ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση της Ευρωζώνης να συνεχίσει να στηρίζει την Αθήνα

Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: «Πουθενά αλλού δεν υπήρχαν τόσα πολλά ζητήματα»

Αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να γίνει το πέμπτο success story της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέδριο στη Γερμανία. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε πως η Ελλάδα κάνει σημαντική πρόοδο, την οποία, αν συνεχίσει να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Ωστόσο, σημείωσε πως οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, όπως οι περικοπές στις συντάξεις και η αναμόρφωση του Δημοσίου, δεν εκτιμούνται αρκετά στη χώρα του.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα και μάλιστα του ESM, δήλωσε πως «πουθενά αλλού δεν υπήρχαν τόσα πολλά ζητήματα και πουθενά αλλού η δημόσια διοίκηση δεν ήταν τόσο αδύναμη».

Όπως είπε, ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχοντας καταβάλει κεφάλαια ύψους 182 δισ. ευρώ. «Έχουμε ήδη το 50% του ελληνικού χρέους στα βιβλία μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε περίπου το 60% του χρέους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωζώνης να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. «Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ έδωσαν μια προοπτική βοήθειας στο τέλος του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται πρόσθετες επεκτάσεις για τις διάρκειες των δανείων του EFSF ή τη μεταφορά χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες για την αγορά ελληνικών ομολόγων», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.