ΕΛΛΑΔΑ

Για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο το διάστημα 1999-2007

Δικάζονται 13 υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων για υπεξαίρεση στη Θεσσαλονίκη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται 13 υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων, κατηγορούμενοι για απιστία στην υπηρεσία, πράξη που συνδέεται με την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, το διάστημα 1999-2007.

Πρόκειται στην πλειονότητα για άλλοτε προϊσταμένους διευθύνσεων και τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΔΚΥ, εις βάρος των οποίων το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αποδίδει ευθύνες για εισφορές εκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν την περίοδο του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, οι κατηγορούμενοι δεν μερίμνησαν για την αναζήτηση και είσπραξη των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων από τις αποδοχές των εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ανάλογα με την περίοδο που υπηρέτησαν στις θέσεις τους, το βούλευμα περιγράφει ξεχωριστά για κάθε κατηγορούμενο το ποσό της ζημιάς στα επίμαχα ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα, πέντε υπάλληλοι του Ταμείου Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων παραπέμπονται για ανείσπρακτες εισφορές ύψους 241.481 ευρώ, ενώ δύο υπάλληλοι του Ταμείου Ασφαλίσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (εκ των οποίων μία πρώην διευθύντρια κι ένας άλλοτε αναπληρωτής διευθυντής) κατηγορούνται για απώλειες εισφορών ύψους 1.773.425,96 ευρώ, ενώ μία συνάδελφός τους για εισφορές 120.544,75 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται πως υπέστη το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, όπου τρεις υπάλληλοι φέρονται ως υπεύθυνοι για εισφορές ύψους 5.135.327,87 ευρώ κι άλλοι δύο για εισφορές -αντιστοίχως- 2.315.818,10 και 2.819.509,77 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπεξαίρεση-«μαμούθ» καταδικάστηκαν ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο πρώην δημοτικός ταμίας (υπεύθυνος για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών) Παναγιώτης Σαξώνης, όπως επίσης δύο πρώην διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών. Οι τρεις πρώτοι τιμωρήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 από το Εφετείο με ποινές κάθειρξης (έχουν ήδη αποφυλακιστεί, ως ανάπηρος ο Παπαγεωργόπουλος και με έκτιση των 2/5 της ποινής τους οι Λεμούσιας-Σαξώνης), ενώ οι δύο υπάλληλοι με ποινές φυλάκισης που ανεστάλησαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.