ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής΄Ενωσης

Σόφια: Ο Στ.Κοντονής στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης

Στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης  Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή.

Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του  υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής  τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, «μέσω της πρόβλεψης αρμοδιοτήτων με σαφήνεια, προς αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων».

Επιπλέον, επισήμανε ότι  ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και μητρώα που τηρούνται από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κοντονής, η Ελλάδα προγραμματίζει την ενσωμάτωση των σχετικών διατάξεων έως τον προσεχή Ιούνιο.

Σε άλλο σημείο των εργασιών του άτυπου συμβουλίου,  ο κ. Κοντονής τάχθηκε «υπέρ της κατάργησης της διαδικασίας κήρυξης της εκτελεστότητας για όλες τις αποφάσεις σε υποθέσεις γονικής μέριμνας, καθώς και τη βελτίωση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής παιδιού σε υποθέσεις απαγωγής».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, η    επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Věra Jourová, ενημέρωσε τους υπουργούς για τις εξελίξεις στα πεδία των αποδεικτικών στοιχείων που τηρούνται σε ηλεκτρονικά συστήματα και της αντιμετώπισης της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο, με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Εκτέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητη η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το αχαρτογράφητο του σχετικού πεδίου.

Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο κ. Κοντονής είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες   με την Βούλγαρο ομόλογό του,     Tsetska Tsacheva και της    μετέφερε την άποψη της Κυβέρνησης, ότι η βουλγαρική προεδρία είναι και βαλκανική προεδρία, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα.

Τέλος, ο κ. Κοντονής συναντήθηκε με τον διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) Michael O’Flaherty και εξασφάλισε τη στήριξη του Οργανισμού στα ζητήματα που άπτονται των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως με τη μορφή ενημέρωσης για τις βέλτιστες πρακτικές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.