ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ, Ο ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ ΚΑΙ Ο ΓΡΙΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΑΔΕΛΦΙΑ...

Εχθές, μαζευτήκαμε στο σπίτι ενός φίλου για να ...μελετήσουμε τους κούκους, τις αρκούδες, τις κότες και τα μαμούθ. Η ώρα πέρασε και όταν γύρισα στο σπίτι δεν είχα όρεξη για γράψιμο.

Πήρα ένα βιβλίο, «Ο σκύλος του Ρουσώ», ξάπλωσα στο κρεβάτι, η ώρα περνούσε και ο ύπνος δεν με έπαιρνε. Όταν έφτασα στο σημείο όπου η μαντάμ Μπουφλέρ επέκρινε τον Ρουσώ για το αισχρά γράμμα που είχε στείλει στον Χιούμ είχα εντελώς ξαγρυπνήσει. Η ώρα είχε φτάσει τέσσερεις τα ξημερώματα. Αν ήταν να γράψω άρθρο θα έπρεπε μέσα σε μία ώρα να το έχω τελειώσει. Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα ότι η ζωή στις μέρες μας είναι τόσο στριμόκωλη που ούτε εγώ έπρεπε να στραγγίξω τον εγκέφαλό μου ούτε εσείς να ταλαιπωρείστε για μια εισέτι φορά με επισημάνσεις για τα κακώς κείμενα ή τα δέοντα γενέσθαι. Μία φορά στο τόσο δικαιούμαστε όλοι να χαλαρώσουμε.

Κατόπιν τούτου αποφάσισα να αναφερθώ στον ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής τώρα) μ' ένα ανέκδοτο, έναν γρίφο κι ένα απόσπασμα από τις συμβουλές του Μακιαβέλι στον άρχοντα Λορέντζο το Μεγαλοπρεπή, γιό του Πιέρου των Μεδίκων. Δεν θα σας πω ποιό αναφέρεται σε ποιό κόμμα. Τις αντιστοιχήσεις μπορείτε να τις κάνετε εσείς.

Ξεκινώντας με τον Μακιαβέλι, κεφάλαιο III, περί μεικτών ηγεμονιών: Μία νέα ηγεμονία έχει να αντιμετωπίσει τις δικές της δυσκολίες. Πρώτα απ' όλα όταν δεν είναι εντελώς νέα, αλλά αποτελεί μέλος μιας χώρας την οποίαν ως σύνολο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε μεικτή ηγεμονία, οι αλλαγές προκύπτουν κυρίως από μία εγγενή δυσκολία σε όλες τις νέες ηγεμονίες• γιατί οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τον ηγεμόνα τους, ελπίζοντας στην καλυτέρευση της ζωής τους, κι αυτή η ελπίδα τους παρακινεί να ξεσηκωθούν ενάντια σ' αυτόν που κυβερνά. Πλανώνται όμως, επειδή εκ των υστέρων διαπιστώνουν, στην πράξη, ότι πήγαν από το κακό στο χειρότερο. Κι αυτό είναι παρεπόμενο μιας άλλης κοινής και φυσικής αναγκαιότητας: ότι ο νέος ηγεμόνας υποχρεώνεται να καταπιέζει τους ανθρώπους που έχει υποτάξει με το στρατό του και με πολλές άλλες διώξεις, τις οποίες επιβάλλει στη νέα του κατάκτηση.

Πάμε τώρα στο ανέκδοτο: Μία μέρα περπατούσε σκεφτικός στο δρόμο και μονολογούσε ένας σχετικά νεαρός άνδρας. Κάποια στιγμή συναντά έναν φίλο του. «Τι έχεις;» τον ρωτά «και είσαι φουρτουνιασμένος». «Άσε, μου ήρθε η εφορία και πρέπει να πληρώσω 10.000 ευρώ φόρο» του απαντά. «Μη χολοσκάς» του λέει ο φίλος του, «θα ντυθείς ζητιάνος, θα πάρεις θλιμμένο ύφος, θα πας στον έφορο, θα βάλεις τα κλάματα, θα πεις ότι δεν έχεις να πληρώσεις, αυτός θα σε λυπηθεί και θα σου χαρίσει δυο με τρία χιλιάρικα». Πιο κάτω, ο σχετικά νεαρός άνδρας, συναντά έναν άλλο φίλο του, λέει και σ' αυτόν το πρόβλημα του και εκείνος  του απαντά: «θα πας στον έφορο θα του πεις ότι θέλεις να κάνεις ένσταση, επειδή έκαναν λάθος υπολογισμούς, και ταυτόχρονα θα τον απειλήσεις ότι θα καταγγείλεις το γεγονός στους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του, αυτός θα φοβηθεί και θα σου ζητήσει να κάνετε συμβιβασμό και να πληρώσεις τα μισά λεφτά». Λίγο πιο κάτω συναντά έναν τρίτο φίλο, λέει και σ' αυτόν το πρόβλημά του, και λαμβάνει την εξής συμβουλή: «Μη σκοτίζεσαι, θα πάρεις ένα όπλο, θα μπουκάρεις στην εφορία και θα τους πεις ή μου διαγράφετε αυτά που έχω να πληρώσω ή σας τινάζω τα μυαλά όλων στον αέρα. Θα φοβηθούν και θα σου τα διαγράψουν». Γυρνάει σπίτι και λέει στον γέρο πατέρα του το πρόβλημά του. «Άκου να δεις παιδί μου» του λέει ο πατέρας του. «Εγώ όταν παντρεύτηκαν τη μάνα σου, την πρώτη νύχτα του γάμου μας, πέφτω στο κρεβάτι και αυτή μου λέει: αγάπη μου ποιά νυχτικιά θες να φορέσω, την κοντή ή τη μακριά; Ξέρεις, τι της απάντησα; Είτε την κοντή βάλεις είτε την μακριά το γ...σι δεν το γλιτώνεις. Έτσι και 'συ. Το γ...σι από την εφορία δεν το γλιτώνεις.»

Και τελευταίος ο γρίφος: Καταμεσής του δάσους, με το δισάκι σας στον ώμο, φτάνετε σε μία διχάλα σχήματος ύψιλον (Υ). Προς τα που να πάτε; Αριστερά ή δεξιά; Δεξιά ή αριστερά; Δεν ξέρετε. Ξέρετε, όμως, ότι σ' αυτό το σταυροδρόμι ζουν δύο δίδυμα αδέλφια. Ο ένας λέει πάντα ψέματα κι ο άλλος πάντα αλήθεια. Και οι δύο ξέρουν ποιόν δρόμο πρέπει να ακολουθήσετε. Ένας από τους δύο έρχεται να σας προϋπαντήσει, αλλά δεν ξέρετε ποιός από τους δύο είναι. Ποιά ερώτηση πρέπει να κάνετε ώστε να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε τη σωστή απάντηση για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε;

Καλή διασκέδαση με το γρίφο, δεν ξέρω αν γελάσατε με το ανέκδοτο, και μην είστε τόσο σίγουροι για το κόμμα που αντιστοιχεί στον Μακιαβέλι. Η ώρα πήγε 4:45, καλημέρα σας, καιρός να κοιμηθώ. Σε λιγότερο από τέσσερεις ώρες πρέπει να ξυπνήσω, στις 10:00 έχουμε (με τον Βασίλη Χιώτη) στο στούντιο του "Θέμα 104,6" τον Σταύρο Θεοδωράκη....

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Sp 9:53 13/01/2018

    Η απάντηση. είναι αν στη θέση σου ηταν. ο αδελφός σου ποιό. Δρομο θα μου πρότεινε

  2. «Αν ρωτούσα τον άλλον ποιον δρόμο να πάρω τι θα μου έλεγε;» Όποιον και να ρωτήσω, θα πρέπει να πάρω τον αντίθετο δρόμο!

  3. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο Φελνίκο, εγώ σε αναλαβαίνω γιατί τίς ίδιες αγρυπνίες εχω και εγώ, βαρέθηκα πώς να το κάνουμε δηλαδή, όλο τα ίδια και τα ίδια. Η ζωή μας λιγοστεύει χρειαζόμαστε αλλαγή κάτι το διαφορετικό. Εμένα π.χ μου λείπει ένα καλό ματς μπάσκετ. Θυμάσαι παλιά εκείνο τον ανεπανάληπτο αγώνα Ολυμπιακός -Παναθηναϊκός; Κάτι τέτοια μου λείπουν και ας τους τούς πολιτικούς,αυτοί χρειάζεται νά παν στην εφορία και όχι ο νεαρός….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.