ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια τα μεγέθη των δύο υποψηφίων

Δύο δεσμευτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦA

Δεσμευτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ υπέβαλλαν τελικά και τα δύο επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην short list για την πώληση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam SpA, την ισπανική Enagás και τη βελγική Fluxys. Aπό το σχήμα έχει αποχωρήσει, το τέταρτο μέλος, η ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του newmoney.gr.

Το δεύτερο σχήμα που διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ είναι η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A – Reganosa, η οποία μετά την α΄φάση του διαγωνισμού συνασπίστηκε με τη ρουμανική Transgaz και εσχάτως με την EBRD.
Στην πρώτη κοινοπραξία συμμετέχει η αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών διαχειριστών με ισχυρή διεθνή εμπειρία που στόχο έχει να αναπτύξει περαιτέρω τις υποδομές φυσικού αερίου και να μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό ευρωπαϊκό hub.

Σε ότι αφορά το αντίπαλο στρατόπεδο, ο ανταγωνισμός εκτιμά ότι πρόκειται για μία κοινοπραξία που δείχνει να στερείται αποδεδειγμένης διεθνούς εμπειρίας ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και η πρόσδεση στο σχήμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία θεωρείται λόγω του θεσμικού της ρόλου, ότι δεν θα έχει μακροχρόνια διάρκεια. Είναι φανερό πάντως ότι η τύχη των δύο διεκδικητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τίμημα, το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει το κατώφλι των 400 εκ. ευρώ για να έχει ελπίδα να προχωρήσει ομαλά η διαγωνιστική διαδικασία. Τις επόμενες μέρες θα φανεί επίσης αν οι φήμες περί ικανοποιητικού τιμήματος για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ που διατυπώνονται από συγκεκριμένους κύκλους τελευταία, θα επιβεβαιωθούν.

 

Τα μεγέθη των δύο υποψηφίων

Η Reganosa ελέγχει 130 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και δύο σταθμούς LNG σε Ισπανία και Μάλτα. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (44,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων-Ebitda και 14,9 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία).

Η Transgaz διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ και το 2016 είχε έσοδα περίπου 363 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

Η ιταλική Snam με κεφαλαιοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, ελέγχει 40.000 χλμ. αγωγών, δύο σταθμούς LNG και έχει αποθηκευμένα 19 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ιταλία, την Αυστρία, την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με τον κύκλο εργασιών και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ και 860 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η Fluxys δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enagas, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, έχει παρουσία στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.