ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 23 από τις 27.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί

Εξωδικαστικός μηχανισμός για λίγους

Την πολυπλοκότητα και δυσλειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών καταδεικνύουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 27.000 οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να ενταχθούν στη ρύθμιση ωστόσο μόλις 23 έχουν προκριθεί.

Ενα πολύ δύσκολο τεστ και πραγματικό μαρτύριο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποτελεί η διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στην πλατφόρμα καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά 27.000 επιχειρήσεις και 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. «Όμως, από τις 27.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί μόνο οι 23», σημείωσε.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σκληρό πλαίσιο, να υιοθετήσουμε εργαλεία, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, να προσαρμοστούμε στην ελληνική πραγματικότητα, να κάνουμε σεμινάρια, να βοηθήσουμε τον κόσμο να περάσει αυτά τα τεστ και τα μαρτύρια για να πάρει τις δόσεις και τα "κουρέματα" που προβλέπονται», τόνισε ο κ. Κουρμούσης, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο κ. Κουρμούσης, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι η κατά κοινή ομολογία επιτυχής ρύθμιση των 100 δόσεων χαρακτηρίστηκε από τους θεσμούς αποτυχημένη.

Αναφορικά με το ζήτημα της παραχώρησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι πριν από τρία χρόνια οι θεσμοί αρνούνταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank στην Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια, κάτι που ζητούσε τότε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. «Τότε έλεγαν αυτό απαγορεύεται από διεθνή ντιρεκτίβα και πριν από 4 μέρες έβγαλε ντιρεκτίβα η ίδια η ΕΕ και λέει ότι η μόνη λύση είναι να γίνει bad bank. Τους πήρε δηλαδή τρία χρόνια για να το καταλάβουν».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.