ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει ισχυρή

Ανέκοψε ρυθμούς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο.

Οι υψηλότερες τιμές και το ισχυρότερο ευρώ είχαν κάποια επίπτωση σε αυτή, αλλά η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή και οι εταιρείες εξέφρασαν τη μεγαλύτερη αισιοδοξία στα τελευταία τουλάχιστον 5,5 έτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit.

H Ευρωζώνη είχε πέρυσι μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και οι επιχειρήσεις της ξεκίνησαν το 2018 αυξάνοντας τη δραστηριότητά τους με τον ταχύτερο ρυθμό δέκα και πλέον ετών.

Από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) συνάγεται, όμως, ότι ο εκθαμβωτικός ρυθμός ανάπτυξης του Ιανουαρίου έχασε κάπως τη δυναμική του. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης της IHS Markit για την Ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης της υγείας της οικονομίας της, υποχώρησε στις 57,5 μονάδες από 58,8 τον Ιανουάριο και κάτω από τις 58,5 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

«Λέγαμε εδώ και κάποιο καιρό ότι θα ήταν εκπληκτικό, αν θα μπορούσε να διατηρήσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, επομένως μία υποχώρηση δεν ήταν έκπληξη. Το επίπεδο είναι ακόμα πολύ υψηλό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τη Γερμανία και τη Γαλλία έδειξαν επίσης επιβράδυνση στην αύξηση της δραστηριότητας των εταιρειών τους. Ο Γουίλιαμσον σημείωσε ότι η Ευρωζώνη αναμένεται να έχει στο πρώτο τρίμηνο του 2018 την καλύτερη επίδοση μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,9%, πολύ υψηλότερο από το 0,6% που ήταν η πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters.

Οι εταιρείες της Ευρωζώνης συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία, καθώς ο δείκτης που μετρά το επίπεδο της παραγωγής τους μετά από ένα έτος αυξήθηκε στις 68,3 από τις 68,0 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 που η IHS Markit άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία.

Ο δείκτης PMI, που αντανακλά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 56,7 μονάδες από 58,0 τον Ιανουάριο και 57,6 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, η εξασθένιση του ρυθμού αύξησης συνέβη, ενώ οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές τους, κάτι που είναι καλοδεχούμενο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κινείται προς την απόσυρση της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

Ο δείκτης τιμών των υπηρεσιών μειώθηκε στις 52,8 μονάδες αλλά οι 53,6 μονάδες του Ιανουαρίου ήταν η υψηλότερη τιμή από τα μέσα του 2008. Από την αρχή του 2018, το ευρώ έχει ανατιμηθεί περίπου 3% έναντι του δολαρίου, κάνοντας λιγότερο ελκυστικές τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Επιβράδυνση σημείωσε και η δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με τον δείκτη PMI να μειώνεται στις 58,5 μονάδες από 59,6 τον Ιανουάριο και 59,3 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή των μεταποιητικών εταιρειών μειώθηκε στις 59,5 μονάδες - που είναι χαμηλό τετραμήνου - από 61,1 μονάδες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.