ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διχάζει το άνοιγμα του πρώτου vegan παιδικού σταθμού στη Γερμανία

Τον ερχόμενο Αύγουστο στην Φρανκφούρτη αναμένεται να ανοίξει ο Mokita Kindergarten, ο πρώτος vegan παιδικός σταθμός στη Γερμανία. Στο σχολικό μενού δεν θα υπάρχει ίχνος κρέατος, θαλασσινών, τυριών και αβγών, ενώ βασικός στόχος των παιδαγωγών είναι να μάθουν στα 40 παιδιά που πρόκειται να φοιτήσουν εκεί να τρέφονται σωστά και υγιεινά, έχοντας κατά νου τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα, τους υπόλοιπους ανθρώπους και το περιβάλλον.

44154444 - child eating healthy food in kindergarten or at home

Όπως είναι φυσικό το όλο concept προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ενώ πολλοί αυστηρά χορτοφάγοι γονείς εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους που επιτέλους βρέθηκε ένας παιδικός σταθμός που να έχει τις ίδιες ηθικές αξίες με τους ίδιους, η πολιτική σκηνή της χώρας δείχνει αντίθετη με το άνοιγμά του. Ο δημοκρατικός Stefan von Wanfenheim δήλωσε, για παράδειγμα, πως ένας ειδικός τού είπε πως «κάποιος θα μπορούσε να το εκλάβει όλο αυτό ως σωματική κακοποίηση». «Εάν οι γονείς έστελναν τα παιδιά τους σε έναν παιδικό σταθμό που προσέφερε μόνο πρόχειρο φαγητό, αυτό θα ήταν το ίδιο επικίνδυνο με μια vegan διατροφή», συνέχισε. Μέχρι και διατροφολόγοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. «Ενώ δεν αποτρέπουμε τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ακολουθώντας μια vegan διατροφή, όλο αυτό θα πρέπει να γίνεται έχοντας πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων και με την παράλληλη χορηγία διατροφικών συμπληρωμάτων», είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Διατροφικής Κοινότητας (DGE).

paidi

Οι υπεύθυνοι του σταθμού πάντως υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς τα παιδιά θα υποβάλλονται σε συχνές εξετάσεις και θα παρακολουθούνται από γιατρό, προκειμένου οι γονείς να βεβαιώνονται ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Ένωση, μια κατάλληλα προγραμματισμένη χορτοφαγική διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής χορτοφαγικής, είναι υγιεινή και επαρκής από διατροφική άποψη, ενώ παράλληλα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για τα άτομα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, καθώς και για τους αθλητές. Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συστάσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης και του ασβεστίου, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα ειδικά φυτικά γάλατα με επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνη Β12, μπορούν να παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών.

Παρόμοιοι παιδικοί σταθμοί υπάρχουν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κυρίως στο Λος Άντζελες και μάλιστα έχουν γνωρίσει σπουδαία άνθιση.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.