ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΟΧΙ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ...

Από τη στιγμή, το τελευταίο διάστημα, που το "Μακεδονικό" μπήκε έντονα στην πολιτική ζωή και τη δημόσια συζήτηση είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δίκαιο.

Η αναγόρευση του Καμμένου σε βασικού παράγοντα για την επίλυση ή μη του προβλήματος ήταν λάθος. Λάθος ήταν και η έγερση θέματος δεδηλωμένης. Όπως λάθος είναι και η ολίγον από συμμετοχή στο επικείμενο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Δεν ήταν όμως λάθος, κάθε άλλο, ήταν απόλυτη σωστή η διαμαρτυρία της ΝΔ για την επιλογή του πρωθυπουργού να ενημερώσει -και μάλιστα αμέσως μετά τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του- τον αρχιεπίσκοπο και όχι τα πολιτικά κόμματα.

Μπορεί η εκκλησία να έχει πιστούς, πολλούς πιστούς, όμως η Ελλάδα δεν είναι Ιράν. Είμαστε δυτική δημοκρατία. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πολίτευμα μας είναι κοινοβουλευτικό. Δεν είναι θεοκρατικό ούτε κουμάντο κάνουν οι εγχώριοι μουλάδες. Το κοινοβούλιο είναι ο ναός της δημοκρατίας και όχι οι άμβωνες των εκκλησιών.

Οι πολιτειακοί παράγοντες με τους οποίους οφείλει να συζητά και να συνεργάζεται ο πρωθυπουργός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και όχι ο αρχιεπίσκοπος.

Είναι λοιπόν χειρότερο κι από έγκλημα αυτό που έκανε ο Τσίπρας, είναι λάθος. Αναγορεύει σε κεντρικό παίχτη έναν ιερωμένο και αφήνει εκτός νυμφώνος τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού.

Ένα εθνικό θέμα αποφασίζει να το συζητήσει και να το διαπραγματευθει(;) με το ιερατείο της εκκλησίας και όχι με τους αντιπροσώπους του έθνους.

Κρίμα οι παλαιότερες αναφορές του Τσίπρα στον Καστοριάδη, τον Πουλαντζά, τον Μαρξ, τη Λούξεμπουργκ και τη Γαλλική Επανάσταση. Κρίμα η αδιαπραγμάτευτη θέση της Αριστεράς και ο ανειρήνευτος αγώνας για το χωρισμό εκκλησίας - κράτους.

Ειλικρινά εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας πολιτικός και μάλιστα ο πρωθυπουργός της "πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς" συμπεριφέρεται ωσάν χριστιανόπαις κατηχητικού και όχι ως, κατά δήλωσίν του, άθεος που ενδιαφέρεται για την κοσμική και ουχί την επουράνια εξουσία.

Ενδεχομένως, το κάνει επειδή θέλει να εξευμενίσει τον κλήρο μετά την ανόητη, είναι η αλήθεια διαρροή, από το ΥΠΕΞ, περί ταυτίσεως της εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Ακόμη και έτσι να είναι ο χειρισμός είναι εξ ολοκλήρου λάθος. Ενδεχομένως, ήθελε να αποσπάσει, όπως και το κατάφερε, μια δήλωση του αρχιεπισκόπου να μην πάνε οι πιστοί στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη κι έτσι να είναι και πάλι ο χειρισμός είναι λάθος. Ενδεχομένως, θέλει να συγκρατήσει τους ιεράρχες για να μην δώσουν "γραμμή" στους πιστούς να ψηφίσουν τη ΝΔ. Ακόμη κι έτσι να είναι, ο χειρισμός είναι λάθος

Ενδεχομένως, θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι αφού η θεσμική εκκλησία είναι κατά των συλλαλητηρίων (και επομένως συμπλέει με την κυβέρνηση) η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με τους ούλτρα εθνικιστές και τους ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους. Ακόμη κι έτσι να είναι -και η αντιπολίτευση όντως έχει ένα θέμα σ' αυτό- ο χειρισμός είναι λάθος επειδή θέτει ως προτεραιότητα την όξυνση στο κομματικό παιχνίδι και όχι την συμφωνία για μια ενιαία στάση σε ένα μείζον εθνικό θέμα.

Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών προηγείται αυτής του αρχιεπισκόπου. Το ίδιο και η συζήτηση για την εξεύρεση κοινής γραμμής σ' ένα θέμα που χαρακτηρίζεται εθνικό. Η κυβέρνηση (οφείλει να) επεξεργάζεται και συνδιαμορφώνει θέση για το "Μακεδονικό" πρωτίστως με τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευση και πάντως όχι με τους αρχιμανδρίτες, τους πρωτοσύγκελους και τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Προφήτη Ηλία και της Βρεφοκρατούσας.

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 11:58 20/01/2018

    Κύριε Φελέκη ο Τσίπρας είναι γνωστός πολιτικός απατεώνας.Από άθεος και άθρησκος επισκέπτεται πρώτα τον δικό του και κομματικά Ιερώνυμο να τον ενημερώσει για τις καταστροφικές εξελίξεις με το όνομα της Μακεδονίας το οποίο έχει ήδη ξεπουλήσει.Γή και ύδωρ θα δώσει στους Ιμπεριαλιστές προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία ο Αλέξης.Ό Αθηνών Ιερώνυμος από την άλλη είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Νέας Τάξης Πραγμάτων, των Ισλαμιστών λαθρομεταναστών και της Παγκοσμιοποίησης.Μόνο τυχαία δεν είναι η καλή και στενή σχέση του με τον ανθέλληνα και προδότη Τσίπρα.Ό Ιερώνυμος κατηγορούσε για κυρήγματα μίσους την Χρυσή Αυγή και ο ίδιος στέγαζε, τάιζε και έντυνε τους Ισλαμιστές παράνομους εισβολείς.Τάιζε και έντυνε αυτούς που σκοτώνουν, βιάζουν και μαγαρίζουν τους Έλληνες.Τάιζε αυτούς που στις τριτοκοσμικές χώρες τους δεν έχουν αφήσει όρθια σχεδόν καμία Ορθόδοξη εκκλησία.Ό Τσίπρας με τις πλάτες του Ιερώνυμου θα ξεπουλήσει την Ελληνική Μακεδονία.Ιερώνυμε στις 4 φεβρουαρίου ραντεβού με το συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας και κατά της κυβέρνησης στην Αθήνα.Είσαστε όλοι σας προδότες και ανθέλληνες.

    • Ξεφτίλα καί πάλι ξεφτίλα….βρέ άθλιέ ξευτιλισμένε αλήτη, από την μια φωνάζεις «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και από την άλλη παραπονιέσαι επειδή πήγε νά ενημερώσει τον Παπά;
      Τι είδους «χριστιανοσύνη» θέλεις βρε γύφτο ή η ΧΑ χωρίς τους παπάδες (;) εχτός και εάν οι αρχηγοί σού είναι Εβραίοι οπότε σέ δικαιολογώ και απολογούμαι.
      Ξεφτίλααααα….

      • …εσύ; Πήγαινε στη γωνία να δεις αν έρχομαι.

      • SPARTA. 21:26 22/01/2018

        Βρε καραγκιοζη λεβεντομαλακα ποιος σου ειπε οτι υπολογιζουμε την γνωμη σου;Για ποια θρησκεια μιλας ρε πανασχετε;Αρχιεπισκοπος ηταν μονο ο Χρισοδουλος, ο Ιερωνυμος ειναι μια μασωναρα, μια δουλα της Νεας Ταξης Πραγματων.Σε ποια χωρα ζεις ρε ηλιθιε;Σιγουρα εισαι απο αυτους που ψηφισαν με το χερι που τον επαιζες και σιγουρα ψηφισες τον χαφιε Αλεξη Τσιπρα.Πηγαινε στον καθρεφτη σου και φτυσου παλιοκουραδα.

      • FRIDA. 21:17 23/01/2018

        Ξεφτύλα Προκόπη καραγκιοζάκο, είσαι ένας αληταράς του κλεπτοκρατικού τόξου, όπως ο συνωνόματός σου ο Πάκης που ευχαριστούσε τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες.Όσο για τον Συριζαίο Ιερώνυμο ακολούθησε τον εσύ, εμείς τον γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.Και στα συλλαλητήρια θα πηγαίνουμε και θα κάνουμε ότι θέλουμε.

  2. Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση αφορά Όνομα, Γλώσσα, Εθνικότητα και Εκκλησία γιατί να μην ενημερωθεί και ο Ιερώνυμος;
    Και γιατί τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, πρώην ΔΗΜΑΡ) και δεν τόλμησαν ποτέ να κάνουν το χωρισμό τώρα ζορίζονται;
    Δεν είναι χωρισμένη η Εκκλησία από το Κράτος οπότε οι διάφοροι προοδευτικοί (πολλοί από αυτούς συνέταιροι με μεγάλες μορφές της ορθοδοξίας) να σωπαίνουν και να περιμένουν τη σειρά τους.

  3. Γιώργος 15:47 19/01/2018

    Εύγε Φελνίκο. Σωστός και ακριβοδίκαιος. Ελπίζω οι σοβαροί πολιτικοί, όσοι υπάρχουν, να σε διαβάζουν για να πράξουν ανάλογα.

  4. συγχαρητήρια για το άρθρό σας.

    μία παρατήρηση για τη ΝΔ του …φιλελεύθερου Μητσοτάκη : όταν η Δεξιά συμμαχούσε με τον αγιατολάχ Χριστόδουλο κι ο πρόεδρός της υπέγραφε για τις ταυτότητες για να ρίξει την κυβέρνηση Σημίτη, ήταν καλή η εκκλησία κι ο εναγκαλισμός της με την πολιτική ;;;!!!

    τώρα γιατί ενοχλούνται στη ΝΔ που ο Τσίπρας μπαίζει μπάλα με τους παπάδες ;

    • Εχετε ακούσει εσείς πολλούς αριστερούς,να πηγαίνουν πρωτα στους παπάδες να τους ενημερώσουν και να τα εχουν καλα μαζι τους? Η ΝΔ εκει η την εποχή ηταν μια καΐκια ΝΔ και κακώς εκανε οτι εκανε,αλλα η τη ειναι δεξιά,τουλάχιστον,οχι αριστερή.

  5. Θ.Τ. 11:30 19/01/2018

    Πιό το περίεργο ? Με την ΜΟΝΗ διαφορά, που ΠΟΛΙΤΙΚΑ , πήγε ο τσίπρας στον αρχιεπίσκοπο.

    • Ε.Στ. 19:13 20/01/2018

      O Τσίπρας δεν έχει το θεό του. Γιατί λοιπόν να μην πάει οπουδήποτε και να συνομιλήσει με οποιονδήποτε;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.