ΚΟΣΜΟΣ

Μια μέρα μετά την παραίτηση Ζούμα

Νότια Αφρική: Ορκίστηκε o νέος πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα

Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής ορκίστηκε ο 65χρονος Σίριλ Ραμαφόζα, που διαδέχεται τον Τζέικομπ Ζούμα λίγες ώρες μετά την παραίτησή του λόγω σκανδάλων διαφθοράς.

Ο Ραμαφόζα, που εξελέγη ομόφωνα και χωρίς αντίπαλο πρόεδρος από τη βουλή της χώρας, έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την οικονομική ανάπτυξη.

Αμέσως μόλις εξελέγη, κατέστησε σαφές ότι θέλει να ξεφορτωθεί τα βαρίδια που του άφησε ο Ζούμα, ξεκαθαρίζοντας ότι στο «ραντάρ» του βρίσκονται θέματα που αφορούν τη διαφθορά.
Ο 65χρονος νέος πρόεδρος αποδέχθηκε την εκλογή του ήσυχα, ενώ βουλευτές του κυβερνητικού ACN ήταν όρθιοι, χειροκροτούσαν και ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

«Η Νότια Αφρική πρέπει να έρχεται πάντα πρώτη σε ό,τι κάνουμε» είπε σε μια σύντομη ομιλία του στη βουλή, λέγοντας ότι «Δεν είπαμε ότι αυτό είναι ελευθερία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων σε καθημερινή βάση και από το 1994 κάνουμε ακριβώς αυτό», είπε.

Παρά τα εσωτερικά προβλήματα, το κυβερνών κόμμα, που διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, συσπειρώθηκε γύρω από τον Ραμαφόζα. Αντίθετα, οι βουλευτές  του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης «Μαχητές της οικονομικής ελευθερίας», αποχώρησαν από τη βουλή, λέγοντας ότι χρειάζονται καινούριες εκλογές.

Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο έδωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λέγοντας ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί εάν ο πρόεδρος δρα προς όφελος των πολιτών της Νότιας Αφρικής, προσθέτοντας βέβαια ότι η χώρα δεν είχε πρόβλημα με τον Τζέικομπ Ζούμα, αλλά με το ANC.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.