ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι»

Διεθνής Αμνηστία: Ο Ερντογάν καταστέλλει τους αντιφρονούντες και την αντιπολίτευση

Κόλαφος ήταν η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για το 2017.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι όσο η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, παραμένει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τόσο θα συνεχίζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δρακόντεια μέτρα κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και μετά, πάνω από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ 150.000 άτομα έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε αργία.
«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί εργαλειακά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καταστείλει τους αντιφρονούντες και την αντιπολίτευση. Η έκτακτη ανάγκη τέθηκε σε ισχύ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και έχει ανανεωθεί έξι φορές.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα, δεδομένης της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει.

«Η δυσλειτουργία της κοινωνίας των πολιτών και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σχολίασε ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Αμνηστίας, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη. «Δυστυχώς, φαίνεται πιθανόν να συνεχιστούν οι παραβιάσεις για όσο παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

 

Νόμοι χωρίς έγκριση και κλειστά συνδικάτα

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος και η κυβέρνηση μπορούν να περνούν νέους νόμους χωρίς να τους εισάγουν προηγουμένως στο κοινοβούλιο. Το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει περισσότερα από 2.200 ιδιωτικά σχολεία, 19 εργατικά συνδικάτα, 15 πανεπιστήμια και σχεδόν 150 μέσα ενημέρωσης.

 

Ιδιαίτερη στοχοποίηση στους δημοσιογράφους

Ο Γκάρντνερ επισήμανε ότι στοχοποιούνται ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι καθώς και όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, περίπου 160 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.