ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισραηλιτική Κοινότητα συνεχίζει να αποφεύγει τις επαφές με το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων

Την πρόσφατη απόφαση της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Βιέννης, να απέχει εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα, στις οποίες συμμετέχει το συγκυβερνών στην Αυστρία - με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς - ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, και να εξακολουθήσει να μην διατηρεί επαφές με το συγκεκριμένο κόμμα, επανέλαβε σε συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο πρόεδρος της Κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς.

Ο ίδιος αιτιολόγησε την απόφαση με την πληθώρα των αντισημιτικών δηλώσεων αξιωματούχων του Κόμματος των Ελευθέρων, τονίζοντας πως κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να πιστέψει "την ξαφνική αλλαγή" του κόμματος αυτού απέναντι στους Εβραίους, έπειτα από ολόκληρες δεκαετίες αντισημιτικών περιστατικών.

"Δεν έχουμε πόλεμο με το Κόμμα των Ελευθέρων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να έχουμε και ειρήνη με το Κόμμα των Ελευθέρων. Απλά δεν πρέπει να έχουμε να κάνουμε τίποτε με το Κόμμα των Ελευθέρων", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει κανείς να παρατηρεί το πώς μία μεγάλη υπεύθυνη ομάδα συμπεριφέρεται σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, και εδώ έχει κανείς πάντα να κάνει με το γεγονός ότι αξιωματούχοι των Ελευθέρων συνέχεια εκφράζονται αντισημιτικά, και αυτό εξακολουθούν να κάνουν μέχρι σήμερα.

Αυτό, κατά την άποψή του, "είναι συστηματικό, γίνεται σίγουρα εσκεμμένα" και αποδεικνύεται και από τα 14 περιστατικά ναζιστικού υπόβαθρου που καταγράφηκαν από τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης πριν από δύο μήνες (ΣΣ στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου).

Σε σχέση με την Επιτροπή Ιστορικών που συστήθηκε από το Κόμμα των Ελευθέρων για την εξέταση της ιστορίας του κόμματος, δεν αναμένει και πολλά , καθώς αυτή δεν πρόκειται να λειτουργήσει και δεν θα έχει καμία ευκαιρία να λειτουργήσει, ανέφερε ο Όσκαρ Ντόιτς, χαρακτηρίζοντας τον αντισημιτισμό ως "καρκίνωμα", ανεξάρτητα από ποιά πλευρά προέρχεται, το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, εδώ και πολύ καιρό, το Κόμμα των Ελευθέρων προβάλει ιδιαίτερα τις επαφές που ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις "επαφές" οι Ελεύθεροι είχαν δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του κόμματος για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές το 2016, του Νόρμπερτ Χόφερ, υπουργού Υποδομών στην νέα αυστριακή κυβέρνηση.

Σε πρόσφατη απόφασή της, η Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα Βιέννης τόνιζε ότι εξακολουθεί να μην διατηρεί καμία πολιτική επαφή με εκπροσώπους του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, και πως αυτό ισχύει και για τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού που προέρχονται από αυτό το κόμμα.

Όπως σημειώνονταν στην σχετική ανακοίνωση, η απόφαση της διοικούσας επιτροπής της Κοινότητας, για απόρριψη του Κόμματος των Ελευθέρων, οφείλεται στο γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, οι ομάδες των παγγερμανιστικών αδελφοτήτων εντός του κόμματος αυτού, ήταν οι πρωτεργάτες του αντισημιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση της διοικούσας επιτροπής στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε παρόμοιες αποφάσεις της Εβραϊκής Κοινότητας Γερμανίας, του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και από επίσημους εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ.

Η νέα ετήσια έκθεση του αυστριακού "Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού", η οποία δόθηκε στα μέσα αυτής της εβδομάδας στη δημοσιότητα, καταγράφει "ρεκόρ" συνολικά 503 αντισημιτικών αδικημάτων στην Αυστρία μέσα στο 2017, αριθμός που, όπως επισημαίνεται, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2014, και αφορά μόνον τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί και οι οποίες, σύμφωνα με την εκτίμηση του Φόρουμ, υπήρξαν αντισημιτικές και είχαν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές δεν καταγγέλονται, ενώ το Φόρουμ κατατάσσει τα αντισημιτικά επεισόδια σε κατηγορίες, στην πρώτη των οποίων εντάσσονται οι ύβρεις και απειλές, στη δεύτερη το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τρίτη οι επιστολές και τα τηλεφωνήματα, στην τέταρτη οι βανδαλισμοί και στην πέμπτη η άσκηση σωματικής βίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.