ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ...

"Πριν τρεις μήνες, τον Δεκέμβριο του 2017, ήμουν αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη χώρα και την οικονομία, τώρα είμαι συγκρατημένα απαισιόδοξος" μας λέει ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, ο οποίος ηγείται και του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό χώρο στον οποίον δραστηριοποιείται. Με τη διαπίστωση αυτή, διαγενομένου του χρόνου, συμφωνούν ολοένα και περισσότεροι και μεταξύ αυτών και αρκετοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Κατ' αρχάς η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (με τον εμβολισμό στα Ίμια του λιμενικού σκάφους, τη σύλληψη και, κατά τον Καμμένο, ομηρία των δύο στρατιωτικών στη Θράκη, τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς στο Αιγαίο και κυρίως την παρεμπόδιση των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου) ενδέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις σοβαρών διπλωματικών κύκλων κρατών της ΕΕ, να εξελιχθεί κατά τρόπο επικίνδυνο, που μπορεί, με ευθύνη της Άγκυρας, να οδηγήσει ακόμη και σε - πρόσκαιρη και περιορισμένη- στρατιωτική εμπλοκή.

Η "αποκάλυψη" από την Χουριέτ (την επομένη της εξαγοράς της από επιχειρηματία φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν) στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων στα κινητά των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, έγινε, μας λένε από το υπουργείο Άμυνας, "προκειμένου τη Δευτέρα στη Βάρνα, στην Ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής να έχει κάτι ο Ερντογάν για να αποκρούσει τις πιέσεις που θα δεχθεί ν' αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς". Σε κάθε πάντως περίπτωση ακόμη κι αυτή η κατασκευασμένη είδηση -εφόσον οδηγήσει σε παράταση της κράτησης των δύο στρατιωτικών, ενδεχομένως και με την κατηγορία για κατασκοπεία- αναμένεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες και να φέρει πιο κοντά το, κατά τον Αμερικανό πρέσβη Πάγιατ, "απευκταίο περιστατικό" και κατά τον υπουργό Άμυνας Καμμένο "θανατηφόρο ατύχημα".

Εάν αυτό συμβεί εξυπακούεται πως οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, αλλά και την κοινωνικοπολιτική συνοχή θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Πάντως, αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον Ερντογάν, λένε, είναι η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σήμερα στην Κύπρο και αύριο στο Αιγαίο. Μάλιστα στην Κύπρο, μέσω της συνεκμετάλλευσης, θέλει να επιβάλλει αφενός τα Κατεχόμενα ως ξεχωριστή κρατική οντότητα και αφετέρου την Τουρκία ως συνδιαχειριστή του συνόλου των υποθέσεων στην περιοχή. "Επειδή τα κοιτάσματα είναι μεγάλα και τα λεφτά πολλά αποκλείεται οι ελίτ του χρήματος στην Τουρκία (όχι μόνον ο Ερντογάν) να δεχθούν να μείνουν εκτός διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού πρότζεκτ, που εκτός από τα οικονομικά δεδομένα θα αλλάξει και τις γεωπολιτικές ορίζουσες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή", μας λέει διακεκριμένο στέλεχος της εγχώριας πολιτικοοικονομικής εξουσίας. Οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία έχοντας γνώση των επιδιώξεων της Άγκυρας αποφεύγουν, σε συνεννόηση με ΕΕ και ΗΠΑ, να δώσουν δικαιώματα στην Άγκυρα ώστε σε περίπτωση "ατυχήματος" η ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά τους Τούρκους.

Η σοβαρή πλέον πιθανότητα "ατυχήματος" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας και όπως λέγεται ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στον Αλ Τσίπρα και τον Παν. Καμμένο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ένα ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή, ιδιαίτερα σ' αυτή τη συγκυρία, που μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πτώση της κυβερνήσεως θα είχε δραματικές συνέπειες όχι μόνον στην τύχη των ιδίων και των κομμάτων τους, αλλά και στη χώρα, εάν η Τουρκία εκμεταλλεύονταν, με επιθετικό τρόπο, την κυβερνητική και πολιτική αστάθεια που εν τω μεταξύ θα επικρατούσε στα καθ' ημάς.

Βεβαίως, μπορεί να συμφωνήθηκε ανακωχή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όμως δεν είναι σίγουρο ότι αυτή θα διαρκέσει εάν Τσίπρας και Κοτζιάς επιμείνουν να λύσουν, σύντομα, το Μακεδονικό, με τρόπο και όνομα που ο Καμμένος και οι δικοί του έχουν δηλώσει τη ριζική τους διαφωνία. Πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι το Μακεδονικό το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λυθεί μέχρι το θέρος και επομένως η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι περισσότερο για να καρπωθούν και οι δύο πολιτικά και εκλογικά ωφέλη. Ο μεν Καμμένος, ως "μακεδονομάχος, από τον εθνικολαϊκιστικό χώρο της Δεξιάς, ο δε "μακεδονοκλάστης" Τσίπρας από τον μετριοπαθή χώρο του Κέντρου και της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Κάποιοι πάντως δεν αποκλείουν και την περίπτωση ο Καμμένος να συμπεριφερθεί όπως και στο τρίτο μνημόνιο (το υπερψήφισε παρά τους, περί του αντιθέτου, όρκους που έδινε): να μην ρίξει την κυβέρνηση εάν υπάρξει λύση, η οποία γίνεται ευρύτερα αποδεκτή από τον πολιτικό κόσμο και έχει τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Εξυπακούεται πως σε περίπτωση "κωλοτούμπας" και στο Μακεδονικό, ο Καμμένος είναι ωσάν να ρίχνει λευκή πετσέτα και να επιλέγει, ως κοινοβουλευτικό σωσίβιο, την (εκλογική) ένταξη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. "Προφανώς", λένε οι γνωρίζοντες τα κυβερνητικά παρασκήνια, "οι δεσμοί Τσίπρα και Καμμένου είναι πολύ ισχυροί και εδράζονται σε δεδομένα τα οποία δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Ενώ πρέπει να υπάρχουν και τριτεγγυητές, οι οποίοι είναι της απολύτου εμπιστοσύνης και των δύο ανδρών. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απεμπόληση της ευκαιρίας από τον Καμμένο να ρίξει, στο όνομα της Μακεδονίας και των μη υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά, την κυβέρνηση. Εάν το έπραττε οι ΑΝΕΛ θα είχαν βάσιμες πιθανότητες να εισέλθουν εκ νέου στη Βουλή και να είχαν, ενδεχομένως και σοβαρό, ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, εάν ο Μητσοτάκης δεν επετύγχανε την αυτοδυναμία".

Πάντως και ανεξαρτήτως των όσων ειπώθηκαν και συμφωνήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας, το σίγουρο είναι πως ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει στο μυαλό του να τον αντικαταστήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη στην κυβέρνηση και ούτε τοποθέτησε τον Φώτη Κουβέλη στο Άμυνας προκειμένου, κάποια στιγμή, να του πάρει τη θέση. Προσώρας, οι δύο άνδρες και τα κόμματά τους θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν, παρότι οι σχέσεις τους έχουν τραυματιστεί και θα δοκιμαστούν έτι περαιτέρω μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει το νόμο Φίλη για τα θρησκευτικά στα σχολεία, απόφαση την οποίαν οι ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, επικροτούν και μάλιστα ενθέρμως.

Αν τα ελληνοτουρκικά, το Μακεδονικό και οι ισορροπίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι τα τρία θέματα που προβληματίζουν άμα και ανησυχούν την κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλα τρία που προκαλούν ημικρανίες στον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του. Το πρώτο είναι η εξέλιξη στο σκάνδαλο της Novartis. Αναμφίβολα, η αποχώρηση του συνόλου της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή ήταν κάτι που αιφνιδίασε την κυβερνητική πλειοψηφία αφού πλέον η κατηγορία περί σκευωρίας δεν διατυπώνεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ -κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αφού οι 10 κατηγορούμενοι ανήκουν στα δύο αυτά κόμματα- αλλά ουσιαστικά συνυπογράφεται και από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα καθώς ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή αρνούνται να συμπράξουν σε μια παρωδία, όπως χαρακτηρίζουν την προανακριτική. Η αρχική ευφορία των βουλευτών για τις κατηγορίες και την προανακριτική έχει τώρα μετατραπεί σε γκρίνια και διαχέεται ευρύτερα στα μέλη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το αίτημα των κατηγορουμένων να υπάρξει διερεύνηση του σκανδάλου αναγνωρίζεται ως λογικό, σε αντίθεση με την ακατανόητη, για όλους, επιμονή της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας της προανακριτικής να μην ερευνήσει την υπόθεση, αλλά να την αναπέμψει στη δικαιοσύνη. Το πολιτικό πλήγμα που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από την εξέλιξη της Novartis είναι σημαντικό και μόνον αν υπάρξουν συνταρακτικές και τεκμηριωμένες αποκαλύψεις σε βάρος των κατηγορουμένων μπορεί να επουλωθεί.

Τα συμβαίνοντα στο χώρο του ποδοσφαίρου και η ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσαν οι ηγεσίες των συγκυβερνώντων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) με τον Ρωσοπόντιο ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη έχουν επίσης προκαλέσει πονοκέφαλο στου Μαξίμου. Παρά τα όσα "ηρωϊκά και πένθιμα" λέγονται από τον υφυπουργό Αθλητισμού, η ανησυχία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μεγάλη για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση που είτε δεν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είτε ο πρωταθλητής ανακηρυχθεί, όπερ και το πιθανότερο, από τα δικαστήρια ή ακόμη χειρότερα εάν οι ομάδες της χώρας αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι τα θέματα της οικονομίας και ειδικότερα η τέταρτη αξιολόγηση και οι προϋποθέσεις εξόδου από την ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο. Οι τριγμοί που σημειώνονται στην κυβερνητική συνοχή, η όξυνση στην πολιτική αντιπαράθεση, ο διχασμός στο Μακεδονικό, το κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά, η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην ιδιωτικοποίηση εταιρειών του δημοσίου και η αμφιβολία σχετικά με το μέλλον των μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης είναι στοιχεία που εμβάλουν σε ανησυχία όχι μόνον τους εταίρους-δανειστές, αλλά και τους εγχώριους θεσμικούς παράγοντες και τους επιχειρηματίες και οπωσδήποτε επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές. Επιπροσθέτως, η συζήτηση και οι έντονες διαφωνίες για την "καθαρή έξοδο" και την προληπτική πιστωτική γραμμή καθώς και η εμμονή του ΔΝΤ να εφαρμοστεί από το 2019, εκτός από την περικοπή των συντάξεων και η κατάργηση του αφορολόγητου μόνον καλά δεν προοιωνίζονται για την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και τα στρες τεστ των τραπεζών.

Κορυφαίος τραπεζίτης μας λέει ότι "καθαρή έξοδος με κάπιταλ κοντρόλ δεν υπάρχει" και δεν είναι σίγουρος πως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα έχουν καταργηθεί μέχρι τον Ιούλιο. Επίσης, περιμένει να δει ποια θα είναι η έκθεση για τις τράπεζες. "Αν είναι σούπα και λέει ναι μεν αλλά, σχετικά με τα κεφάλαια που χρειάζονται ή δεν χρειάζονται οι τράπεζες, θα έχουμε πρόβλημα" υποστηρίζει, ενώ θεωρεί πως "αν μέχρι τον Μάϊο τα ελληνικά ομόλογα της δεκαετίας συνεχίζουν να κινούνται στην περιοχή του 5% δεν πρόκειται οι αγορές να πειστούν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε και θα υπάρξουν αξιόλογες επενδύσεις". Όλα αυτά "η κυβέρνηση τα γνωρίζει" μας λέει κορυφαίος οικονομικός παράγων της κυβερνήσεως "και γι' αυτό μέχρι τα τέλη Απριλίου θα καταθέσει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για το πως θα κινηθεί η χώρα μετά το μνημόνιο. Σχέδιο το οποίο θα το υποδεχθούν θετικά οι αγορές, οι δανειστές, αλλά και οι παραγωγικές τάξεις, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι". Σημειώνουμε απλώς πως οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων του επιχειρείν ακόμη, όπως μας λένε, δεν έχουν κληθεί να πουν τη γνώμη τους και να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στην εκπόνηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. Ο κυβερνητικός αντίλογος είναι ότι "θα γίνει κι αυτό μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγματοποιούνται". Σημείωση: Τη Δευτέρα ξεκινά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ομιλία του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, που είναι και ο συντονιστής του εγχειρήματος και κλείνει την Τετάρτη με ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος την επέτειο της Επανάστασης του 1821 επέλεξε να την γιορτάσει στα Ψαρά σε μια κίνηση στήριξης των ακριτών του Αιγαίου και μία μέρα πριν συνομιλήσει με τον Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Εκτός κι αν τελικά επιλέξει να μην παραστεί καθώς ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν η Σύνοδο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις έχει νόημα τη στιγμή που η Τουρκία αφενός παραβιάζει κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αφετέρου δεν εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο που ορίζει ότι η υποψήφια προς ένταξη χώρα οφείλει να μην αμφισβητεί τα σύνορα κράτους μέλους της ΕΕ...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.