ΚΟΣΜΟΣ

4 εκ. δολάρια αμοιβή δίνει η Αργεντινή σε όποιον βρει το χαμένο υποβρύχιο

Αμοιβή περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρει η Αργεντινή σε όποιον καταφέρει να εντοπίσει το πολεμικό υποβρύχιο, που εξαφανίστηκε πριν από τρεις μήνες στα νερά του νότιου Ατλαντικού.

Την είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι σε συγγενείς μελών του πληρώματος του ARA San Juan, τους οποίους υποδέχθηκε χθες στην προεδρική κατοικία.

Ο υπουργός Άμυνας, Όσκαρ Αγουάδ είπε αργότερα ότι η αμοιβή μπορεί να κυμαίνεται γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, αν και το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.


Συγγενείς των αγνοουμένων πίεσαν τον Πρόεδρο της Αργεντινής να επεκτείνει την περιοχή ερευνών και να επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να αναζητήσουν το ναυάγιο.

Το ηλεκτροντιζελοκίνητο υποβρύχιο εξαφανίστηκε στις 15 Νοεμβρίου, ενώ έπλεε σε μια άσκηση ρουτίνας ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. 13 χώρες μετείχαν μέχρι τώρα στις έρευνες, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν παραμονή των Χριστουγέννων όταν το σόναρ ενός τηλεκατευθυνόμενου ρωσικού υποβρυχίου ανίχνευσε στο Νότιο Ατλαντικό ένα σήμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδείχθηκε.

Στα τέλη Νοεμβρίου το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής είχε πει στις οικογένειες των 44 μελών του πληρώματος ότι δεν ήλπιζε πλέον να τους βρει ζωντανούς, αφού στο τελευταίο μήνυμά του ο καπετάνιος είχε αναφέρει ότι είχε διεισδύσει θαλασσινό νερό στο σύστημα εξαερισμού με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει μια μπαταρία και να προκληθεί πυρκαϊά.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ακόμη ότι τρεις ώρες μετά την τελευταία επαφή του υποβρυχίου με τη βάση του, ανιχνεύτηκε ένας ασυνήθιστος κρότος, που «παρέπεμπε σε έκρηξη» στον ωκεανό, κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του ARA San Juan.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.