ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ανάγκη για ένα προοδευτικό Forum

Αποτελεί κοινό πλέον τόπο η παραδοχή ότι στην Ευρώπη και την Ελλάδα λόγω της κρίσης το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από κοινωνική και πολιτική ρευστότητα !

Τα προβλήματα που δημιουργεί η μονομερής λειτουργία της «παγκοσμιοποιησης» αλλά και της "Γερμανικής Ευρώπης" σ όλους τους τομείς , ιδιαίτερα στα θέματα ανάπτυξης ,συνοχής και δημοκρατίας , πολλαπλασιάζουν όχι μόνο την ανασφάλεια των αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων που γίνονται θύματα της κερδοσκοπίας και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου !
Δηλαδή των λίγων και ισχυρών !

Η αντίθεση αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη σε χώρες περιφερειακές , όπως είναι η πατρίδα μας η Ελλάδα !
Γι αυτή την κοινωνική ρευστότητα ζητούμενο όλων των πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων, με διαφορετικές ασφαλώς επιδιώξεις, γίνεται ο μετασχηματισμός της σε εκλογικές άρα και κοινωνικές πλειοψηφίες με στόχο την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας

Η ανασφάλεια για παράδειγμα προσφέρει γόνιμο έδαφος στα εξαθλιωμένα κοινωνικά σώματα να τείνουν ευήκοα ώτα στα κηρύγματα μίσους πολιτικών δυνάμεων που προσφέρουν συνταγές φυλετικής «καθαρότητος», «περιχαράκωσης» και «δασμών» με κριτήριο την περαιτέρω επιβολή του ισχυρού στον αδύναμο!
Οι ακροδεξιοί σχηματισμοί σιωπούν για την αιτία του προβλήματος και πλειοδοτούν σε ρητορείες μίσους και κερδοσκοπίας.

Στο περιβάλλον της ίδιας κοινωνικής ρευστότητας αλιεύουν και οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, του κερδοσκοπικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου , που αναζητούν διεύρυνση των μεριδίων αγοράς και των ζωνών επιρροής μέσα από τη στρατηγική της μονοσήμαντης δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ελέγχου της πληροφορίας προκειμένου οι κοινωνικές δυνάμεις να πειθαρχούν στις επιδιώξεις τους!

Αυτές τις επιδιώξεις καλύπτουν πολιτικοί σχηματισμοί του νεοφιλελεύθερου χώρου , του συντηρητισμού και ενός τμήματος της σοσιαλδημοκρατίας που μεταλλάχθηκε στο όνομα της εξουσίας σε παρακολούθημα του νεοφιλελευθερισμού! Άλλοθι η σωτηρία της χωρας με θυσια των αδυνάτων!

Η κοινωνική αναφορά αυτων των δυνάμεών σχετίζεται με την επίμονη προβολή της ανασφάλειας ως αποτέλεσμα των πολιτικών χειρισμών του προοδευτικού πολου που τρομάζει τις αγορες και την ώθηση της εκλογικής βάσης σε συναλλαγές πολιτικης ανοχής με αντάλλαγμα την ατομική «επιβίωση».

Αυτό το πολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζει τον συντηρητικό χώρο που παρά τους ανταγωνισμούς εκλογικής επιρροής κρατά ανοιχτό το μέτωπο επικοινωνίας για συνεργασίες διακυβέρνησης με όμορες η πειθαρχημένες δυναμεις.
Με απλά λόγια συγκροτούν συχρονα συντηρητικά νεοφιλελεύθερα και εθνικιστικά μέτωπα μετασχηματίζοντας την κοινωνική ρευστότητα σεεκλογική ιδεολογική και πολιτική δύναμη !

Στον αντίποδα ο προοδευτικός πόλος που μεταξυ των αλλων απαρτίζεται από δυνάμεις του σοσιαλισμού , της αριστεράς , της οικολογίας, του ριζοσπαστισμού και του προοδευτικού κέντρου αδυνατεί μεσα απο τον ανταγωνισμό να συντονίσει προγραμματικές συμμαχιες στην ιδια κατεύθυνση.

Αδυνατεί να μετασχηματίσει σε πολιτική πρόταση συνεργασίες πλειοψηφίας για ένα προοδευτικό προγραμματικο σχέδιο ανάπτυξης με αλληλεγγύη και συνοχή τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλαδα.

Στη Ελλαδα οι εκλογικές καταγραφές απο την μεταπολίτευση και μετά δείχνουν ακριβώς οτι υπάρχει κοινωνική προοδευτική πλειοψηφια που διεκδικεί πολιτικό στίγμα σε αντιπαράθεση με τον συντηρητισμό .
Προφανώς όμως αυτη η πλειοψηφία αποτυπώνει με διαφορετικά εκλογικά ποσοστα τις προτιμήσεις της στον προοδευτικό πόλο.
Ακριβώς λοιπόν αυτή η κοινωνική θέληση πρέπει να γίνει σεβαστή για ν' ανοίξει ο διάλογος με αρχές και προγράμματα .

Ο στόχος στην κοινωνία πρεπει να γίνει σαφής και σύγχρονος:
Να πολλαπλασιαστούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας για χάρη της δημοκρατίας της ανάπτυξης και των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, ορισμένες ηγεσίες πολιτικών σχηματισμών και κινήσεων του αυτοπροσδιοριζόμενου προοδευτικού πόλου φαίνονται όμως εγκλωβισμένες σε πολιτικά προτάγματα περιχαράκωσης περισσότερο του "ένδοξου παρελθόντος". Αποφεύγουν τις σύγχρονες επεξεργασίες που αναζητούν ευρύτερες συμπαρατάξεις με στόχο αλλαγές που ωφελούν την πλειοψηφία και τις παραγωγικές δυναμεις!
Ακόμα χειρότερα φαίνονται εγκλωβισμένες στον άνευ όρων "κυβερνητισμό" θυσιάζοντας τους λόγους και τις αρχές που ιδρύθηκαν !
Και αυτο με πρωτοβουλίες διαλόγου και δράσεων πρέπει να αλλάξει ! Η κατάρρευση της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας άνοιξε αυτη τη σελιδα στην Ευρώπη, βρίσκει κοινωνική αναγνώριση κι αυτο πρεπει με όρους πολιτικής αυτονομίας να βρει την αντιστοίχησή της και στην Ελλαδα

Ο προοδευτικός πόλος καλείται τωρα να δώσει το δικό του στίγμα για τον μετασχηματισμό της κοινωνικής αγωνίας και αμφισβήτησης σε πλειοψηφική πολιτική πρόταση που θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας Ευρώπης των πολιτών με ανάπτυξη , συνοχή, αλληλεγγύη και δημοκρατία!

Μιας Ευρώπης που θα αντιπαρατεθεί στον διχασμό που παράγουν οι πολιτικές του Νεοφιλελευθερισμού με τη αχαλίνωτη κερδοσκοπική αγορά που θυσιάζει την παραγωγική βάση και διχάζει κοινωνίες λαούς και χώρες!
Η ανάγκη λοιπόν τα πολιτικά και κοινωνικά σχήματα του προοδευτικού πόλου να κατανοήσουν ότι οι "κομματικές περιχαρακώσεις" γεννούν κοινωνική αποστροφή και εκχωρούν ζωτικό χώρο στις δυνάμεις του Νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς γίνεται περισσότερα από δραματικά ορατή σε όλες τις εκλογικές καταγραφές στην Ευρώπη και την Ελλαδα.

Η πρωτοβουλία για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίος δρόμος κάθε δύναμης που θέλει ο σύγχρονος προγραμματικός - κυβερνητικός λόγος να έχει ανθρωποκεντρικό παραγωγικό χαρακτήρα με δικαιοσύνη δημοκρατία και αλληλεγγύη!
Το εγχείρημα αυτο ηδη βρίσκει κοινωνικη αναγνώριση στη διεθνη σκηνη και την Ευρωπη
Η προϋπόθεση είναι απλή πρεπει να σπάσουν τα "κλισέ" περιχαράκωσις και τεχνητής πόλωσης ανάμεσα στα σχήματα του προοδευτικού χώρου που προωθούν «ηγεσίες» με εμφανή στόχο την ιδιοτελή και άνευ όρων και προσανατολισμών διαχείριση εκλογικής δύναμης!
Ο διάλογος που έχει ανοίξει στην Ευρώπη χωρίς επετηρίδες αλλά με σεβασμό στις εκλογικές καταγραφές και τη αυτονομία κάθε πολιτικού σχήματος πρέπει να βρει γόνιμο έδαφος και στην δοκιμαζόμενη από τα διχαστικά μνημόνια Ελλάδα.
Η κοινωνία δεν αναζητά παλινορθώσεις η κομματικές ρεβάνς αλλά σύγχρονες προγραμματικές επεξεργασίες, για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που δημιουργεί ένα πλαίσιο εξόδου από την κρίση!
Σχέδιο που θα στηρίζει τη δυναμη του σε συγκεκριμένες κοινωνικες και πολιτικές συμμαχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και σ' αυτο ειναι χρήσιμος ο αναλογικότερος εκλογικός νόμος
Μ' αυτή την έννοια είναι άλλο ο θεμιτός ανταγωνισμός άρα και η κριτική για ασκούμενες πολιτικές με στόχο τη διεύρυνση της κοινωνικής απήχησης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου και άλλο ο σαφής προσδιορισμός του πολιτικού αντιπάλου που πρέπει να είναι καθαρά η ήττα του Νεοφιλελευθερισμού και των επιδιώξεων του ,
Ευθύνη λοιπόν και υποχρέωση ολων ειναι να ανοίξει αυτή η σελίδα και στη χώρα μας , για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που στα πολιτικά του ζητούμενα θα απαντά ότι δεν θα διαχωρίζει τη σωτηρία της «χώρας» από του πολίτες, δεν θα μεροληπτεί για τους λίγους σε βαρος των πολλων

Ειναι η ευθύνη ολων μας και πρέπει εμπρακτα να το δείξουμε πως την αναλαμβάνουμε !

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Εξαιρετικό άρθρο Χάρη.

    Περιγράφει με ακρίβεια γιατί πρέπει να ηττηθεί, πέραν της Ν.Δ, η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
    Γιατί πρέπει να αποκαλυφθεί πλήρως και να ηττηθεί ο «αριστερός» Νεοφιλελευθερισμός που παγίδευσε και υπονόμευσε και κατέστησε ψευδεπίγραφα για τις πολλές δεκαετίες που έρχονται τις αξίες και τα προτάγματα των πραγματικά προοδευτικών πολιτών και των συλλογικών υποκειμένων της αριστεράς.

    Γιατί θέλω να πιστεύω ότι μόνο ως καλαμπούρι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι στο σχέδιο του «προοδευτικού» πόλου χωράνε ο Καμμένος, ο Ιβαν, ο Καλογρίτσας και ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης ή ο Πολάκης.

    Πολλές καλησπέρες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.