ΚΟΣΜΟΣ

Διερευνούν τις προοπτικές ένταξης

Στα Σκόπια την Κυριακή οι Γιούνκερ, Χαν και Μογκερίνι

Στα Σκόπια θα βρεθεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί του θα βρίσκεται ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επίσκεψη γίνεται λόγω των προσπαθειών για αναζωπύρωση των προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.

Μετά τα Σκόπια, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Ο κ. Γιούνκερ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια την 1η Μαρτίου, με τελευταίο προορισμό τη Βουλγαρία, που ελέγχει την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Πάντως, η ένταξη των κρατών στην ΕΕ έχει ως προαπαιτούμενο βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου. Η ΕΕ θεωρεί ότι μέχρι το 2025, η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούν να γίνουν κράτη μέλη, ωστόσο δεν έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση των διμερών διαφορών. Μία από αυτές είναι η ονομασία των Σκοπίων, αλλά και η διαφορά ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.