ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ NOVARTIS ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ SURVIVOR ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...

Σε περίοδο παρατεταμένης οξύτητας εισέρχεται η πολιτική ζωή με συνέπειες σαφώς αρνητικές στον δημόσιο βίο και πρωτίστως στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει της ασφυκτικής μνημονιακής επιτροπείας και να επανέλθει στην κανονικότητα. Μετά το "Μακεδονικό" είναι το σκάνδαλο της Novartis αυτό που εκτοξεύει στα ύψη το θερμόμετρο της κομματικής αντιπαράθεσης. Οι δέκα κατηγορούμενοι πολιτικοί -που περιλαμβάνονται στο πόρισμα που απεστάλη στη Βουλή από την εισαγγελέα (καταπολέμησης της) Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη- και τα κόμματά τους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για σκευωρία σε συνεργασία μάλιστα, κι αυτό είναι το πλέον σοβαρό όλων, με τους δικαστικούς λειτουργούς που διενεργούν τις ανακρίσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να καταθέσει μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου καθώς και των τριών δικαστών που χειρίζονται την υπόθεση (Ελ.Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας, Στ. Μανώλης), ενώ το ίδιο θα πράξουν, όπως λέγεται, και άλλοι κατηγορούμενοι. Ο Αντ. Σαμαράς θα στραφεί και κατά των τριών δικαστών που χειρίζονται την υπόθεση (Ελ.Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας, Στ. Μανώλης) επειδή, όπως υποστηρίζει, το όνομά του δεν υπάρχει στο πόρισμα του FBI, αλλά ζήτησε η κ. Τουλουπάκη να περιληφθεί. Οι μηνύσεις κατά των ανακριτών και το αίτημα εξαίρεσής τους από το χειρισμό της υπόθεσης και μάλιστα με την κατηγορία της συμμετοχής σε πολιτική σκευωρία το πιθανότερο είναι να οδηγήσει στην αντικατάσταση της κ.Τουλουπάκη και των συνεργατών της, κάτι που, εκ των πραγμάτων, θα οξύνει έτι περαιτέρω τα πνεύματα και θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο στην πολιτική ζωή αλλά και στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού και του αναπληρωτού υπουργού Δικαιοσύνης δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν επειδή θεωρούν ότι "η όποια μήνυση κατά κυβερνητικού στελέχους δεν μπορεί να έχει νομική υπόσταση καθώς οι δηλώσεις που έχουν γίνει για τη Novartis και τη δικογραφία είναι γενικές και αξιολογικού χαρακτήρα και δεν επικεντρώθηκαν σε πρόσωπα και συγκεκριμένες πράξεις".

Όμως πολιτικά στελέχη, κυρίως από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν διαφορετική γνώμη καθώς θεωρούν πως "η εκδίκαση των μηνύσεων θα γίνει σ' ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον και το κυριότερο το πηδάλιο της διακυβέρνησης δεν θα βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα, αλλά του Μητσοτάκη". Με απλά λόγια η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον αυτή είναι της ΝΔ, θα αναζητήσει εκτός από πολιτικές και ποινικές ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις υψηλόβαθμων στελεχών της παρούσης κυβέρνησης. Προανακριτική για τη Novartis θα συστήσει, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με προανακριτική για τους χειρισμούς στο ίδιο θέμα θα απαντήσει και η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως είναι αυτή της ΝΔ. "Τα όσα δυσάρεστα γίνονται σήμερα θα είναι το υλικό αυτών που θα συμβούν αύριο" μας λέει πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως "μετά τη Novartis είναι πλέον σίγουρο ότι η ΝΔ θα στήσει ειδικά δικαστήρια για τον Τσίπρα και ορισμένους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς".

Σε κάθε περίπτωση η φάμπρικα των δικαστικών και πολιτικών διώξεων που άνοιξε θα διαρκέσει για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια εάν η δικογραφία, λόγω παραγραφής των αδικημάτων, επιστρέψει στη δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. Οι δέκα πολιτικοί και τα κόμματά του (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) θεωρούν ότι αυτό είναι και το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης: να τους μείνει δηλαδή το στίγμα του δωρολήπτη και να περιέλθουν σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας τουλάχιστον οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Αβραμόπουλος και Στουρνάρας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση λέει ότι "αφ' ης στιγμής απεστάλη η δικογραφία στη Βουλή δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, με δεδομένο το σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων".

Το ερώτημα όμως -και όπως το διατυπώνουν με μπόλικη ανησυχία σοβαρά κοινωνικά στελέχη και επιχειρηματίες- είναι αν μπορεί η χώρα να αντέξει στο δικαστικό survivor στο οποίο ετοιμάζεται να μπει η πολιτική τάξη. Και όχι μόνον η χώρα αλλά και η παρούσα κυβέρνηση αν είναι σε θέση να το αντέξει. Μπορεί ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να δηλώνουν, με την κάθε ευκαιρία, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή το ενωρίτερον μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάϊο 2019 όμως, όπως παραδέχονται βουλευτές αλλά και υπουργοί είναι δύσκολο σε κλίμα ακραίας πόλωσης να υπάρξουν επενδύσεις και να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι με την τρόϊκα στόχοι που τον Αύγουστο θα θέσουν τέρμα στη δανειακή σύμβαση και το Πρόγραμμα Διάσωσης, στο οποίο βρίσκεται από το 2010 η χώρα.

Και δεν ανησυχεί μόνον η εγχώρια ιθύνουσα τάξη αλλά και οι εταίροι-δανειστές. Σύμφωνα με καθόλα έγκυρες πληροφορίες την Πέμπτη εκτός από το Euro Working Group συνεδρίασε, στο Βερολίνο, χωρίς να γίνει γνωστό ή να υπάρξουν ανακοινώσεις και το κουαρτέτο προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Επισημαίνουμε πως το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον καυτό για την "επόμενη μέρα" στην οικονομία και τη χώρα. Με απώτατη ημερομηνία τον Μάϊο θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα στρες τεστ των τραπεζών, αν και πως θα μείνει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, με ποιές διαδικασίες θα δρομολογηθεί η διευθέτηση του χρέους, πως θα κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και αν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τη λεγόμενη "καθαρή έξοδο" αλλά και τον προϋπολογισμό. Επιπροσθέτως, το αργότερο μέχρι τότε θα ξέρουμε αν μπορεί να υπάρξει λύση του "Μακεδονικού" και αν αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή χωρίς υπέρμετρο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Όμως με το κλίμα πολιτικής οξύτητας, διχασμού και ρεβανσισμού που διαμορφώνεται είναι δύσκολο στην κυβέρνηση να διασφαλίσει την κοινωνικο-οικονομική ηρεμία που χρειάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα και η οποία αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να εμπιστευθούν τη χώρα οι αγορές, οι διεθνείς οίκοι και οι επενδυτές. Εάν η φιλολογία περί προσφυγής στις κάλπες, και μάλιστα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, επανέλθει τότε δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να πείσει τους δανειστές να την εμπιστευθούν και τους εταίρους να την βοηθήσουν αφενός στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και αφετέρου στο Μακεδονικό. Το χειρότερο δε όλων είναι να τους επιβληθούν εκ των πραγμάτων οι εκλογές, παρότι ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν τις θέλουν.

Όπως παραδέχεται και προβεβλημένο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ "εάν τα πράγματα δεν ηρεμήσουν σύντομα, είναι πιθανό να μην αντέξουμε την πίεση των γεγονότων και να συρθούμε σε εκλογές, που αυτή τη στιγμή ούτε τις θέλουμε ούτε και μας συμφέρουν καθώς η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ δεν έχει ακόμη κλείσει σε ικανοποιητικό βαθμό". Μάλιστα επιρρίπτει, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, ευθύνες σε όσους χειρίστηκαν πολιτικά την υπόθεση και διαπιστώνει πως "υπάρχει αδυναμία στο πολιτικό κέντρο της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει σοβαρός συντονισμός γι' αυτό και εμφανίζεται όλη αυτή η δυσλειτουργία στη διαχείριση των προβλημάτων μεταξύ των οποίων και αυτό της Novartis. Είναι δυνατόν να απολογούμαστε και να βρισκόμαστε από κάτω εμείς κι όχι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Αντί να αφήσουμε να το χειριστεί αποκλειστικά η δικαιοσύνη μπλέξαμε με τις δηλώσεις των Πολλάκη, Παπαγγελόπουλου και την επίσκεψη του Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Ο,τι δήλωση έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του Σαμαρά, του Βενιζέλου και των άλλων. Θαρρείς και το 'καναν επίτηδες. Δεν υπάρχει κάποιος στο Μαξίμου να τους πει "σκάστε" και να τους βάλει φίμωτρο. Τώρα αντί για τις μίζες, με δεδομένο και την προβληματική, είναι η αλήθεια, δικογραφία, συζητάμε για σκευωρία και κουκουλοφόρους".

Όχι μόνον ο συνομιλητής μας, αλλά και πολλοί άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και στελέχη, θεωρούν ότι "σημαντικό ρόλο για να στραβώσει για την κυβέρνηση η υπόθεση έπαιξε και η διαμάχη Κοντονή - Παπαγγελόπουλου". Όπως μας εξηγούν, οι δύο άνδρες που προΐστανται της δικαιοσύνης όχι μόνον δεν έχουν καλές προσωπικές σχέσεις, αλλά είχαν και διαφορετική, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τους, προσέγγιση στο θέμα της Novartis. Κάποιοι διατείνονται ότι ο Τσίπρας παγιδεύτηκε αφού πίστεψε αυτά που του έλεγαν περί δεσίματος της κατηγορίας για τους τρεις ανθρώπους (Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα) που, όπως λένε, μισεί (αλλά και οι ίδιοι τον μισούν) περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως θα ήταν λάθος η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει νομικά το θέμα όταν η αντιπολίτευση το έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό. Και γι' αυτό εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αναδείξει επιθετικά το θέμα γενικά της διαφθοράς των δύο αντιπάλων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και να μην υιοθετήσει, όπως θέλουν ορισμένοι αμυντική στάση του τύπου "εμείς δεν εμπλεκόμαστε, ό,τι αποφανθεί η δικαιοσύνη".

Σε κάθε πάντως περίπτωση η θέση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα συζητηθεί η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν θα είναι εύκολη. Όσο κι αν υπερτερεί σε ρητορική δεινότητα του Μητσοτάκη στη συζήτηση θα έχει απέναντί του κι άλλους, όπως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος που ο κοινοβουλευτικός τους λόγος είναι αξιοπρόσεκτος, ενώ θα έχουν στα υπέρ τους και την προβληματική δικογραφία. Σε αντίθεση με αυτούς ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να επικαλεστεί, ακόμη κι αν ήξερε ή υπήρχαν, άλλα στοιχεία για να αποφανθεί, όπως ο Μίμης Παπαγγελόπουλος, ότι "η Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους". Δυστυχώς, τόσο αυτός όσο και οι άλλοι κυβερνητικοί ομιλητές θα πρέπει να κινηθούν στα πλαίσια της δικογραφίας. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν επικαλεστεί στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στο, αποσταλέν στη Βουλή, υλικό της εισαγγελέως Τουλουπάκη, θα επιβεβαιώσει την φοβερή (για το κύρος της δικαιοσύνης, αλλά και το δημοκρατικό μας πολίτευμα είναι η αλήθεια) καταγγελία των αντιπάλων του περί συμμετοχής και κυβερνητικών στελεχών στη συγγραφή της δικογραφίας!

Τέλος, ένα ακόμη πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν ο Αλ. Τσίπρας, οι υπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν. Κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο υποστηρίζουν πως υπήρξε λάθος εκτίμηση γι' αυτό και έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρούσε πως Μητσοτάκης και Γεννηματά θα έπαιρναν, έστω και διακριτικά, αποστάσεις τουλάχιστον από Σαμαρά και Βενιζέλο επειδή δυνητικά αποτελούν απειλή για την ηγεσία τους. Κι ότι το ίδιο θα συνέβαινε και για τους "δελφίνους" Γεωργιάδη και Λοβέρδο. Στο Μαξίμου πίστεψαν ότι θα μπορούσε και στην υπόθεση της Novartis να έχει εφαρμογή και η "περίπτωση Γιάννος Παπαντωνίου", ό,τι δηλαδή παραπέμπεται η υπόθεση στην προανακριτική, διαπιστώνεται η παραγραφή των αδικημάτων και μετά επιστρέφει στη δικαιοσύνη για να αναζητήσει τη διαδρομή του μαύρου χρήματός. Το λάθος που έκαναν ήταν ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν μόνος του, το ΠΑΣΟΚ τον είχε αποβάλει με αποτέλεσμα να μην έχει καμμία πολιτική στήριξη. Στην περίπτωση των δέκα πολιτικών τα κόμματά τους όχι μόνον στάθηκαν δίπλα τους, αλλά και πέρασαν στην αντεπίθεση και μάλιστα κατηγορώντας κυβέρνηση και δικαστές για σκευωρία.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογεί νέα δεδομένα και για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και γενικότερα για την εφεξής πολιτική αντιπαράθεση. Η πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές είναι μικρή, δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού, αλλά και δεν μπορεί να αποκλεισθεί εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχει φαντασθεί και σε ένα βαθμό σχεδιάσει το Μαξίμου. Σε κάθε πάντως περίπτωση η τακτική: χθες είχαμε την τρίτη αξιολόγηση σήμερα έχουμε το Μακεδονικό, αύριο τη Novartis, μεθαύριο την τέταρτη αξιολόγηση, μετά το καλοκαίρι την έξοδο από τα μνημόνια και ύστερα έχει σειρά η συνταγματική αναθεώρηση και πάει λέγοντας φαίνεται να πιάνει τα όριά της. Εκτός κι αν λόγω της ολιγοήμερης ενασχόλησης της Βουλής με το θέμα της Novartis, των Απόκρεω και της επιστροφής στην επικαιρότητα του Μακεδονικού θεωρούν πως η πολιτική μπόρα θα περάσει χωρίς να γίνουν ...παπί.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 20:41 13/02/2018

    Τι πραγματικά σημαίνει ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ . . .ΑΠΌ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΉ . . .ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε . . . : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚA ΔΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ . . . έκτοτε ΟΛΟΙ όσοι ΕΤΡΩΓΑΝ (23δις από 2000-2010) , από τα ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΤΟΝ ΜΊΣΗΣΑΝ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ όσοι πολιτικάντηδες τον ανέτρεψαν, πασχίζουν να την σφετεριστούν-οικειοποιηθούν : Πρωτοπόροι στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι οι Γερμανοί και οι Σουηδοί οι οποίοι άρχισαν την εφαρμογή σταδιακά από το 1980-1985 και την ολοκλήρωσαν σε μια δεκαετία[1]. Οι ΗΠΑ άρχισαν το σύστημα μόλις το έτος 2011, ενώ στην Ελλάδα ψηφίστηκε[2] το έτος 2010 ως μέρος του γενικότερου σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της κυβέρνησης Γεωργίου Α. Παπανδρεου (OpenGov[3]). Η προσπάθεια ξεκίνησε από την ελληνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2010 με ανοικτή διαβούλευση[4] και πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την υλοποίηση του εργου[5]. Η καθιέρωση της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντάχθηκε αργότερα και ως υποχρέωση στην πρώτη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας (Μνημόνιο Ι) (Μάιος 2010). Την τεχνική υποδομή και την υποστήριξη του Ιατρικού λογισμικού για την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανέλαβε η κρατική εταιρεία ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ GAP .

  2. Επιβεβαιώθηκε πλέον αυτό που πολλοί είχαν δει από την πρώτη στιγμή της συγκυβέρνησης συριζανέλ, με τους παυλόπουλους, καμμένους, παπαγγελόπουλους, ιερώνυμους. Ότι πρόκειται για για ελέω καραμανλή κυβερνητικό μόρφωμα με μόνο στόχο την ήπια συνέχιση του ψεκασμού του αντιμνημονίου και με κύριο έργο το ξέβγαλμα της μπουγάδας της περιόδου 2004-09. Και την «επανίδρυση του κράτους» σε προ του 1974 πρότυπα, ξεθεμελιώνοντας οτιδήποτε έχει σχέση με το δαιμονοποιημένο δημοκρατικό πολίτευμα της περιόδου 1975-2011.
    Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.