ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένας σκύλος που τον έλεγαν Μπάμπη

Απόγευμα Τετάρτης. Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω από την πλατεία. Καθώς αραιώνει ο κόσμος, στο γωνιακό ταβερνάκι διακρίνεται μια παρέα αντρών κάπου στα πενήντα με αρκετή συμμετοχή στον ποδοσφαιρικό αγώνα που παίζει η τηλεόραση. Φεύγοντας θα πάρουν μαζί τα κόκκαλα για τον σκύλο. Ο Μπάμπης, το αδέσποτο που μάζεψε ο νεαρός φοιτητής , όση ώρα παρακολουθούσαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ήταν ξαπλωμένος στο χαλάκι της εισόδου. Ο 20χρονος, Αλέξανδρος, εγγονός του ιδιοκτήτη της ταβέρνας εξομολογείται ότι βρήκε τον Μπάμπη, μισοπεθαμένο σε ένα χαντάκι.

Μου έδειξε τις φωτογραφίες του κακοποιημένου σκυλιού. «Έκανε έναν ολόκληρο μήνα να συνέλθει», μου είπε και μου επισήμανε πόσο παππούς και εγγονός έχουν δεθεί με το σκυλί. Όταν ο παππούς του έχει εξωτερικές δουλειές και ο ίδιος μάθημα στο Πανεπιστήμιο, ο Μπάμπης κάνει κουμάντο στο μαγαζί. Οι πελάτες περιμένουν υπομονετικά και ο σκύλος τους παρακολουθεί σιωπηλά. Μια παρέα κοριτσιών που περνούσε έξω από την ταβέρνα , στάθηκε και φωτογράφισε τον Μπάμπη. Εκείνος φαινόταν συνηθισμένος στις διαχύσεις των περαστικών. Μια κυρία που νόμιζες ότι είχε βγει από σίριαλ της δεκαετίας του `80 , με το φουσκωτό μαλλάκι και τα χρυσά πασούμια, πλησίασε και χάιδεψε τον λαιμό του Μπάμπη. Εκείνος γύρισε την μουσούδα του στην τσέπη της ζακέτας της. Τα δυο μπισκοτάκια έγιναν μια χαψιά . Η παρέα των κοριτσιών συνέχισε να τραβάει «σέλφι» με τον σκύλο. Λίγα μέτρα πιο πέρα, καμιά δεκαριά αδέσποτα έκοβαν βόλτες γύρω από τους κάδους. Μόλις είδαν το νεαρό ζευγάρι με τις σακούλες έτρεξαν προς το μέρος του.

Τα «παιδιά» του φιλοζωικού συλλόγου της περιοχής είναι οι προστάτες των αδέσποτων. Το πρόβλημα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν οι φιλόζωοι φορείς κάθε περιοχής που αναλαμβάνουν να ποτίσουν να ταΐσουν και να περιθάλψουν δεκάδες σκυλιά και γατιά. Ωστόσο το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς έχει αναστατώσει τους φιλόζωους και τους φιλοζωικούς φορείς και μαζεύουν υπογραφές ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

«Ουσιαστικά τιμωρεί τη φιλοζωική δράση και απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς την διάσωση και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων» μου εξηγεί η Δανάη.

Οι φιλοζωικές ομοσπονδίες ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου μαζί με τους πολίτες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση που συνυπογράφουν το αίτημα.

«Νομίζω πως η σχέση μας με τα ζώα λειτουργεί ως καθρέφτης της κοινωνίας. Το έγκλημα σχετίζεται με τον κόσμο που βλέπουμε δίπλα μας» λέει η φιλόζωη γειτόνισσα που ταΐζει καθημερινά τα αδέσποτα. Από αυτήν έμαθα για τις φόλες που κάποιος εγκληματίας πέταξε ένα πρωί στο πάρκο της περιοχής. Πάνω στην τζαμένια πρόσοψη με τα μπλε αυτοκόλλητα γράμματα διαβάζει κανείς, «ιατρείο μικρών ζώων». Ο Θάνος κληρονόμησε το ιατρείο από τη μητέρα του. Ήταν εκείνος που περιέθαλψε τις γάτες και τα δηλητηριασμένα σκυλιά . Έχει σώσει σκύλους που χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου , πνιγμένα ζώα σε νερό, ακρωτηριασμένες γάτες και μισοπεθαμένα κουτάβια , χτυπημένα από σκάγια αεροβόλου όπλου. Για την περίπτωση αυτή έγινε καταγγελία από τους κατοίκους στον εισαγγελέα.

Κοιτώντας ξανά και ξανά τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες των βασανισμένων ζώων προσπαθώ να σχηματίσω το «προφίλ» των ανθρώπων που κακοποιούν ζώα. Αν κρίνω από τις φωτογραφίες είναι έφηβοι, νέοι, μεγαλύτεροι, ακόμη και ηλικιωμένοι. Αν ρωτήσεις τα νεαρά παιδιά γιατί έβαλαν φωτιά στην ουρά του σκύλου, θα σου πουν ότι το έκαναν για «πλάκα».

«Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 150 φιλοζωικές οργανώσεις» θα μου πει η Δανάη. Δασκάλα στο επάγγελμα, επισημαίνει ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν με την εισαγωγή ενότητας ζωοφιλικού περιεχομένου στο πρόγραμμα των δημοτικών και των γυμνασίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κακοποίηση και η θανάτωση ζώων αποτελούν ένδειξη για ότι ακολουθήσει . Διόλου τυχαίο, ότι έφηβοι που έχουν διαπράξει στυγερά εγκλήματα έχουν παρελθόν βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα. Τα άτομα που κακοποιούν ζώα κάποια στιγμή θα συμπεριφερθούν το ίδιο στους ανθρώπους.

Τι θα γίνει με το επίμαχο νομοσχέδιο; Η άμεση απόσυρσή του είναι μονόδρομος.

Συζητώντας με την Δανάη και άλλα νέα παιδιά από φιλοζωικούς συλλόγους εκτός Αττικής, διαπίστωσα ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η αδιαφορία των Αρχών. Στις μικρές πόλεις και τα χωριά που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους , η όποια καταγγελία κακοποίησης ζώου αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την Πολιτεία. «Παλιά κάθε σπίτι είχε τον σκύλο του», λέει ο κύριος Δημήτρης λίγο πριν κατεβάσει τα ρολά της ταβέρνας.

Περασμένα μεσάνυχτα, θα πάρει το δρόμο για το σπίτι. Ένα βήμα μπροστά, ο Μπάμπης μαζί με τον εγγονό, συνοδοιπόροι της καθημερινότητας.

Σκέφτομαι ότι ίσως η νέα γενιά που έχει ζήσει σε ένα καλύτερο φιλοζωικό περιβάλλον δείξει ένα άλλο πρόσωπο απέναντι στα ζώα και σε όλα τα αδύνατα πλάσματα του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.