ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες εικόνες μετά την κράτησή του

Για δεύτερη μέρα ανακρίνεται ο Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί επέστρεψε το πρωί στο Γραφείο κατά της Διαφθοράς της Ναντέρ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάκρισή του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 ως το 2012 εθεάθη από φωτορεπόρτερ του Reuters την ώρα που αναχωρούσε από το σπίτι του στο Παρίσι μαζί με τον δικηγόρο του με αυτοκίνητο και στη συνέχεια κατά την είσοδό του στα γραφεία των αστυνομικών αρχών, που τον έθεσαν υπό κράτηση και άρχισαν χθες να τον ανακρίνουν.

Έρευνα για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης διεξάγεται από το 2013, με τους ερευνητές να εξετάζουν τις καταγγελίες ότι το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι έδωσε κρυφά στο Σαρκοζί για την εκλογική του εκστρατεία 50 εκ. ευρώ -ποσό υπερδιπλάσιο των 21 εκ. ευρώ που είναι το νόμιμο όριο.

Οι καταγγελλόμενες πληρωμές παραβιάζουν τη νομοθεσία που απαγορεύει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό και απαιτεί να γνωστοποιούνται οι πηγές των κεφαλαίων για τις προεκλογικές εκστρατείες.

Τηλεοπτικά συνεργεία και ρεπόρτερ «πολιορκούν» το  Γραφείο κατά της Διαφθοράς της Ναντέρ, όπου ανακρίνεται για δεύτερη μέρα ο Νικολά Σαρκοζί

Ο 63χρονος Σαρκοζί, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, επιμένει να χαρακτηρίζει αβάσιμες τις καταγγελίες. Δεν αποκλείεται, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης να του απαγγελθούν προκαταρκτικές κατηγορίες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για την πρώτη μέρα ανάκρισης του Σαρκοζί.

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας χθες ανακρίθηκε -αλλά δεν τέθηκε υπό κράτηση- και ο πρώην στενός συνεργάτης και πρώην υπουργός Μπρις Ορτεφέ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter είπε ότι οι λεπτομέρειες που κατέθεσε «θα βοηθήσουν να μπει μια και καλή τέλος σε μια σειρά λαθών και ψεμμάτων».

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2013 πήρε νέα τροπή μετά τα στοιχεία που έδωσε πριν από δύο χρόνια ο Γαλλο-λιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν στον ερευνητικό ιστότοπο Mediapart ότι είχε παραδώσει βαλίτσες από τη Λιβύη που περιείχαν 5 εκ. ευρώ σε μετρητά στον Σαρκοζί και τον πρώην προσωπάρχη του Κλοντ Γκεάν.

Ο Σαρκοζί είχε μια περίπλοκη σχέση με τον Καντάφι. Λίγο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Σαρκοζί προσκάλεσε τον Λίβυο ηγέτη στη Γαλλία και τον υποδέχθηκε με τιμές.

Αλλά το 2011 έδωσε την εντολή να μετάσχει η πολεμική αεροπορία της χώρας του στους υπό το ΝΑΤΟ βομβαρδισμούς κατά των δυνάμεων του Καντάφι, οι οποίοι βοήθησαν τους αντάρτες να ανατρέψουν το καθεστώς του και να τον εκτελέσουν.

Στη συνέντευξη στο Mediapart ο Τακιεντίν είχε πει ότι στα τέλη του 2006 και το 2007 ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι του έδωσε στη Λιβύη πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκείνος παρέδωσε στον Σαρκοζί και τον Γκεάν μέσα σε βαλίτσες σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις. Είχε υποστηρίξει μάλιστα ότι οι παραδόσεις των χρημάτων έγιναν μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών, πολιτικός προϊστάμενος του οποίου ήταν ο Σαρκοζί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.