχύουν μόνο στους τομείς των ιατρικών σκευασμάτων και ιατρικών προϊόντων.

Η VW πάντως έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για ένα πείραμα στις ΗΠΑ, κατά το οποίο πίθηκοι είχαν αναγκαστεί να εισπνέουν επί ώρες καυσαέρια με στόχο να αποδειχθεί ότι χάρη στο σύστημα καθαρισμού των ρύπων ο βαθμός επιβάρυνσης από τις επιβλαβείς εκπομπές των πετρελαιοκίνητων οχημάτων έχει μειωθεί σημαντικά και ως εκ τούτου τα οχήματα αυτά δεν πλήττουν την υγεία.

Μετά την ανακοίνωση των αμφιλεγόμενων δοκιμών καυσαερίων ντίζελ με πιθήκους, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τις δοκιμές σε ζώα. «Θέλουμε να είναι αποκλείει τις δοκιμές σε ζώα στο μέλλον. Έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό », υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της VW, Τόμας Στεγκ στην εφημερίδα «Bild». Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της VW,Ματίας Μίλερ είχε περιγράψει τις δοκιμές ως απαράδεκτες. «Η πρακτική που ασκείται από την EUGT με βάση τις αμερικανικές μεθόδους ήταν λάθος, ανήθικη και αποκρουστική.

 

Το κόμμα των Πρασίνων πάει το θέμα στην Bundestag
Οι Γερμανοί πολιτικοί έσπευσαν να καταδικάσουν δριμύτατα τις δοκιμές καυσαερίων με το σκάνδαλο να φθάνει στην ομοσπονδιακή βουλή Bundestag.

«Οι δοκιμές καυσαερίων σε ζώα και ανθρώπους είναι παράλογες και αηδιαστικές»,δήλωσε το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Πρασίνων, Χάραλντ Έμπνε επιρρίπτοντας ευθύνες στις γερμανικές αρχές.

«Καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πει με σαφήνεια αν ήδη γνώριζαν για τις αμφίβολες μεθόδους της βιομηχανίας αυτοκινήτων και πώς αυτά χρηματοδοτήθηκαν ακόμη και από δημόσιους πόρους», δήλωσαν και άλλα στελέχη του κόμματος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Το πραγματικό σκάνδαλο δεν έγκεται στα ίδια τα πειράματα σε ζώα ή ανθρώπους, όσο κι αν αυτό ακούγεται αποκρουστικό, αφού όλα μάλλον έγιναν σύμφωνα με την αυστηρή ευρωπαϊκή και γερμανική νομοθεσία (έγκριση από επιτροπές δεοντολογίας όπου συμμετέχουν ειδικοί στη βιοηθική, μέλη φιλοζωικών οργανόσεων, ιατροί κτλ). Ανάλογα πειράματα γίνονται κατά κόρον από τις φαρμακοβιομηχανίες, τις βιομηχανίες καλλυντικών, χημικών, τροφίμων κ.ο.κ.
    Το πραγματικό, μεγάλο σκάνδαλο έγκειται στό ότι το καρτέλ της στενά γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι VW ( Volkswagen, Audi, Skoda, Seat) DAIMLER-BENZ και BMW, μαζί με τον προμηθευτή λογισμικού των πειραγμένων κινητήρων BOSCH και με τη FRAPORT (τη γνωστή μας, που ελέγχει σχεδόν όλα τα αεροδρόμια και στη χώρα μας) ίδρυσαν το 2007 ερευνητικό ινστιτούτο, την Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor (EUGT) – Ευρωπαϊκή Ερευνητική Ένωση για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των Μεραφορών. Φυσικά προκειται για ευφημισμό, αφού το κύριο έργο ήταν η προώθηση των συμφερόντων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και ιδίως η εξάλειψη των φόβων κοινού και ειδικών για τις άμεσα καρκινογόνες εκπομπές των διοξειδίων του αζώτου των κινητήρων ντίζελ, του καμαριού και του «σημείου υπεροχής» έναντι των άλλων ανταγωνιστών. Αν πραγματικά ήθελαν ανεξάρτητες έρευνες θα τις παράγγελναν σε κάποια από τα αμέτρητα Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία και ερευνητικά Ινστιτούτα που υπάρχουν και είναι εξειδικευμένα σε αυτούς τους τομείς στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ε.Ε. Και βεβαίως όλο αυτό σχετίζεται άμεσα με το σκάνδαλο ντίζελ, αφού έπρεπε να αποδειχτεί α) ότι τα διοξείδια του αζώτου που εκλύονται από τους κινητήρες τους δεν είναι βλαβερά (ψέμα) και β) οι κινητήρες τους είναι τεχνολογικά προηγμένοι και φιλικοί προς το περιβάλλον (επίσης ψέμα, αφού σε κανονικές συνθήκες δεν φίλτραραν ελέω λογισμικού Bosch).
    Πρόβλεψη: Πέρα από 1-2 αποδιοπομπαίους τράγους, δεν θα συμβεί τίποτε, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να αυξάνουν πωλήσεις και κέρδη, αφού πωλούν «κύρος» σε ανόητους που έχουν βαθύτατα εγκεφαλικά και ψυχοσωματικά ελλείμματα και στη Γερμανία και στην Ελλάδα (ιδίως εδώ) και στον κόσμο όλο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.