ΚΟΣΜΟΣ

Από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενόρκων

Οι ΗΠΑ παραπέμπουν 13 Ρώσους για ανάμειξη στις εκλογές του 2016

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενόρκων των ΗΠΑ παρέπεμψε 13 Ρώσους υπηκόους και τρεις ρωσικές οντότητες με την κατηγορία της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και τις πολιτικές διαδικασίες, όπως ανακοίνωσε απόψε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα πρόσωπα και οι οντότητες αυτές κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τρεις από τους υπόπτους κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη και άλλοι πέντε για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.

Μεταξύ των οντοτήτων που παραπέμπονται είναι και η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του διαδικτύου.
Σε ένα δικαστικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι οι ρωσικές οντότητες άρχισαν να παρεμβαίνουν στην πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016, από το 2014.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, υποκρινόμενοι τους Αμερικανούς, επικοινώνησαν με πρόσωπα που σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία όμως αγνοούσαν με ποιους συνομιλούσαν. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι οι Ρώσοι δημιούργησαν επίσης ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους. Μεταξύ άλλων, στη δράση τους συμπεριλαμβανόταν και η "στήριξη στον Τραμπ (...) και η δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον". Μεταξύ άλλων, πλήρωσαν έναν Αμερικανό για να κατασκευάσει ένα κλουβί και έναν δεύτερο για να φορέσει μια στολή φυλακισμένου και να παριστάνει την Κλίντον στη φυλακή.

Εμφανίζονταν ως νεοφυείς αμερικανικές οργανώσεις και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ αγόραζαν και χώρο ή χρόνο για πολιτικές διαφημίσεις.

Χρησιμοποιούσαν αριθμούς μητρώων κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης πραγματικών Αμερικανών πολιτών για να ανοίξουν λογαριασμούς στο Paypal και να εκδώσουν πλαστές άδειες οδήγησης.

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 οι Ρώσοι κατηγορούμενοι διέδιδαν μειωτικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ ενώ στήριζαν τον Μπέρνι Σάντερς και τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, άρχισαν να ενθαρρύνουν τις μειονοτικές ομάδες στις ΗΠΑ να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους άρχισαν επίσης, μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίσεων στο Facebook, να προωθούν τον ισχυρισμό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαπράττει εκλογική νοθεία.

Μετά την εκλογή του Τραμπ οργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις υπέρ του.

"Στρατηγικός στόχος τους ήταν να σπείρουν τη διχόνοια στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016", υπογραμμίζεται στο κείμενο της παραπομπής. Μεταξύ άλλων, είχαν δημιουργήσει σελίδες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνταν με τα θέματα της μετανάστευσης, του κινήματος "Οι ζωές των μαύρων μετρούν", της θρησκείας και άλλων ζητημάτων.

Δύο από τους κατηγορούμενους ταξίδεψαν στη Νεβάδα, την Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό, το Κολοράντο, το Ιλινόι, το Μίσιγκαν, τη Λουιζιάνα, το Τέξας και τη Νέα Υόρκη για να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

Σε επικοινωνία που είχαν με μια οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ, τους δόθηκε η οδηγία "να επικεντρώσουν τη δράση τους στις αμφίρροπες Πολιτείες", όπως στο Κολοράντο, τη Βιρτζίνια και τη Φλόριντα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.