ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ντάουνινγκ Στριτ

Συνάντηση Τίλερσον-Μέι στο Λονδίνο: Σε δοκιμασία η αμερικανοβρετανική «ειδική σχέση»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συναντήθηκε σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Ο Τίλερσον είχε επισκεφθεί νωρίτερα τη νέα, κόστους 1 δισεκ. δολαρίων, αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει τη μεταφορά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής σε νέο κτίριο ως τμήμα μιας κακής συμφωνίας που είχε γίνει από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Η έλευση του Τίλερσον στη Βρετανία σηματοδοτήθηκε σήμερα από μια χαμηλών τόνων επίσκεψή του στη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ που βρίσκεται στο κέντρο μιας πολεμικής, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο η ενίσχυση της «ειδικής σχέσης» ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον δεν είναι εύκολη υπόθεση επί κυβερνήσεως Τραμπ.
Αντίθετα με το αρχικό πρόγραμμα και την παράδοση όταν ένας αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σε αμερικανική διπλωματική αποστολή στη διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό, ο Τύπος κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό παραμερισμένος στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν μόνο να παρατηρήσουν την άφιξη του Ρεξ Τίλερσον έξω από το ολοκαίνουριο κτίριο, έναν επιβλητικό κύβο με φουτουριστικά χαρακτηριστικά.

Επισήμως η διακριτικότητα αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι η πρεσβεία και οι εργαζόμενοί της επηρεάζονται από το «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, δηλαδή από το μερικό κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών εξαιτίας του αδιεξόδου στο αμερικανικό Κογκρέσο όσον αφορά την αναζήτηση μιας δημοσιονομικής συμφωνίας.

Όμως ήδη πριν από τον έλευση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδηλώσει κάποια αμηχανία, διαβεβαιώνοντας πως η επίσκεψη του Τίλερσον στην πρεσβεία, η οποία λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα, δεν σημαίνει εγκαίνια ούτε επίσημη τελετή. Εργασίες εξακολουθούν να διεξάγονται και υπάρχουν ακόμη «πολλά μπάζα στο λόμπι και αλλού», είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο, εκτός από μερικές πλευρικές σκαλωσιές, καθώς και εργασίες που γίνονταν στους κήπους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τελετή εγκαινίων θα γίνει, «όμως δεν είναι κάτι το επείγον, θα την κάνουμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Γούντι Τζόνσον.

Η πρεσβεία βρίσκεται στο κέντρο της πιο πρόσφατης έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δύο ιστορικούς συμμάχους: της αιφνίδιας ματαίωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ της επίσκεψής του για τα εγκαίνιά της τον Φεβρουάριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε το κτίριο, το οποίο θεωρείται δαπανηρό και όχι στο κέντρο του Λονδίνου, όμως υπήρχε επίσης κίνδυνος να γίνει δεκτός στο Λονδίνο με εχθρικές διαδηλώσεις.

Ενδεικτικό των εντάσεων είναι το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δημοσίευσε χθες Κυριακή, παραμονή της επίσκεψης Τίλερσον, άρθρο στον Τύπο με το οποίο καλεί τους Βρετανούς να υποδεχθούν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει ακόμη μεταβεί στη Βρετανία παρά την «ειδική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οποιαδήποτε αναβολή ταξιδιού του «εκλεγμένου προέδρου της μεγαλύτερης και ισχυρότερης δημοκρατίας του κόσμου» θα έβλαπτε «την πιο εξαιρετική οικονομική σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε στο άρθρο του ο Τζόνσον.

Έπειτα από μια σύντομη συνάντηση με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρεξ Τίλερσον πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Μπόρις Τζόνσον για να «τονιστεί και πάλι η ειδική σχέση», όπως διαβεβαιώνεται από την αμερικανική πλευρά. Θα συζητήσουν κυρίως τα ζητήματα του Ιράν και της Συρίας.

Εξάλλου η Τερέζα Μέι πρόκειται θεωρητικά να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στα τέλη της εβδομάδας, μια συνάντηση που θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για να «ενισχυθεί η ειδική σχέση», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Όμως η μετάβαση του Αμερικανού προέδρου στην Ελβετία παραμένει αβέβαιη εξαιτίας του «shutdown».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.