ΕΛΛΑΔΑ

Ύψους 15.000 ευρώ

Σε ακύρωση προστίμου από το ΕΣΡ λόγω μη νόμιμης σύνθεσης προχώρησε το ΣτΕ

Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόστιμο 15.000 ευρώ που είχε επιβάλει το 2012 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, καθώς είχε παραβιάσει την αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων. Η απόφαση του ΕΣΡ ακυρώθηκε, καθώς κρίθηκε μη νόμιμη η συγκεκριμένη σύνθεσή του.
Όπως είναι γνωστό, η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι η αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα σε διάστημα μιας ώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 λεπτά (20%).
Από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακυρώθηκε ως μη νόμιμη η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό, λόγω κακής σύνθεσης του ΕΣΡ. Και αυτό γιατί συμμετείχε σε αυτό ένα μέλος το οποίο από τη λήξη της θητείας είχαν περάσει 31 και πλέον μήνες. Δηλαδή, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το χρονικό αυτό διάστημα «υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο, κατά τον οποίο θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η αυτοδίκαιη παράταση της θητείας του».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ' Τμήματος (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος) στην υπ' αριθμ. 82/2018 απόφασή τους, επαναλαμβάνουν ότι ναι μεν είναι «ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω Αρχών (σ.σ.: όπως είναι το ΕΣΡ) μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνο όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό σημείο αυτό και εφεξής, νόμιμη συγκρότηση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.