ΕΛΛΑΔΑ

Συζητήθηκε επί δύο ώρες

ΣτΕ: Στην Επιτροπή Αναστολών η αίτηση Μουζάλα για την άρση ασύλου του Τούρκου συγκυβερνήτη

Ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό  Ολομέλειας  συζητήθηκε  σήμερα επί δύο ώρες η αίτηση του  υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον  ένα  εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.

Πάντως, η διαδικασία ακροάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα και μάλιστα θα μεταχθεί και θα παραστεί στην διαδικασία ο ίδιος ο Suleyman Ozkaynakcim.

Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στο επόμενο μήνα και από την ημέρα δημοσίευσής της παύει να ισχύ η προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου που πάγωσε την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό και έτσι παρέμεινε κρατούμενος.
Υπενθυμίζεται ότι στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό είχε  χορηγηθεί άσυλο αλλά  η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μετά από αίτημα του   υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση, πλέον της αίτησης αναστολής έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της   3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, η οποία θα συζητηθεί την   4η Μαΐου 2018 στην  Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ,  με πρόεδρο   το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή  τον σύμβουλο  Επικρατείας Διομήδη  Κυριλλόπουλο, κεκλεισμένων των θυρών, συζήτησε σήμερα το μεσημέρι την αίτηση   της Κυβέρνησης με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον Suleyman Ozkaynakcim.

Κατά την συζήτηση παραβρέθηκαν και ανέπτυξαν τη νομική επιχειρηματολογία τους  οι συνήγοροι του  Τούρκου αξιωματικού oι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς  και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη  Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη.

Από την πλευρά του  υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν ο Δημήτρης Μακαρονίδης, ο Παντελής Παπαδάκης και η Αναστασία Σκουντή (όλοι μέλη του ΝΣΚ).

Επίσης, παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού και των Χριστόφορο Αργυρόπουλο και Παναγιώτη Νικολακόπουλο.

Το Ελληνικό Δημόσιο επικεντρώθηκε στο ότι η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει και πρόκειται να συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο θα γίνει δεκτή από το ΣτΕ και κατά συνέπεια δεκτή πρέπει να  γίνει και η αίτηση αναστολής που συζητήθηκε σήμερα.

Όμως, η συζήτηση επεκτάθηκε και  αναφέρθηκε από την πλευρά του Δημοσίου ότι  η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου διότι έχει μία εκλεγμένη κυβέρνηση σε βάρος των οποίων πήραν τα όπλα οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί.

Οι δικηγόροι του Τούρκου ανταπάντησαν ότι εκλεγμένη ήταν και η κυβέρνηση υπό το  Χίλτερ και το Μουσολίνι, κάτι που δεν μπορεί όμως να μεταφραστεί ότι υπάρχει κράτος δικαίου στην γείτονα χώρα.

Ακόμη, οι  συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού επισήμαναν, μεταξύ των άλλων,   ότι ο Τούρκος στρατιωτικός δεν έχει καμία εμπλοκή  στο πραξικόπημα της γείτονας χώρας.

Στο επίκεντρο των νομικών επιχειρημάτων ήταν και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου που έκριναν ότι δεν πρέπει οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί να εκδοθούν στην γείτονα χώρα.

Η οποία απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί (επί της κυρίας αίτησης-προσφυγής που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο) για τον Τούρκο συγκυβερνήτη   του ελικοπτέρου   θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στου το ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Ωστόσο, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα  του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών.

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση  ήταν να ζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Όμως, οι συνήγοροι του  Τούρκου αξιωματικού  υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για  να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη, έτσι ώστε  αφενός να φύγει η υπόθεση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, λόγω των παραιτήσεων, κ.λπ., αλλά και οποία απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς. Πράγματι, το αίτημα των συνηγόρων έγινε δεκτό από το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η 3η  Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου χορήγησε άσυλο στον   Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου   κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία  ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για  να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής όπως και αίτηση ακύρωσης (κύρια προσφυγή).

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου  Αθηνών και η πρόεδρος του  Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία  ήταν παράλληλα   και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και οδήγησε το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και πάλι κρατούμενο.

Στην συνέχεια η Ευγενία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου, αλλά παρέμεινε ενεργώς η προσωρινή διαταγή της με την οποία οδηγήθηκε εκ νέου ως διοικητικός κρατούμενος ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

Έτσι, την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέλαβε η Μαρία Γκότση αλλά  μετά τον ελιγμό των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού, η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο αναβλήθηκε.

Τέλος, οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Ασύλου στις οποίες εκκρεμούν  ακόμη οι αιτήσεις ασύλου των υπολοίπων επτά  Τούρκων αξιωματικών, αποφάσισαν να μην δημοσιεύσουν καμία απόφαση για χορήγηση ή  μη ασύλου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της αίτησης του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.