ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος το ραντεβού Νίμιτς με τους διαπραγματευτές

Σκοπιανό: Με τον όρο «Μακεδονία» ξεκινούν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

Να συμμαζέψει τις αρνητικές εντυπώσεις που διαμόρφωσαν για την διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας οι δηλώσεις του ειδικού μεσολαβητή για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, προσπαθεί η κυβέρνηση και ενώ οι επίσημες συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αρχίζουν σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Η δήλωση του κ. Νίμιτς, με την οποία ουσιαστικά αποκάλυψε ότι η αφετηρία των συνομιλιών είναι η αναζήτηση μίας ονομασίας με χρήση του όρου Μακεδονία προκάλεσε ήδη τριγμούς στην Αθήνα. Ουσιαστικά ο έμπειρος διπλωμάτης “έδωσε” την ελληνική πλευρά, στην οποία χρέωσε ότι έχει αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στη λύση που θα συζητηθεί.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως "Republika Makedonija" και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή» ήταν η ενδεικτική των προθέσεών του, δήλωση του κ. Νίμιτς.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε αμέσως συνειρμούς και... συναγερμό στην Αθήνα, αφού εμφανίζεται στην πραγματικότητα η ελληνική πλευρά να έχει αποδεχθεί αυτή τη βάση των συζητήσεων.

Παρά το θόρυβο όμως και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, η κυβέρνηση προσπάθησε μάλλον ράθυμα και απρόθυμα να διαψεύσει οτιδήποτε σχετικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βάρος της... διάψευσης ανέλαβε μόνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προτίμησε να κάνει τα στραβά μάτια (και τα κλειστά αυτιά) για τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς, μιλώντας για διαστρέβλωση!

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος και απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ή έχει εκχωρήσει τον όρο Μακεδονία είπε ότι «τίποτα (σσ: το όνομα) δεν έχει δοθεί. Δεν μπορεί να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του Μάθιου Νίμιτς. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, όχι δεδομένο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει πρόοδος θα ενημερωθεί η Βουλή και ο λαός» τόνισε.

Επί της διαδικασίας, που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς αναμένεται σε αυτό τον πρώτο γύρο συνομιλιών, να υποδεχτεί τις διαπραγματευτικές ομάδες της Ελλάδας και των Σκοπίων με επικεφαλής τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι όλοι έχουν ανταλλάξει κάποιες αρχικές ιδέες με όλους, ο διαμεσολαβητής πρόκειται να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση, πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει και μία πρόταση ονομασίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.