ΚΟΣΜΟΣ

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως απειλούνται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο

Νέος αυστηρός νόμος του Μακρόν για τη χορήγηση ασύλου

Νέα μέτρα για να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών στη Γαλλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την πρόταση Μακρόν, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τον Απρίλιο, αφενός μεν η διαδικασία για χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται θα πραγματοποιείται με ταχείς ρυθμούς, αφετέρου δε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα είναι υποχρεωμένοι να φύγουν από τη χώρα.

Ένα άτομο που εισέρχεται στη Γαλλία χωρίς τα νόμιμα έγγραφα θα μπορεί να φιλοξενείται σε κέντρο υποδοχής μεταναστών για 90 ημέρες, χρόνος διπλάσιος από αυτόν που ισχύει σήμερα, αλλά ο νέος νόμος θα θεωρεί ποινικό αδίκημα την παράνομη διέλευση από τα σύνορα.

Επίσης, μετά την ψήφιση του νόμου, ο χρόνος αίτησης για χορήγηση ασύλου θα περιορίζεται στους έξι μήνες ενώ η διαδικασία θα μπορεί να κρατά ένα έτος σε περίπτωση έφεσης. Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαμαρτύρονται πως έτσι απειλούνται τα δικαιώματα των μεταναστών στη Γαλλία ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, υποστηρίζει πως η χώρα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

 

13

Ο παραπάνω νόμος αναμένεται να είναι ο πιο διχαστικός στην διάρκεια της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν. Η πλειοψηφία των βουλευτών του Μακρόν αποτελείται από άτομα με ρίζες στη Δεξιά αλλά και στην Αριστερά, που μέχρι σήμερα έδειχναν να είναι ενωμένοι, αλλά ο νέος νόμος για την μετανάστευση αναμένεται να δημιουργήσει τριβές ανάμεσά τους.

Ήδη, κάποιοι Αριστεροί από το κεντρώο κόμμα του Μακρόν La République En Marche (Η Δημοκρατία Μπροστά) έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον επικείμενο μεταναστευτικό νόμο. Εργαζόμενοι στο Γραφείο Προστασίας Μεταναστών (Ofpra) ξεκίνησαν απεργία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νόμο, τον οποίο χαρακτήρισαν «μια ξεκάθαρη απόκλιση από τη γαλλική παράδοση ασύλου» και εξέφρασαν την ανησυχία τους πως ο νόμος προωθείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας της κοινής γνώμης.

Οι σχετικές δημοσκοπήσεις στη Γαλλία έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των Γάλλων θεωρεί ότι οι μετανάστες στη χώρα τους είναι πολλοί. Πάντως, κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μακρόν είχε υποσχεθεί «ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στην πολιτική χορήγησης ασύλου».Το περασμένο έτος περισσότεροι από 100.000 μετανάστες ζήτησαν άσυλο στη Γαλλία, 17% μεγαλύτερο ποσοστό από το 2016 και από αυτούς στο 36% χορηγήθηκε άσυλο αφού χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.