ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερη ανάπτυξη

ΕΛΣΤΑΤ: Εκτός στόχου η ανάπτυξη για το 2017, 1,4% αντί για 1,6%

Η «παγωμένη» κατανάλωση των νοικοκυριών συγκριτικά με το 2016 –κυρίως λόγω φόρων και χαμηλών εισοδημάτων- απέτρεψε την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1,6% όπως έχει αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρά την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών –με ρυθμό όμως χαμηλότερο από τον αντίστοιχο των εισαγωγών- ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,4%

Ανάπτυξη χαμηλότερη από τον ετήσιο στόχο του 1,6% ανακοίνωσε για το 2017 η ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό για ολόκληρη την περυσινή χρονιά, ανήλθε στο 1,4% ενώ το τέταρτο τρίμηνο –συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2016- έκλεισε με θετικό ρυθμό της τάξεως του 1,9% σε όρους όγκου.

Το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στα 187,1 δις. ευρώ. Η ΕΛΣΤΑΤ θα προχωρήσει και σε δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για την περυσινή χρονιά στις 17 Οκτωβρίου. Η τελική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε το 2017 κατά 0,2% κυρίως λόγω των δημοσίων δαπανών ενώ για τα νοικοκυριά καταγράφηκε οριακή αύξηση 0,1%.

Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν σημαντικά με τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου να αυξάνεται κατά 15,7% ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 6,8% έναντι 7,2% που ήταν ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.