ΚΟΣΜΟΣ

Προανήγγειλε ότι θα ζητήσει 3 δισ. ευρώ

Ερντογάν: Η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό

Νέες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ο Ερντογάν, που προανήγγειλε ότι θα ζητήσει 3 δισ. Ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινής δήλωσης Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό, ως υπόλοιπο από τις αρχικές δεσμεύσεις των Βρυξελλών.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. «Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισεκ. ευρώ και άλλα 3 δισεκ. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια», υποστήριξε.

«Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας» πρόσθεσε.
Η Τουρκία έχει γίνει κύρια χώρα υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, καθώς στη χώρα βρήκαν καταφύγιο 3,5 εκατ. Άτομα. Στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης, η ΕΕ ήδη χορηγεί 3 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Άγκυρα και να αποτρέψει τις μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα.

 

 

«Ακόμη δεν έχουμε λάβει την πρώτη δόση»

Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλλουν στην Άγκυρα τη δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ, με στόχο να γίνουν έργα για να ωφεληθούν οι Σύροι πρόσφυγες. «Τώρα συζητάνε τα δεύτερα 3 δισ. αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση» κατήγγειλε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο της Βάρνας, στις 26 Μαρτίου, όπου θα συζητήσει διμερή και διεθνή θέματα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η παρουσία του γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.