ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Λόγω των υψηλών τιμών

Η Apple πουλάει λιγότερα iPhones αλλά βγάζει περισσότερα κέρδη από ποτέ

Η Apple πούλησε λιγότερα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, από ό,τι στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, όμως οι υψηλότερες τιμές των iPhones τελικά επέτρεψαν στην αμερικανική εταιρεία να έχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Η εταιρεία ανέφερε κέρδη-ρεκόρ 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για τις συσκευές την στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε ότι η ζήτηση για το νέο ακριβό iPhone X, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι το Νοέμβριο με τιμή που ξεκινά στα 1.000 δολάρια περίπου, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Όπως είπε, μετά την κυκλοφορία του, το iPhone Χ έχει κάθε εβδομάδα τις μεγαλύτερες πωλήσεις από κάθε άλλη συσκευή της Apple.
Τα έσοδα (κύκλος εργασιών) της εταιρείας στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση και έφθασαν στο ύψος-ρεκόρ των 88,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες (Apple Music, App Store, iCloud κ.α.) αυξήθηκαν κατά 18% στα 8,4 δισ. δολάρια.

Και όλα αυτά τα οικονομικά ρεκόρ συνέβησαν, παρόλο που ο συνολικός αριθμός iPhones που πωλήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι (77,3 εκατομμύρια συσκευές) ήταν μειωμένος κατά 1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μυστικό βρίσκεται στο ότι η μέση τιμή πώλησης των iPhones έχει πλέον διαμορφωθεί κοντά στα 800 δολάρια, κατά σχεδόν 100 δολάρια αυξημένη σε σχέση με πριν ένα έτος. Παρόλο που αυτό έχει ως συνέπεια η εταιρεία να πουλάει κάπως λιγότερα smartphones, τελικά βγάζει περισσότερα χρήματα από κάθε πώληση.

Η Apple επίσης αποκάλυψε ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνολικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές της iPhones, iPad, Macs, Apple Watches, AirPods κ.α. (30% περισσότερες από ό,τι πριν δύο χρόνια). Μια «ισχυρή πελατειακή βάση» τη χαρακτήρισε ο Τιμ Κουκ, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για νέες υπηρεσίες όπως το Apple Pay.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις για την αμερικανική εταιρεία είναι να διεισδύσει στις δύο πολυπληθέστερες αγορές του κόσμου, την Ινδία και την Κίνα, όπου αντιμετωπίζει όμως σκληρό -και αποτελεσματικό- ανταγωνισμό από ισχυρές τοπικές εταιρείες. Στην Ινδία το μερίδιο αγοράς της Apple δεν ξεπερνά το 2%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.