ΚΟΣΜΟΣ

Υπό το φόβο της επιβολής δασμών στην εισαγωγή χάλυβα από τον Τραμπ

Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει εμπορικά αντίμετρα στις ΗΠΑ

Η Ε.Ε είναι έτοιμη να επιβάλει αντίμετρα στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, σε περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο, δήλωσε ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε ήταν πάντοτε σύμμαχοι στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας και τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα επιβολής δασμών τόσο με τον υπουργό Εμπορίου της Γαλλίας, όσο και με τις αρχές της Ιαπωνίας. Αργότερα σήμερα, ο κ. Κατάινεν θα συναντηθεί με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, ώστε να αναπτύξουν την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι εξετάζουμε την επιβολή αντιμέτρων εφόσον κριθεί απαραίτητο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν το χειρότερο σενάριο, αυτό της επιβολής δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, γίνει πραγματικότητα, τότε η Ε.Ε και η Ιαπωνία, μαζί με άλλες χώρες θα εξετάσουν την προσφυγή κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο Γίρκι Κατάινεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να περιμένουν κάποιες εμπορικές παραχωρήσει από την Ε.Ε. καθώς η επιβολή δασμών στα δύο αυτά προϊόντα δεν εντάσσονται στο πλαίσιο κάποιας  διαπραγμάτευσης αλλά αποτελούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τις συμφωνίες του ΠΟΕ.

Αναφορικά με την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να διαπραγματευθεί την εξαίρεσή της από την επιβολή δασμών, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, ο κ. Κατάινεν υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είναι ακόμα μέλος η Μεγάλη Βρετανία, έχει συγκεκριμένους κανόνες που δεσμεύουν όλα τα κράτη – μέλη της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.