ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα

 

Υλικά

Για τον μπακλαβά:

  • 450 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 225 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 450 γρ. (11-12) φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα
  • 225 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. νερό
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο
  • ½ λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση

Για τον μπακλαβά:

Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C.

Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας.

Με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο το εσωτερικό και τα τοιχώματα ενός ορθογώνιου ταψιού.

Στρώνουμε στο ταψί 4 φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από το μείγμα των καρυδιών-αμυγδάλων σε μια στρώση.

Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα της συσκευασίας και τα βάζουμε από πάνω.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα των καρυδιών-αμυγδάλων σε μια στρώση και  καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.

Περνάμε το τελευταίο φύλλο με λίγο βούτυρο ακόμα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πρώτη στρώση των φύλλων φροντίζοντας να μην περάσουμε στις επόμενες στρώσεις.

Ψήνουμε τον μπακλαβά στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να ροδίσει.

Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τα γαρύφαλλα.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να δέσει.

Μόλις αποσύρουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το σιρόπι.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.