ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού αλλάζουν τα δεδομένα

«Τυφώνας Σαλμάς» στο σκάνδαλο Novartis

Σε καταλύτη εξελίξεων αναδεικνύονται οι αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, καθώς αποκάλυψε επαφές με τις αμερικανικές Αρχές θέλοντας να διαψεύσει την αποκάλυψη του Στέλιου Κούλογλου πως ο ίδιος είχε ζητήσει από το FBI να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας.

Αυτή την καταγγελία διατύπωσε χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι η αμερικανική υπηρεσία είχε αρνηθεί να αποδώσει στον κ. Σαλμά καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Στο δελτίο παρενέβη και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, ο οποίος διέψευσε μεν ότι ζήτησε τέτοιο πράγμα από το FBI, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι κατά το παρελθόν είχε βρεθεί σε επικοινωνία με τις αμερικανικές Αρχές μέσω ενός δικηγορικού γραφείου στην Ουάσινγκτον, που είχε εμπλακεί στην διαλεύκανση της υπόθεσης μαζί με ένα ελληνικό δικηγορικό γραφείο.

Καταγγελίες-φωτιά

«Το ελληνικό γραφείο όταν πρωτοήρθε σε επαφή μαζί μου μού εξήγησε ότι μάρτυρας εθελοντής σε συζητήσεις με το αμερικανικό γραφείο και παρουσία του, τεκμηρίωσε ότι η εταιρεία Novartis με πολεμούσε με αθέμιτες πρακτικές, μου ανέφερε πειστικά στοιχεία που θυμήθηκα τι τραβούσα από τον πόλεμο που δεχόμουν κατά την θητεία μου», αποκάλυψε, εξάλλου, χθες βράδυ, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, για να προσθέσει: «Με ρώτησε εάν έχω στοιχεία που αφορούν στην Novartis και εάν ήθελα να συνεισφέρω στην έρευνα. Του είπα ότι έχω στην διάθεσή μου πορίσματα από ελεγκτικά όργανα, τα οποία θα εισέφερα στην έρευνα και αφορούν στην Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Σαλμάς, καθιστώντας σαφές ότι αθέμιτες πρακτικές –και, άρα, οσμή σκανδάλου- προφανώς και υπήρξε.
Ο πρώην υπουργός, συνέχισε λέγοντας πως συναντήθηκε μία φορά με δικηγόρους από το αμερικανικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και εισέφερε τα πορίσματα. «Μου ζητήθηκε από το δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα να καταθέσω και στις Αμερικανικές αρχές, όχι όμως ως πληροφοριοδότης διότι για όσους γνωρίζουν σε καθεστώς προστασίας μπαίνουν οι συμμετέχοντες στο αδίκημα, αλλά ως απλός μάρτυρας», επισήμανε, ενώ και στο δελτίο του ΑΝΤ1 είχε εξηγήσει πως του είχε ζητηθεί να καταθέσει όχι ως προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης» -δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί η μαρτυρία του προκειμένου να τεκμηριωθεί η αξιοπιστία άλλων μαρτύρων και μαρτυρικών καταθέσεων. Ο Μάριος Σαλμάς, μάλιστα, αποκάλυψε πως είχε αποφασίσει να μην πάει στις ΗΠΑ να καταθέσει, αλλά να ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές. «Αν χρειαστεί μπορώ να αποδείξω ότι αν ήθελα να καταθέσω στις ΗΠΑ θα μπορούσα να είχα πάει», κατέληξε με νόημα, καθιστώντας σαφές πως όσα λέει είναι υπεράνω αμφισβήτησης.

Σαλμάς επιβεβαιώνει Μαξίμου

Όλα τα παραπάνω, δηλαδή και το τι γνωρίζει ο Μάριος Σαλμάς, αλλά και η έρευνα που φαίνεται ότι εδώ και πολύ καιρό διεξάγουν οι αμερικανικές Αρχές προφανώς και δεν «κολλάνε» καθόλου με τις καταγγελίες περί «στημένης υπόθεσης» που υποστηρίζονται από τους εμπλεκόμενους στην ελληνική δικογραφία και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ευλόγως, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου χθες δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις Σαλμά. «Το 2014 ο κ. Σαλμάς ισχυριζόταν πως «ο Άδωνις Γεωργιάδης αύξησε το κόστος των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους», εκτιμώντας την επιβάρυνση στα 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα (σ.σ. χθες) ο κ. Σαλμάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ομολόγησε πως του είχε ζητηθεί στο παρελθόν να συνεισφέρει στις έρευνες στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης». Με λίγα λόγια, ο κ. Σαλμάς κατέρριψε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο κάθε παραθεωρία για δήθεν σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες», επισήμανε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας: «Κάθε μέρα που περνάει οι αντιφάσεις της ΝΔ πυκνώνουν. Πείτε επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Νευρικότητα στη ΝΔ

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού προκάλεσαν έντονη νευρικότητα στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο Μάριος Σαλμάς αφενός στηρίζει την εκδοχή της κυβέρνησης περί σκανδάλου, αφετέρου φέρνει τη ΝΔ και την ηγεσία της απέναντι σε νέες αποκαλύψεις. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως ο Μάριος Σαλμάς, απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις, παραδέχθηκε πως για όσα αποκαλύπτει τώρα ουδέποτε ενημέρωσε το κόμμα του –κάτι που έχει ενοχλήσει τα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας θα ζητηθούν… εξηγήσεις για όσα είπε, αλλά κυρίως γιατί δε τα είπε νωρίτερα… εκεί που έπρεπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.