ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες οδούς χρησιμοποίησαν οι διακινητές

Frontex: Σημαντική μείωση της παράτυπης μετανάστευσης το 2017

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε το 2017 κατά 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αλλά παραμένει αυξημένος, ανακοίνωσε σήμερα η συνοριακή υπηρεσία Frontex, επικαλούμενη στοιχεία που έλαβε από τις χώρες μέλη.
Το σύνολο αυτών των διελεύσεων έφθασε το περασμένο έτος τις 204.219 έναντι 511.074 το 2016 και 1,8 εκατ. το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Frontex με τίτλο «Ανάλυση κινδύνων 2018» που δημοσιεύθηκε στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας.

Η μείωση παρατηρήθηκε κυρίως στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου (και κατά συνέπεια σε εκείνην των Δυτικών Βαλκανίων) και σε εκείνη της κεντρικής Μεσογείου, ενώ η διαδρομή της δυτικής Μεσογείου κατέγραψε σημαντική αύξηση.

Ο αριθμός των διελεύσεων ήταν μεγαλύτερος όλων προ του 2014 και δείχνει πως «η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραμένει υψηλή», αναφέρει η Frontex.

Στην κεντρική Μεσόγειο, η τάση αναστράφηκε απότομα τον Ιούλιο του 2017, έπειτα από ένα πρώτο εξάμηνο όπου το επίπεδο της μετανάστευσης είχε παραμείνει περίπου εξίσου αυξημένο όπως και το 2016.

Η αλλαγή αυτή, όπου τον Ιούλιο σημειώθηκε μια μείωση τουλάχιστον 50% --στη συνέχεια, τον Αύγουστο, περίπου 30%--σε σχέση με τον Ιούνιο, «οφειλόταν κυρίως στην εξέλιξη της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη», διευκρινίζει η Frontex.

Όμως στη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2017 ο αριθμός των πλεούμενων που αναχώρησαν από τις τυνησιακές ή τις αλγερινές ακτές αυξήθηκε.

Και στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, ο αριθμός των μεταναστών υπερδιπλασιάστηκε το 2017 σε σχέση με το 2016. Εσωτερικά προβλήματα στο Μαρόκο, κύρια χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ισπανία, συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των αναχωρήσεων με τη χρησιμοποίηση, από το δεύτερο τρίμηνο, σκαφών που μπορούσαν να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Προς τα τέλη του έτους, ο αριθμός των μεταναστών που προέρχονταν από την Αφρική, ιδιαίτερα Μαροκινών, Αλγερινών και Τυνήσιων, αυξήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, ανεβάζοντας το σύνολο των Αφρικανών σε σχεδόν τα δύο τρίτα των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της ΕΕ.

Αντίθετα, οι αριθμοί που αφορούν τους Ερυθραίους, τους Σομαλούς και τους Αιθίοπες, έπεσαν στο ένα τέταρτο εκείνων που ήταν το 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.