ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πονοκέφαλοι, οι συμμαχίες και το «status quo» στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Προβληματίζει η «επόμενη μέρα» του «θερμού επεισοδίου»

Παρά την γενικευμένη πολιτική ένταση που εκδηλώνεται στα λόγια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνδέονται με ένα κοινό: την ανησυχία για την «επόμενη μέρα» στο Αιγαίο έπειτα από την ακραία τουρκική προκλητικότητα, που παραλίγο να οδηγήσει σε ναυάγιο και στον πνιγμό 27 ανθρώπων του σκάφους «Γαύδος» του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους: Το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών ψάχνουν τρόπους διαχείρισης της κρίσης, διασφάλισης συμμαχιών, αλλά και διασφαλίσεων για την «επόμενη μέρα». Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τελεί στην απόλυτη επιφυλακή, καθώς όλοι συμφωνούν ότι πριν 3 ημέρες θα μπορούσαν τα πράγματα στα Ίμια να είναι πολύ χειρότερα από μερικές υλικές ζημιές σε ένα –υπερσύγχρονο και πανάκριβο, κατά τα άλλα- σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ο απρόβλεπτος γείτονας

Βεβαίως, ο συναγερμός έχει για την ώρα λήξει, υπό την έννοια πως η Άγκυρα έδειξε πως δεν επιθυμεί, για την ώρα, να περάσει τα όρια και την «κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί και ίδιος την αποκλιμάκωση, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες 36 ώρες η παρουσία των Τούρκων στα νερά γύρω από τα Ίμια έχει σχεδόν εξαφανιστεί –κάτι, βεβαίως, που ισχύει και για τα δικά μας σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος…
Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλάκις αποδειχθεί απρόβλεπτος σε όλα τα επίπεδα, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός –αυτό έχει ζητήσει από όλους τους συναρμόδιους ο πρωθυπουργός προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί προ εκπλήξεως και, κυρίως, προ… τετελεσμένων γεγονότων.

Τραβούν το σχοινί

Συν τοις άλλοις, το Μαξίμου φαίνεται να εφαρμόζει, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, μία νέα τακτική, καθώς «εμπλουτίζει» την ψυχραιμία και την νηφαλιότητα και με ορισμένα σκληρά μηνύματα, που έχουν ακόμη και άρωμα απειλής. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στο πλήρωμα του εμβολισθέντος σκάφους «Γαύδος», υιοθέτησε υψηλούς τόνους κατά της Τουρκίας, μιλώντας για «ανεύθυνη συμπεριφορά», καταλογίζοντας στην γειτονική χώρα «θράσος» και «δειλία», αλλά και υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα πως κάθε φορά που πλήττεται η Ελλάδα, ουσιαστικά πλήττεται η ίδια η Ε.Ε.
Ακόμη σκληρότερος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας χθες βράδυ στον Alpha, ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι η αντίδραση της χώρας μας την επόμενη φορά «δε θα είναι ειρηνική» και κατηγόρησε την Τουρκία ότι «πέρασε την κόκκινη γραμμή», προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σκληρή αντίδραση και πως η Ελλάδα θα σηκώσει το τουρκικό γάντι. Βεβαίως, μένει να φανεί πώς θα… εισπράξει η Τουρκία αυτά τα μηνύματα, καθώς είτε ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πίσω –όπως σχεδόν κάθε φορά μετά τους λεονταρισμούς του- είτε θα σηκώσει εκείνος το γάντι και οι ελλητουρκικές σχέσεις θα μπουν στην δίνη απρόβλεπτων και επικίνδυνων καταστάσεων…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.