ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενταση στις ανακοινώσεις

ΕΕ σε Τουρκία: Σταματήστε τις παράνομες ενέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο - Αγκυρα: Απαράδεκτο ανακοινωθέν

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ στα  συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 και καλούν την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία λίγες ώρες αργότερα απέρριψε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Επιπλέον οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητούν την γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών σε ένα διάλογο με τα κράτη-μέλη.

Το κείμενο των συμπερασμάτων στα αγγλικά όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Το κείμενο αυτό έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να αμβλυνθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 26η Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει κυρίως σκοπό να καθησυχαστεί η Άγκυρα για τη συνέχιση της υπεσχημένης ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εντός των ορίων της αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, ορισμένοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ επέμειναν στο ότι το χέρι που απλώνει η Ευρώπη στην Τουρκία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται αναγκαίος εταίρος, δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.