ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί 400 άμαχοι

Στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον η Ρωσία για τη σφαγή στην Ανατολική Γούτα

Κλιμακώνει την πίεση προς τη Ρωσία η Ουάσινγκτον με αφορμή την πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που διαδραματίζεται στην Ανατολική Γούτα της Συρίας.

Για πέμπτη ημέρα οι δυνάμεις του Πρόεδρου Άσαντ συνέχισαν να βομβαρδίζουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών που βρίσκεται δίπλα στην συριακή πρωτεύουσα.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ανατολική Γούτα. Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Μόσχα συνυπεύθυνη για την κρίση, καθώς την κατηγορούν πως με την στάση της έχει ουσιαστικά «επιτρέψει» στο να δημιουργηθεί αυτή η καταστροφή.

«Ο Άσαντ και το αξιοθρήνητο καθεστώς του πρέπει να σταματήσουν να διαπράττουν επιπλέον φρικαλεότητες και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται περαιτέρω από την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, η οποία είπε πως ο θάνατος 400 αμάχων είναι μια καλή υπενθύμιση πως «χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας στη Συρία, οι καταστροφές και οι θάνατοι σίγουρα δεν θα συνέβαιναν».

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζει να «υποστηρίζει πλήρως» το αίτημα του ΟΗΕ για μια μηνιαία κατάπαυση του πυρός προκειμένου να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η εκκένωση των τραυματιών που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας, την ίδια ώρα που η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορούσε την Ρωσία πως «εκτροχίασε τις διαπραγματεύσεις» που διεξήχθησαν για αυτό το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο Διπλωματικό Στόχαστρο η Διαπραγματεύσεις της Αστάνα

Στο διπλωματικό στόχαστρο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκαν και οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ρωσίας στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Οι ΗΠΑ άδραξαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν πως η ίδια η Ανατολική Γούτα ήταν μια από τις βασικές «ζώνες αποκλιμάκωσης» που προβλεπόταν στην συμφωνία της Αστάνα, υποστηρίζοντας πως η «αποτυχία» της δείχνει την ανάγκη για μια ταχύτατη επιστροφή στις συνομιλίες της Γενεύης.

«Οι φρικτές επιθέσεις του καθεστώτος επιδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν οι συνομιλίες της Γενεύης, που έγιναν υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, προς την κατεύθυνση μια πολιτικής λύσης για τη Συρία που θα σέβεται τη βούληση του συριακού λαού» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της, η Χέδερ Νάουερτ παρομοίωσε με μια «μεγάλη φάρσα» τις ζώνες αποκλιμάκωσης, λέγοντας « έχουμε δει αθώους πολίτες να σκοτώνονται. Έχουμε δει βόμβες. Έχουμε δει την ερήμωση και την καταστροφή. Αυτό σίγουρα δεν είναι μια ζώνη αποκλιμάκωσης».

Τέλος, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου διευκρίνισε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ρωσία εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτή καθ όλη την διάρκεια της κρίσης στην Γούτα, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται κανονικά μέσω της λεγόμενης «γραμμής αποκλιμάκωσης».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.