ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική, αλλά χρειάζονται βελτιώσεις

Θεσσαλονίκη: Αλλαγές στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Σημαντικά εμπόδια στην ένταξη των επαγγελματιών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις διαπιστώνει η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), που θεωρεί «εξαιρετικά θετική» τη δυνατότητα που προσφέρει.

Σε επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, η διοίκηση επισημαίνει ότι τα εμπόδια που υπάρχουν οδηγούν σε απόρριψη τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων.

Σύμφωνα με το ΕΕΘ, τα εμπόδια αφορούν στη διάταξη για τη μη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη διάταξη της κερδοφορίας, στο όριο των 50.000 ευρώ, στο μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών, στις περιοριστικές -όπως επισημαίνει- ημερομηνίες (υπάγονται οφειλές έως 31/12/2016), αλλά και στις αυστηρές συνθήκες με τις οποίες χάνεται η ρύθμιση.
«Δυστυχώς, με την κατάσταση αυτή ακυρώνονται τα θετικά της μέτρα. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις μας και να βελτιώσει την απόφαση, ούτως ώστε αυτή να καλύψει τους περισσότερο δυνατό επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Τι προτείνει το Επιμελητήριο

Όσον αφορά στη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας το ΕΕΘ προτείνει να υπάγονται στη ρύθμιση και όσοι έχουν κάνει διακοπή εργασιών, αλλά τα χρέη τους έχουν δημιουργηθεί κατά την άσκηση της δραστηριότητας τους.

Επίσης, προτείνει να υπάγονται στη ρύθμιση και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι επαγγελματίες, οι οποίοι μετά την αίτηση ρύθμισης διακόπτουν τη δραστηριότητα λόγω ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αλλά οι οφειλές τους -πέραν των 20.000 ευρώ με το υπάρχον καθεστώς- δεν τους δίνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν (εάν δεν καταβάλουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ).

Πρόταση του ΕΕΘ είναι η δόση της ρύθμισης ολόκληρου του ποσού να παρακρατείται από τη σύνταξη μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής.

Σχετικά με την υποχρέωση κερδοφορίας σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, το ΕΕΘ προτείνει την εξάλειψη του περιορισμού, ώστε να υπάγονται και επιχειρήσεις χωρίς κέρδη(EBIDTA).

Σχετικά με το όριο των 50.000 ευρώ, το ΕΕΘ αντιπροτείνει να ρυθμίζονται οι οφειλές και των δύο φορέων (Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) και όχι συνολικά μέχρι 50.000 ευρώ (σήμερα, για να ενταχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση, πρέπει οι συνολικές οφειλές του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ προς το δημόσιο ή/και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Συνεπώς, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους δεύτερους, αλλά όχι και για εκείνες προς το δημόσιο, εκτός και αν εξοφλήσει μέρος αυτών, ώστε το ύψος των χρεών προς το δημόσιο να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης).

Προτείνεται ακόμα η δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κι η υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών, που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2017 κ.ά._

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.